Loše vesti s proleća za Evropu

Privredni rast evrozone u ovoj godini biće sporiji nego što je ranije predviđano, uz prigušenu inflaciju, ocenila je Evropska komisija.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

13:30

Loše vesti s proleća za Evropu
Foto: Thinkstock

U ekonomskim prognozama objavljenim danas, EK upozorava na visoke spoljne i unutrašnje rizike po privredu 19-članog bloka.

Prema prolećnoj prognozi EK-a, bruto domaći proizvod evrozone u ovoj godini iznosiće 1,6 odsto, što je za 0,1 procentni poen manje od februarske procene i niže od rasta od 1,7 procenata ostvarenog u 2015, prenosi agencija Rojters. Za iduću godinu predviđa se rast BDP-a od 1,8 odsto, u poređenju s procenom od 1,9 procenata pre tri meseca.

Očekuje se, takođe, niži rast potrošačkih cena, i to od 0,2 procenta u ovoj godini, znatno niže od 0,5 odsto koliko je Komisija projektovala u februaru.

Ova cifra i dalje predstavlja poboljšanje u odnosu na nultu inflaciju u 2015. godini, ali je daleko od ciljane inflacije Evropske centralne banke od 2,0 procenta. Za 2017. godinu, EK očekuje inflaciju od 1,4 procenta.

"Ekonomski oporavak u Evropi se nastavlja, ali je globalni kontekst nepovoljniji nego što je bio ranije", izjavio je potpredsednik EK, Valdis Dombrovskis.

Što se tiče vodećih privreda u evrozoni, prema prognozi EK, u Nemačkoj se očekuje rast BDP-a od 1,6 procenata ove i naredne godine, što je manje od ranije predviđanih 1,8 odsto za svaku godinu pojedinačno, a takođe je ispod rasta od 1,7 procenata iz 2015.

Komisija je takođe revidirala naniže procenu rasta italijanske privrede na 1,1 odsto ove godine, sa 1,4 procenta predviđanih u februaru, dok je projekciju za 2017. godinu ostavila nepromenjenom na 1,3 odsto. Italija je prošle godine imala rast BDP-a od 0,8 odsto.

Prognoza Komisije je manje optimistična nego projekcija italijanske vlade, koja očekuje rast domaće privrede od 1,2 odsto u ovoj godini i 1,4 odsto dogodine.

Procene rasta francuske ekonomije su zadržane na ranijem nivou od 1,3 procenta za ovu i 1,7 odsto za iduću godinu, u odnosu na 1,2 odsto iz 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: