Srbija

Utorak, 17.10.2017.

09:53

Najveći vetropark u Srbiji gradi i Mubadala

Vetroelektrana Čibuk 1, čiji je rok za završetak prva polovina 2019, biće najveća vetroelektrana povezana s mrežom napajanja u Srbiji i zapadnom delu Balkana.

Izvor: B92

Najveći vetropark u Srbiji gradi i Mubadala
Foto: Masdar

Vetroelektrane Balkana (WEBG), kompanija koja stoji iza projekta Čibuk 1, u potpunosti je u vlasništvu kompanije Tesla vind, koja predstavlja zajedničko ulaganje kompanija Masdar, Abu Dabi fjučur enerdži kompani (Abu Dhabi Future Energy Company) i Čibuk vind holding u vlasničkom odnosu 60:40.

Kompanija Masdar je u potpunom vlasništvu kompanije Mubadala.

Najveći deo investicije od 300 miliona evra obezbedila je IFC, članica Grupacije Svetske banke i EBRD sa kreditnim paketom vrednim 215 miliona evra.

Finansijski paket od 107,7 miliona evra koji obezbeđuje IFC sastoji se od direktnog prioritetnog kredita u iznosu od 52,7 miliona evra, kredita u iznosu od 36,7 miliona evra koji IFC odobrava preko svog Programa portfolija sufinansiranja pod upravljanjem i sindiciranog kredita u iznosu od 18,3 miliona evra, navodi se u saopštenju IFC.

U isto vreme, EBRD je obezbedio 107,7 miliona evra kroz sindicirane kredite.

U finansiranje vetroelektrane uključeni su i Banka Inteza, Erste banka, Unikredit banka i Fond Zeleno za rast (Green for Growth Fund).

„Želimo da se zahvalimo Vladi Republike Srbije, Mubadala investicionoj kompaniji, kao i zajmodavcima, savetnicima i svim drugim stranama koje su učestvovale u ostvarivanju ovog ključnog događaja”, rekao je Mohamed al Ramahi, generalni direktor kompanije Masdar.

„Izgradnja najveće vetroelektrane u Srbiji i zapadnom delu Balkana predstavlja ključni događaj za ekspanziju obnovljivih izvora energije u istočnoj Evropi i stavljaju Srbiju na čelo najbrže rastućeg sektora alternativnih izvora energije u Evropi. Kompanija Masdar je ponosna što je dobila ovu priliku da svojim znanjem i iskustvom stečenim tokom prethodnih 11 godina doprinese diversifikaciji energetskog sektora Srbije, u saradnji sa svojim partnerima iz zajedničkog ulaganja”, kazao je on.

„Vetroelektrana Čibuk predstavlja prekretnicu za Srbiju u njenoj težnji da ispuni svoju obavezu da 27 procenata ukupne proizvodnje energije bude od obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Evropska banka za obnovu i razvoj je blisko sarađivala sa Vladom na razvoju i preradi regulatornog okvira za ovaj sektor i ti napori su sada doveli do strane investicije koja će otvoriti nove poslove i pokrenuti prvi talas projekata obnovljivih izvora energije”, izjavio je Hari Bojd Karpenter, direktor sektora za energetiku u EBRD.

Zauzimajući površinu od 37 kvadratnih kilometara, vetroelektrana Čibuk 1 će biti izgrađena na udaljenosti od oko 50 kilometara od Beograda, u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Sastojaće se od 57 vetrogeneratora koje će isporučiti energiju iz obnovljivih izvora i očekuje se da će projekat snabdevati 113.000 domova električnom energijom, kao i da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za više od 370.000 tona godišnje. GE rinjuvabl enerdži će dostaviti gotovo rešenje koje obuhvata proizvodnju, isporuku, instalaciju i puštanje u rad 2.75-120 turbina, sa sveobuhvatnim 15-godišnjim ugovorom o pružanju usluga servisiranja.

Pored smanjenja ekološkog uticaja energetskog sektora Srbije, očekuje se da će Čibuk 1 otvoriti čak 400 lokalnih radnih mesta na izgradnji vetroelektrane, uz istovremenu izgradnju 50 kilometara novih puteva.

Nakon završetka radova, Čibuk 1 će biti četvrta vetroelektrana kompanije Masdar u Evropi nakon London Arej, najveće svetske aktivne priobalne vetroelektrane snage 630MW, priobalne vetroelektrane Dadžn (Dudgeon) u Engleskoj snage 402MW i Hajvind Skotland (Hywind Scotland), projekta plutajuće vetroelektrane snage 30MW blizu obale Aberdinšajera.

Masdar je od svog osnivanja 2006. godine sproveo razne projekte obnovljivih izvora energije – u oblasti solarne fotonaponske energije, solarne toplotne energije i energije vetra – u Velikoj Britaniji, kontinentalnom delu Evropu, Bliskom istoku, Severnoj Africi, Južnoj Aziji i na ostrvima Pacifika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: