Srbija

Sreda, 25.08.2010.

13:39

Rusi zainteresovani za suvu šljivu

Do sada je 10 ruskih firmi koje se bave uvozom suve šljive prijavilo učešće na prvoj rusko-srpskoj konferenciji proizvođača, izvoznika i uvoznika suve šljive.

Izvor: Tanjug

Default images

Ova konferencija će se održati u Valjevu, 28. i 29. avgusta, u organizaciji nedavno osnovane Nacionalne asocijacije proizvođača suve šljive.

"Asocijacija proizvođača suve šljive osnovana je da bismo suvu šljivu, kao srpski brend, lakše plasirali na rusko tržište, koje je zainteresovano za srpsku šljivu", izjavio je Živojin Plavšić, predsednik asocijacije.

Ovako organizovani, rekao je Plavšić, moćićemo da podižemo i nove zasade šljive i povećamo izvoz.

Do pre 20 godina, iz Srbije se na tržište Sovjetskog Saveza izvozilo čak 250.000 tona suve šljive godišnje, ali su sankcije i neorganizovanost proizvođača šljive učinili svoje, pa je taj izvoz sada simboličan.

Očekuje se da će, povratkom na rusko tržište, već u ovoj godini biti izvezeno 1.000 tona suve šljive, a zatim će se iz godine u godinu ta kolčina povećavati.
Na konferenciji o suvoj šljivi u Valjevu biće reči i o tome šta Vlada Srbije treba da učini da se ovaj program ostvari, pre svega putem povoljnijih kredita za podizanje novih zasada šljive, kako je to urađeno u vinogradarstvu.

Jer, bez te pomoći, udruženi proizvođači suve šljive neće moći mnogo da učine.

Na konferenciji će biti reči i o proizvodnji suve šljive u Srbiji, o ruskom trzistu suve šljive, sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje, ali i o zahtevima ruskog trzista i mogućnosti ruskih investitora da ulazu u Srbiju, posebno u razvoj šljivarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: