Srbija

Ponedeljak, 03.11.2014.

10:45

Ne kupujte limun dok vlada ne kaže

Potrošači bi trebalo da se uzdrže od kupovine limuna dok Ministarstvo poljoprivrede ne objavi da li je to voće koje se nalazi u prometu ispravno.

Izvor: Beta

Default images

To je izjavio predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbija (NOPS) Goran Papović, koji je agenciji Beta kazao da postoji osnovana sumnja da nešto nije u redu s limunom koji je u prometu, jer nije moguće da to voće više nego upola pojeftini.

Prema rečima Papovića, tržišno je bilo nelogično kada je, pre mesec dana, cena limuna "drastično skočila". "Da li je uvoznički lobi odgovoran za te stvari, ili je u pitanju nešto drugo, to država treba da ispita", naglasio je Papović.

On je dodao i da je građanima "dosta više paranoje oko toga da li su namirnice koje su u prometu ispravne i da zbog toga Ministarstvo poljoprivrede treba da izađe s jasnim stavom".

Na pitanje kakvim podacima o kvalitetu hrane u Srbiji to udruženje raspolaže, Papović je kazao da su oni "šaroliki i da politika ima veliki uticaj".

On je naveo da je NOPS nedavno uputio dopis Ministarstvu poljoprivrede da su neki proizvodi povučeni sa tržišta Evropske unije, ne precizirajući o kojima je reč, kao i da je sada dopis poslat i za limun, ali da još nisu dobili povratnu informaciju.

"Osnovni problem u Srbiji je što zakonodavac ne poštuje zakonsku proceduru", naveo je Papović, dodavši da u Srbiji još nije formiran savet za bezbednost hrane, iako je to zakonska obaveza od pre pet godina.

"U Srbiji jedna grupa odlučuje o bezbednosti hrane, a to je veliki problem", upozorio je predsednik NOPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

9 h

Podeli: