Za agronome i šumare 3 mlrd. dinara

Ministarstvo poljoprivrede predalo je Vladi predlog agrarnog budžeta za 2012. koji predviđa tri milijarde dinara za šumare i agronome koji će dobiti posao 2012.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 06.12.2011.

16:46

Default images

Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović precizirao je da je u agrarnom budžetu za potrebe angažovanja agronoma predviđeno 2,5 milijardi dinara, a za šumare 500 miliona dinara.

Ministar međutim nije precizirao koliko iznosi ukupan budžet.

"Nije red da o budžetu govorim u javnosti pre nego što imamo razumnu i dobru debatu u Vladi o budžetima ovog i drugih ministarstava", rekao je Petrović novinarima u Kragujevcu.
Petrović je najavio i da su u predlogu budžeta vrlo jasni planovi za povećanje obradivih poljoprivrednih površina pod navodnjavanjem u narednoj godini.

On je precizirao da se to pre svega odnosi na "potpuno dovodjenje u red", odnosno čišćenje postojeće kanalske mreže, za šta je potrebno nešto više od tri milijarde dinara, a što će omogućiti navodnjavanje novih 130.000 hektara koji su u posedu skoro 70.000 porodica.

Petrović je zaključio da povećanje površina pod navodnjavanjem ne zahteva "enormna ulaganja", i da bi Srbija za naredne četiri godine mogla da sa trenutnih 100.000 hektara obradivog zemljišta pod navodnjavanjem dodje na 1,1 miliona hektara.

On je dodao da nekoliko projektantskih kuća i instituta trenutno radi na projektima za navodnjavanje novih 280.000 hektara, za šta je potrebno oko 20 milijardi dinara.

Petrović je podsetio da se Srbija ne nalazi pri dnu evropske lestvice kada je reč o navodnjavanju, jer se u našoj zemlji navodnjava manje od jedan odsto ukupnih obradivih poljoprivrednih površina.
Petrović je, međutim, istakao da je nesporno da će biti izdvojena sredstva za unapređenje mlekarske industrije, povećanje poljoprivrednog zemljišta pod sistemima za navodnjavanje, kao i za realizaciju projekata za zapošljavanje diplomiranih inženjera poljoprivrede i šumarstva.

Ministar je precizirao da premije za mleko od pet dinara po litru i davanja od 25.000 dinara po umatičenom grlu sigurno neće biti manja nego u ovoj godini

Petrovć je izjavio i da će u Srbiji ove godine biti otkupljeno od pet do deset odsto više mleka nego prošle godine.

On je precizirao da će ove godine biti otkupljeno više od 800 miliona litara mleka, a da je prošle god otkupljeno 764 miliona litara.

Prilikom posete kragujevackoj mlekari "Megle" Petrović je kazao da u Srbiji trenutno proizvodi mleko i prodaje mlekarama oko 50.000 farmera.

"Do kraja ove godine će u potpunosti biti isplaćene subvencije u mlakarskoj industriji, odnosno premije za mleko od pet dinara po litru i davanja od 25.000 dinara po matičnom grlu za genetski razvoj stočarstva", kazao je on.

Petrović je naveo da je do sada za te naknade isplaćeno 3,5 milijardi dinara. On je pozvao proizvodjače mleka da se priključe organizovanoj preradi i proizvodnji, "jer imaju dobre uslove za to".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: