Srbija

Utorak, 27.02.2024.

09:00

Vučić: "Ovo će se proizvoditi u Srbiji, a izvoziti u Evropu" FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u Surčinu svečanom otvaranju nove fabrike kompanije Nestle za proizvodnju obroka na biljnoj bazi.

Izvor: Tanjug

Vučić:
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bs

Predsednik je kratko razgovarao sa radnicima fabrike i poželeo im srećan rad.

Predstavljen mu je proces proizvodnje.

"Ovo izgleda čudesno", prokomentarisao je predsednik mašine u fabrici.

Predsedniku su pokazali biljne ćufte, "čiken nagets" i druge proizvode na biljnoj bazi iz asortimana kompanije.

"Za nas je važno što će se izvoziti u Evropu", rekao je predsednik.

"To su investitori koje najviše volimo, kojima nisu potrebne subvencije države", dodao je Vučić.

Predstavnici kompanije rekli su Vučiću da je u fabrici sve novo i da je pre dve godine tu bila livada, a sada moderna fabrika sa najnaprednijom tehnologijom u toj oblasti.

Vučić je pitao da li je ta vrsta hrane inače skuplja od proizvoda od mesa, na šta je dobio odgovor da će hrana iz te fabrike biti jeftinija.

Potom se Vučić obratio javnosti.

"Napravili su divnu fabriku, čistu. Oni će i dalje da investiraju", rekao je Vučić.

"I još jedna važna stvar koju želim da istaknem je da kompanija Nestle nije tražila nikakve subvencije i ja sam najsrećniji što je tako. Najviše volim kad neko drugi to plati. Da su tražili subvencije, dobili bi. Dajemo najveće subvencije za hranu... Srbija je spremna, pošto ima veliku sirovinsku bazu. Potrebno nam je da ne izvozimo jabuke i maline, već da znamo i da upakujemo i izvozimo kompot", kazao je Vučić.", dodao je Vučić.

On je istakao da je za Srbiju od velikog značaja da se što pre dođe do evropskog tržista.

"To će biti veliki korak za nas", rekao je Vučić.

"Za nas su pitanja zelenih koridori, PEN konvencije, i mnoge druge stvari od ključnog značaja, mnogo više nego pare koje neko drugi može da nam da za rast. Mi na današnji dan imamo preko 4 milijarde evra na računu. Nama pare nisu potrebne, potrebno nam je nešto što može značajno da doprinese ubrzanom razvoju i približavanju u budućnosti onome što smo zacrtali. Uz to nam je važno to je da što pre dođemo do jedinstvenog evropskog tržišta. Naravno da to nije lako - ali kada sve te probleme prevaziđemo i kada se dogovorimo sa Evropljanima, to će biti ogroman korak napred za našu zemlju i ogromna prilika za ubrzani razvoj", dodao je Vučić.

Zatim je predsednik pritiskom na taster otvorio proizvodnju. Svečano otvaranje fabrike je u Železničkoj ulici u Surčinu, a prisustvuju i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić, kao i predstavnici kompanije.

Nestle je izgradio novu fabriku za proizvodnju obroka na biljnoj bazi pored postojeće fabrike u Surčinu.

Kompanija je najavila da će, investicijom od 80 miliona švajcarskih franaka (oko 83,8 miliona evra) i otvaranjem 220 novih radnih mesta, nova fabrika proizvoditi nutritivno bogate i ukusne obroke na biljnoj bazi čime će ponuditi dodatne opcije našim potrošačima da uživaju u uravnoteženoj ishrani, a takođe mogu biti i odlične alternative u danima posta.
Kompanija Nestle je ranije saopštila da će se nova fabrika hrane na biljnoj bazi u Surčinu prostirati na 18.440 kvadratnih metara i imati proizvodni kapacitet od 12.000 tona godišnje.

Takođe, najavljeno je da će proizvodi iz novog pogona biti plasirani na tržišta Francuske, Nemačke, Holandije, Italije, Španije i Velike Britanije.

Kompanija je navela da će proširiti mrežu lokalnih dobavljača, u nameri da nastavi da podržava lokalnu ekonomiju.

Nestle je 2012. godine preuzeo fabriku Centroproizvoda u Surčinu i u njoj nastavio proizvodnju omiljenog srpskog brenda "C" i započeo proizvodnju iz asortimana svetski poznatih marki Tomi, Magi i Nestle Profesional koje izvozi u više od 40 zemalja sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

14 h

Podeli: