Srbija

Ponedeljak, 02.12.2019.

12:29

Realni rast BDP-a Srbije 4,8 odsto u trećem kvartalu

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2019. godine iznosio je 4,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: Tanjug

Realni rast BDP-a Srbije 4,8 odsto u trećem kvartalu
Foto: Depositphotos, digitalgenetics

Prema desezoniranim podacima, BDP je u trećem tromesečju zabeležio rast od 2,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, objavio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je na godišnjem nivou značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen u sektoru građevinarstva, čak 34,7 odsto, zatim u sektoru informisanje i komunikacije, gde je rast 7,7 odsto. U trgovini na veliko i malo, i popravkama motornih vozila, saobraćaju i skladištenju i uslugama smeštaja i ishrane zabeležen je rast od 5,4 odsto.

Kada je reč o agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su u trećem kvartalu povećani za 3,1 odsto na godišnjem nivou.

Izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima porasli su za 2,3 odsto, a izdaci za finalnu potrošnju države uvećani su u istom periodu za 4,6 odsto.

Bruto investicije u osnovna sredstva su zabeležile rast od 17,3 odsto, a izvoz robe i usluga za 10,2 odsto.

U uvoz robe i usluga je bruto investirano 11,4 odsto više, navodi se u saopštenju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: