“Kuprom može da založi imovinu“

Kuprom ima pravo da radi uzimanja kredita založi imovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, rečeno je u Ministarstvu privrede.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2007.

14:48

Default images

Vlada je sa Kupromom potpisala ugovor o prodaji imovine RTB-a i prenosu eksploatacionih prava u borskom rudarskom basenu, što znači da novi vlasnik ima pravo raspolaganja tom imovinom i može da je ponudi za stavljanje pod hipoteku radi uzimanja bankarskih pozajmica.

U slučaju oduzimanja zaloga, ako se kredit ne vraća na vreme, Kuprom ne može novom vlasniku imovine RTB-a preneti bilo koja druga prava iz kupoprodajnog ugovora.

Predstavnici Kuproma su najavili da će, uz druge garancije, dati u zalog 30 do 40 odsto imovine RTB-a radi dobijanja kredita od 600 miliona dolara od Meril Linč i Dojčebanke, za isplatu imovine RTB-a i za obavezne investicije.

Prema Zakonu o privatizaciji, ukoliko se na tenderu prodaje preduzeće, a ne samo njegova imovina, novi vlasnik može da ponudi u zalog samo pet odsto kupljene imovine.
Za kupovinu imovine RTB-a Kuprom treba da uplati na račun države 400 miliona dolara, a obavezan je da u naredne četiri godine u to preduzeće uloži 180 miliona dolara. Država se obavezala da će uložiti najviše 80 miliona dolara u sanaciju zemljišta i poboljšanje ekološke situacije u Boru, a, ako izdaci budu veći, kupac je dužan da plati sve preko tog iznosa.

Tender za prodaju RTB-a Bor u celini raspisan je 1. septembra prošle godine, a minimalna cena za kupovinu imovine rudnika bakra Bor i Majdanpek i preduzeća Topionica i rafinacija u Boru bila je 266,7 miliona dolara.

Kuprom je pobedio na tenderu ponudivši 60 miliona dolara više od konzorcijuma kiparske firme Ist point i londonskog investicionog fonda ORN, a vlasnik Ist Pointa Zoran Drakulić je zbog sumnji u neregularnost sprovedenog tendera za prodaju imovine RTB-a uputio žalbu Ministarstvu privrede i zatražio na uvid kuporodajni ugovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: