Cene nekretnina rastu uprkos padu potražnje

Slovenačko tržište nekretnina prošle godine se smirilo, broj transakcija nekretnina se smanjio za oko 10 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Izvor: B92

Nedelja, 17.03.2019.

12:50

Cene nekretnina rastu uprkos padu potražnje
Foto: Thinkstock

A njihova ukupna vrednost za 5 odsto, navodi se u godišnjem izveštaju Gursa.

"Cene stambenih nekretnina nastavile su rasti uprkos padu prometa. Prošlogodišnji volumen prodaje smanjen je za sve vrste stambenih i poslovnih nekretnina, kao i za sve vrste zemljišta", navodi Geodetska uprava Republike Slovenije (GURS) u godišnjem izveštaju o slovenačkom tržištu nekretnina, prenosi Capital.ba.

Najizraženiji je pad broja prodanih stambenih nekretnina u prošloj godini, uglavnom za stanove u višespratnim zgradama, a nešto manje za stambene kuće.

Najveći pad prodaje u stambenim nekretninama zabeležen je u Ljubljani i okolini, neznatan pad ili barem stagnacija broja prodaje prisutna je gotovo u celoj zemlji.

Pad prometa stambenih nekretnina posledica je nedostatka ponude novih zgrada i ubrzanog rasta cena kuća u poslednje tri godine, uprkos rastućoj potražnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: