Hrvati osećaju muku: Po ovome smo najgori u EU

Zaposleni u uslužnom sektoru u Hrvatskoj, od kojih su većina žene, rade i po tri nedelje bez prekida i bez ijedne slobodne nedelje.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2016.

15:54

Hrvati osećaju muku: Po ovome smo najgori u EU
Foto: Thinkstock

Rad nedeljom porastao je za 30 odsto, a tek 25 odsto radnika smatra da se njihovo radno vreme uklapa sa porodičnim i drugim obvezama.

To su pokazala istraživanje je koje je ovih dana na konferenciji pod nazivom „Ravnoteža poslovnog i privatnog života 4.0 - izazovi u vremenu digitalizacije“ predstavljeno u Briselu u organizaciji European Sunday Alliancea.

Evropa se danas nalazi pred izazovima koji će u velikoj meri uticati na njenu budućnost, među kojima su svakako i demografski, na šta utiču nesigurnost posla i teški i neprimereni radni uslovi, pogotovo u trgovačkom sektoru, piše Večernji list.

Stoga je u EU pokrenuta nova rezolucija o slobodnoj nedelji, koju je potpisala i zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir, a tako je ponovno aktualizovala taj problem u Hrvatskoj sa sindikatima, poslodavcima i nadležnim komorama.

Petir objašnjava kako je digitalizacija radnog prostora i života učinila radnike stalno dostupnim.

Tako čak i rad koji je do sada bio rezervisan za radno vreme u novim okolnostima prelazi u rad u slobodno vreme pa je nevidljiva jasna granica između onoga što je vezano uz posao i privatnih i porodičnih obaveza.

Uz to u Hrvatskoj dolazi i do porasta noćnog rada, a iako se često naglašava kako radnik ne sme da radi više od propisane satnice, kao i kako treba da bude više plaćen ako radi nedeljom i praznicima - praksa to demantuje.

Zaposleni u uslužnom sektoru u Hrvatskoj, od kojih su većina žene, rade i po tri nedelje bez prekida i bez ijedne slobodne nedelje, iako brojna istraživanja potvrđuju kako rad nedeljom negativno utiče na zdravlje radnika: uzrokuje emocionalnu iscrpljenost, konstantan stres i psihosomatske smetnje.

Prema Eurostatovoj statistici iz 2015., u Hrvatskoj 35 odsto ljudi radi nedeljom, što je najviše u Evropi.

Gotovo svake nedelje radi 8,3 odsto hrvatskih radnika, 28,3 odsto ponekad, što Hrvate stavlja i na prvo mesto u EU po radu nedeljom, tvrdi Marijana Petir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: