EU hoće da uvede sankcije SAD

EU traži od STO dozvolu kako bi SAD-u nametnula sankcije teške 12 milijardi dolara zbog nelegalnog subvencioniranja američkog proizvodjača aviona "Boinga".

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

16:36

Default images

U saopštenju Evropske komisije se navodi da je EU od STO zatražila dozvolu "kako bi mogla da uvede kontramere protiv SAD", prenela je francuska novinska agencija AFP.

Sankcije u vrednosti od 12 milijardi dolara "zasnovane su na procenama štete koju bi EU pretrpela zbog nepravedne i pristrastrasne konkurencije iz SAD", dodaje se u saopštenju Evropske komisije (EK).
EU traži da o tom pitanju bude reči na sastanku komisije za rešavanje sporova STO, koji se održava 23. oktobra. "Boing" i njegov evropski rival "Erbas" se od 2004. nalaze u sukobu zbog pitanja vladinih subvencija.
EK je saopštila da je njen zahtev za sankcijama "usledio posle procene EU da SAD nisu ispoštovale obaveze u pogledu uklanjanja svojih nelegalnih subvencija u sektoru vazduhoplovstva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: