Đelić: Iz Srbije baterije za kola

Srbija bi trebalo da učestvuje u nemačkom projektu za proizvodnju baterija za električne automobile, kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2010.

13:46

Default images

On kaže da u našoj zemlji uskoro bi mogla da bude otvorena i ispostava najvećeg nemačkog istraživačkog centra Fraunhofer, koji zapošljava više od 14.000 istraživača u 80 filijala u toj zemlji.

Ističući da je Nemačka najveća naučna sila Evrope, Đelić je rekao da bi istraživanja u Srbiji bila fokusirana u domenu informatike i biomedicine, ukazujući da je dogovoreno da Srbija ubuduće, jednim delom učestvuje i u nemačkom projektu za proizvodnju baterija, koje bi trebalo da omoguće razvoj električnih automobila.

„Biće još i drugih inicijativa, ali veoma je važno to što je Nemačka sada prepoznala Srbiju kao jednu malu, ali ambicioznu zemlju u domenu nauke i tehnologije, rekao je Đelić i dodao da budućnost Srbije mora biti privlačenje velikih tehnoloških kompanija.

"Nemačka ima na hiljade takvih kompanija i veoma je bitno da umesto da izvozimo pametne ljude u Nemačku, da izvozimo pametne srpsko-nemačke proizvode iz Srbije, kaže potpredsednik Vlade Srbije.

Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, povećala budžet za nauku, koji sada godišnje iznosi 120 miliona evra i planira da deo bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji se izdvaja za nauku, do 2015. godine bude, sa sadašnjih 0,3 povećan na jedan procenat, a do 2020. na čak dva odsto.

Zahvaljujući aranžmanima sa Evropskom investicionom bankom, koji su potpisani u martu ove godine, u sledećih pet godina biće izdvojeno i 500 miliona evra za naučnu i tehnološku infrastrukturu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: