Kako ćete ove godine do mora: Crna Gora dobija još 20 kilometara auto-puta

Crna Gora produžava auto-put za dodatna 22 kilometra.

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2023.

15:27

Kako ćete ove godine do mora: Crna Gora dobija još 20 kilometara auto-puta
Ilustracija: Depositphotos/AerialBO

I to su dobre vesti, nakon što je prošle godine u rad pušteno 40 kilometara, koji su znatno olakšali put do mora.

Sada se uveliko i razmišlja i radi na novoj deonici. Do kraja godine očekuje se novo idejno rešenje i glavni projekat za drugu deonicu auto-puta od Mataševa do Andrijevice, a sredstva za finansiranje već su obezbeđena.

Admir Šahmanović, državni sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore, izjavio je da su u toku preliminarni pregovori za izgradnju druge deonice auto-puta Bar–Boljare, prenosi Blic.

"Obezbedili smo grant od šest miliona evra za studiju održivosti za ceo auto-put i pripremu projektne i tenderske dokumentacije. Studija bi trebalo da pokaže koja će deonica biti rađena sledeća. Za sada pregovaramo o 22 kilometra auto-puta koji će koštati oko 500 miliona evra. Ušli smo u pregovore sa Evropskom komisijom i kao rezultat imamo odobren grant od 40 odsto, 200 miliona besplatnih sredstava. Ostao bi bilo kreditno zaduženje i to sa kamatom od jedan odsto", rekao je Šahmanović.

Dušan Golović, predsednik Odbora direktora Monteputa, izjavio je takođe da do kraja godine očekuje završno idejno rešenje i glavni projekat za drugu deonicu auto-puta.

Golović je kazao da je prvom deonicom auto-puta Bar–Boljare "Priceza Ksenija” od početka naplate putarine do kraja 2022. godine prošlo više od 1,1 milion vozila i da je od putarine ostvaren prihod od 4,6 miliona evra, što je iznad plana.

Ograničenje 100 na sat

Prvi crnogorski auto-put olakšao je putovanje do mora svim crnogorskim vozačima, ali i turistima. Deonica Smokovac–Mataševo dugačka je 41 kilometar, i osim toga što je olakšala putovanje, učinila ga je i mnogo bezbednijim, jer ova deonica zamenjuje "najcrnju" saobraćajnu tačku u ovoj državi – kanjon Morače.

Maksimalna brzina na auto-putu je 100 km na čas. Nakon prelaska naplatne rampe, čekaju vas 3 trake.

Ukoliko izaberete pogrešnu traku, ili promašite prvo isključenje za more, nema potrebe za panikom, jer postoji i drugo. Auto-put je pokriven kamerama i sve što se dešava na njemu prate nadležne službe, koje će regovati u svim kriznim situacijama.

U slučaju bilo kakvog problema, iz komandnog centra aktiviraju se sve nadležne službe – policija, vatrogasci, ali i oni koji održavaju i nadziru auto-put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: