Adrija ervejz dobija naslednika? U Sloveniji se osniva nova avio-kompanija

U Sloveniji se osniva nova avio-kompanija pod nazivom "Sautist erlajns" (SouthEast Airlines), izvestio je danas vazduhoplovni portal Sijera5.

Region

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2021.

15:09

Adrija ervejz dobija naslednika? U Sloveniji se osniva nova avio-kompanija
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Novi prevoznik će u početku uglavnom nuditi čarter letove koristeći flotu Erbas A320, piše portal.

"Sautist erlajns" će se fokusirati na tržišta zemalja Evropske unije, a prvi komercijalni let je planiran početkom juna, prenosi agencija STA.

Među osnivačima novog slovenačkog avio-prevoznika, sa sedištem u Trbovlju, istočno od Ljubljane, nalaze se iskusni piloti i instruktori, avio-inženjeri i mehaničari, kao i finansijski i drugi stručnjaci iz vazduhoplovne delatnosti, navodi Sijera5.

U početnoj fazi, "Sautist erlajns" namerava da se usredsredi na pružanje čarter letova i usluga drugim avio-kompanijama, kao što je iznajmljivanje aviona, posade, održavanje i osiguranje (ACMI lizing).

Projekat je u pripremi otprilike 20 meseci, rekao je suosnivač kompanije Blaž Berdnik za portal Sijera5.

Kompanija će poslovanje početi s jednim avionom ekonomske klase, sa 180 sedišta, a očekuje se da će već ove godine dodati floti i jedan Erbas A320.

Na početku, "Sautist erlajns" namerava da zaposli od tri do četiri posade za prvi avion, što je oko 35 zaposlenih, zajedno sa zemaljskim osobljem. Kako i samo ime sugeriše, prvenstveno će poslovati u jugoistočnoj Evropi, fokusirajući se na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, KiM, Grčku i Tursku.

Za sada nije poznato da li bi "Sautist erlajns mogao da postane nova slovenačka nacionalna avio-kompanija. Otkako je "Adrija ervejz" otišao u stečaj, Slovenija nema nacionalnog avio-prevoznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: