Srbija

Subota, 10.01.2015.

11:37

Voće i meso donosi profit iz sveta

Poljoprivreda Šumadije i Pomoravlja, ostvarila je suficit u izvozu od 12 miliona dolara a prehrambena industrija 20 miliona $, najviše na izvozu voća i mesa.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

Poljoprivreda i prehrambena industrija, u okviru agrokompleksa ostvaruju pozitivne spoljnotrgovinske rezultate, poljoprivreda je ostvarila suficit od 12 miliona a prehrmbena industrija 20 miliona dolara, izjavila je Tanjugu projekt menadžer Centra EOI i Evropske integracije Rgionalne privredne komore Ružica Stančić.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda je povećan za devet odsto, a najviše se odnosi na izvoz voća 43 odsto, sledi izvoz mesa, žitarica i manji deo na izvoz životinja, istakla je Stančić.

"Raste i izvoz i uvoz mesa, ali je ipak, lane ostvaren pozitivan rezultat od dva miliona dolara", rekla je Stančić i napomenula da se meso najviše izvozi u Rusku Federaciju.

Stančić je dodala da se, najveći deo izvoza prehrambene industrije, "odnosi na mineralnu vodu i osvežavajuća pića, mlečene i konditorske proizvode, vino, alkoholna pića, prerađeno i konzervisano voće i povrće".

Mesna industrija "Juhor" iz Jagodine je "višetsruko povećao izvoz na tržište Ruske Federacije, kao i Preduzeće "Vineks Levački grozd" iz Rekovca i "Voće" iz Topole, dodala je Stančić.

Ona je upozorila da raste i uvoz mesa.

"Uvoz mesa i povrća povećan je za 15 odsto", rekla je Stančić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: