Srbija

Utorak, 17.09.2013.

15:53

FREN: Smanjiti troškove rada

Cilj poreske reforme u Srbiji ne bi trebalo da bude rast neto plata, nego smanjenje troškova rada, rečeno je na promociji časopisa "Kvartalni monitor".

Izvor: Beta

Default images

Kako je istaknuto, ako bi neto plate porasle onoliko koliko se smanje porezi, troškovi rada bi ostali nepromenjeni, te bi i tražnja za radom ostala nepromenjena - niska.

Po rečima urednika "Kvartalnog monitora", Milojka Arsića, promene poreza ne bi trebalo da budu nagle jer bi to narušilo predvidivost uslova privređivanja, kao i princip da se "pravila igre ne smeju menjati u poluvremenu".

On je naveo da je moguće da se poreskom reformom sukcesivno smanjuje porez na rad, uz istovremeno povećanje poreza na dodatu vrednost i ostalih poreza, da se u prvoj fazi fiskalno opterećenje rada smanji za oko 10 odsto, a povećaju drugi porezi, dok bi se u drugoj fazi (početak 2015.) dodatno smanjili doprinosi i povećali ostali porezi.

Arsić je naglasio da poreski sistem treba da bude jednostavan što znači mali broj poreskih stopa, malo olakšica i uslovnih oslobađanja. Složen poreski sistem ima visoke troškove primene za obveznike, poresku administraciju i pogodan je za sivu ekonomiju, prevare i korupciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

18 h

Podeli: