"MMF delimično kriv za rat u SFRJ"

MMF je delimično kriv za rat u SFRJ navodi se u tajnom memorandumu američkog instituta za strateške analize "Stratfor" iz 2009. godine koji je objavio Wikiliks.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2012.

09:52

Default images

Naime, u memorandumu, u kojem se nalaze uputstva analitičarima na terenu na koji način da prikupljaju informacije sa područja bivše Jugoslavije, navedeno je da su ekonomske mere štednje MMF-a nametnute bivšoj Jugoslaviji u predratnom periodu izazvale socijalne nemire koji su delom krivi za rat.

Iz tog razloga "Stratfor" daje instrukcije svojim analitičarima da posebno obrate pažnju na socijalna pitanja u regionu. "Zbog globalne recesije bilo koji ekonomski pokazatelji iz regiona su veoma važni. Pazite na bilo kakve nerede usled krize u kojim učestvuju radnici, sindikati. Nemojte zaboraviti da su mere štednje MMF-a nametnute Jugoslaviji delimično krive za početak rata. Moramo voditi računa o bilo kakvom ekonomski motivisanom socijalnom nezadovoljstvu", navodi se u memorandumu.

Takođe, istaknuto je da se pazi na sve ekonomske izjave koje dolaze iz Srbije, BiH i Hrvatske.

Za "Stratforove analitičare su od ključne važnosti signali da zapadna Evropa daje sredstva za pomoć i razvoj regionu, kao i posete MMF-a u zemljama regiona.

"Pazite na probleme u bankarskom sektoru, bilo kakvo spominjanje stranih banaka u regionu da rade nešto neuobičajeno, poput zatvaranja poslovanja ili sprečavanje investicija", navodi se u memorandumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: