Tekstilnoj industriji dve mlrd. USD

U tekstilnu industriju u Srbiji do sada je uloženo oko dve milijarde dolara stranih investicija, kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2011.

09:14

Default images

Sekretar udruženja PKS za tekstil, kožu, odeću i obuću Vesna Vasiljević je kazala da tekstilna industrija u Srbiji ima veliki potencijal, da se srpski dizajn i kvalitet poštuje i ceni u Evropskoj uniji.

Ona je dodala da postoji mogućnost da proizvodnju u Srbiji počne i velika modna kuća iz Velike Britanije "Maks end Spenser" o čemu će se u maju voditi razgovori. Vasiljević smatra da država treba da se okrene domaćim potencijalima i subvencioniše domaće preduzetnike, kao i da je budućnost investiranja u dokapitalizaciji srpskih kompanija i zajedničkim ulaganjima domaćih i stranih investitora.

Ona je podsetila da je u 2010. godini tekstilna industrija zabeležila izvoz od 800 miliona dolara i dodala da bi ta cifra bila daleko veća da nisu prošle godine poništene privatizacije četiri velike tekstilne fabrike - Prvi maj iz Pirota, Niteks iz Niša, Javor Ivanjica i Rudnik iz Gornjeg Milanovaca.

Prema njenim rečima, jeftina radna snaga ne bi smela da se koristi kao prvi argument u pregovorima sa stranim investitorima, jer, kako je istakla, "ukoliko oborimo cenu rada naših proizvođača danas, biće potrebno da prođu godine i godine da bi cena rada mogla biti iskorigovana".

Vasiljević je podsetila da su u Srbiji trenutno prisutne mahom italijanske tekstilne komapnije, Kalcedonija, Falke, Pompeja, Golden Lejdi koje se bave proizvodnjom čarapa i donjeg rublja.

Ona je istakla da su te četiri kompanije prebacile celokupnu proizvodnju na srpsko tržište jer su zainteresovane da preko naše zemlje izvoze u SAD sa kojima Srbija ima Status najpovlašćenije nacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: