Dinar četvrta najgora valuta

Međunarodni ekonomski portal Blumberg svrstao je srpski dinar na četvrto mesto najgorih svetskih valuta, piše portal 021.rs.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

10:36

Default images

Domaći ekonomisti tvrde da je dinar slab zbog privrede koja je u katastrofalnom stanju.

Neslavno četvrto mesto najgorih svetskih valuta naša nacionalna valuta zauzela je na listi od 178 zemalja, a društvo joj prave ganski cedi, indijski rupi i ugandski šiling.

Svetski ekonomski stručnjaci ukazuju na podatak da se Srbija ubraja među zemlje koje se zadužuju pod najvećim kamatama, a domaći ekonomisti tvrde da je dinar slab zbog privrede koja je u katastrofalnom stanju.

Analitičari britanskog bankarskog giganta HSBC i japanske banke Nomura kažu da bi troškovi zaduživanja u Srbiji, koji su u protekle dve nedelje dostigli maksimum, mogli dodatno da porastu ukoliko MMF nastavi sa stopiranjem aranžmana u vrednosti od 1,3 milijardi dolara, prenosi portal Blumberg.

"Investitori će pomno pratiti fiskalnu konsolidaciju, kao i da li će Srbija dobiti pečat odobrenja od MMF-a", kaže za Blumberg Agata Urbanska, poznati britanski ekonomista i dodaje da će u suprotnom, investitori tražiti da budu adekvatnono plaćeni zbog povećanog rizika poslovanja.

Kamatne stope na srpske obveznice izražene u dolarima, koje na naplatu dospevaju 2021. godine skočile su 31. avgusta na 7,10 odsto sa 6,45 koliko su iznosile pre opštih izbora održanih 6. maja, a dinar je istovremeno oslabio za 5,5 odsto prema evru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: