Srbija

Utorak, 30.07.2019.

10:06

Vučić: Tojo tajers dolazi u Inđiju; Investicija vredna 390 miliona evra VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dolazak japanske kompanije Tojo tajers (Toyo Tires) u Srbiju, koja će u fabriku guma uložiti 390 miliona evra.

Izvor: B92

Vučić: Tojo tajers dolazi u Inđiju; Investicija vredna 390 miliona evra VIDEO
FOTO: Tanjug/ Dragan Kujundžiæ

U prvoj fazi biće otvoreno 523 radnih mesta.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da su pregovori o dolasku te kompanije trajali tri godine i da je Srbija pobedila više konkurentskih zemalja iz centralne i istočne Evrope.

"Investicija je vredna samo u prvoj fazi 390 miliona evra i ide u Inđiju", rekao je Vučić. On je najavio da će fabrika biti izgrađena na 60 hektara, kao i da gradnja kreće u narednim mesecima.

Istakao je da se za investiciju japanske korporacije borilo više zemalja centralne, istočne i juže Evrope i da su u "poslednjem krugu" preostale samo Poljska i Srbija.

"Pre nekoliko minuta sam dobio zvanično pismo od ovog značajnog japanskog investitora. Gospodin Šimizu je rekao da će Tojo tajer, najpoznatiji proizvođač guma doći u Srbiju", rekao je on.

Vučić je rekao i daje ovo velika vest za Inđiju, ali i čitavu Vojvodinu i Srbiju.

"Posebno sam srećan sto je to prva i jedina fabrika kompanije Tojo u Evropi", kazao je.

On je istakao da su u ovoj fabrici plate "znatno veće, dramatično veće od prosečnih". "Mi smo dobili tačnu sumu, ali nismo ovlašćeni da govorimo o iznosima dok poslodavci to ne kažu", rekao je.

"Hoću da se zahvalim Šinzo Abeu, japanskom premijeru, i fabrici Micubiši. Dobro došli naši japanski prijatelji. Dugo da ostanete ovde i još mnogo fabrika da otvorite", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o investiciji, Vučić je naglasio da je tih 400 miliona evra ulaganja samo u prvoj fazi "oko 12-13% naših ukupnih investicija i više nego što na godišnjem nivou investicija imaju BiH, Severna Makedonija ili Crna Gora".

Predsednik je kazao da se u jednom delu pisma navodi da oni smatraju da ovo nije kraj saradnje, već da imaju i dodatne ideje kako da prošire posao.

"Nadamo se, a oni nikada ne vole da se o tome govori unapred, ali se nadamo da će dalje nastaviti razvoj kroz naučno istraživački centar, test centre i ostalo što dolazi", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao i da su ulaganja potrebna i u Topličkom okrugu - Prokuplju, Kuršumliji, Blacu, Žitorađi, te dodao da se nada da će vlada doneti odluku o dodatnim podsticajima za ulaganja u taj okrug.

A mora se, kako ja kazao, uraditi još i za Kragujevac, Valjevo, Prijepolje, Sombor, Plandište i druga mesta.

"Ali, čini mi se da ovime dramatično snažimo Vojvodinu, ceo Srem", rekao je Vučić istakavši da će nova kompanija zapošljavati inženjere iz Beograda i Novog Sada.

Tojo tajers je jedan od vodećih proizvođača guma na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

13 h

Podeli: