Nemci poslali stručnjake, dižu naše firme

Nemački stručnjaci borave u srpskim firmama pomažući im da povećaju kvalitet proizvodnje i upoznaju se sa načinom funkcionisanja velikih nemačkih kompanija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2015.

16:23

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ovi nemački stručnjaci su radili u nemačkoj industriji, institucijama i obrazovnim ustanovama.

Nemački eskperti trenutno se nalaze u kompanijama u Požegi, Ubu i Beogradu, a uskoro se očekuje dolazak novih i u Užice, Čačak, Zemun i SZenjanin, saopštila je Mreža za poslovnu podršku (BSN). Seniorski ekspertski servis iz Bona, koji ima preko 17.000 eksperata, jedna je od najvećih ekspertskih organizacija u svetu.

U Srbiji je od 2005. godine do danas boravilo skoro 300 nemačkih eksperata za različite grane industrije, u državnim institucijama, lokalnim samoupravama, a šef tima za nemačku ekspertsku podršku i zastupnik tog servisa za Srbiju je Milan Vučković.

BSN radi na tome da usluge Seniorskog ekspertskog servisa približi domaćim kompanijama, čiji menadžeri najčešće nisu upoznati sa mogućnošću da u svoje firme dovedu visokokvalifikovane i iskusne nemačke eksperte po simboličnim uslovima.

Honorar i osiguranje za te eksperte pokriva nemačka država, a proces dodele stručnjaka traje manje od dva meseca, navedeno je u saopštenju.

Domaći privrednici snose troškove ishrane i boravka nemačkih eksperata, koji ne moraju da budu smešteni u hotelu, već i u privatnom smeštaju, kao i simbolične dnevnice od sedam evra u dinarima.

Vučković je istakao da boravak nemačkih eksperata može da bude od dve nedelje do tri meseca, a postoji mogućnost angažmana više stručnjaka iz više oblasti, kao i ponovno angažovanje istog eksperta, ukoliko se za to ukaže potreba.

Vučković je naglasio da nemački eksperti ostaju u nekoj vrsti kontakta i saradnje sa firmama u kojima su boravili i istovremeno postaju važan kanal ka nemačkom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: