Potpisano: Ozbiljna dogradnja BG aerodroma - i nova pista

Grčka građevinska firma Terna potpisala je ugovor sa kompanijom Vansi erports o dogradnji i rekonstrukciji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla"

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2019.

14:41

Potpisano: Ozbiljna dogradnja BG aerodroma - i nova pista
Foto:M. Kovaèeviæ

Budžet predviđen za radove iznosi 262 miliona evra, a konzorcijum Vansi (sa 51 odsto udela u tom projektu) i Terna (sa 49 odsto) imaće pet godina za realizaciju projekta, navodi se na zvaničnom sajtu grčke grupacije GEK Terna, koja je stoprocentni vlasnik preduzeća Terna.

Projekat obuhvata niz infrastrukturnih remonta, s ciljem razvoja i unapredjenja aerodromskih kapaciteta i uslova rada, i omogućavanje avio-prevoznicima da ponude nove rute i povećaju putnički i kargo saobraćaj u skladu sa privrednimn rastom Srbije, na bazi sadašnjih i budućih podataka, dodaje se u saopštenju.

Radovi predvidjeni za objekte putničkih terminala podrazumevaju izgradnju novih objekata ukupne površine 42.000 metara kvadratnih, kao i obnavljanje postojećih ukupne površine 15.000 metara kvadratnih.

Projekat obuhvata i izgradnju nove piste dužine 3.500 metara, zatim obnavljanje i nadogradnju postojeće piste dužine 3.400 metara, izgradnju novih devet rulnih staza, proširenje postojeće platforme i izgradnju nove infrastrukture platformi ukupne površine od 55.000 metara kvadratnih.

Planirano je i proširenje postojeće platforme za odledjivanje aviona ukupne površine 6.000 metara kvadratnih.

U planu je takodje izgradnja novih parkirališta sa 2.400 parking mesta, zatim izgradnja trotoara, kao i objekata za odlaske i dolaske, izgradnja dodatnog puta za kretanje vozila dužine 3.500 metara, izgradnja sistema za odvod kišnice, nabavka statičke signalizacije, osvetljenja i ČTV sistema.

Deo projekta predvidja i formiranje pomoćnih objekata za izgradnju i druge infrastukturne radove kao što su sistem za tretiranje otpadnih voda i odlaganje čvrstog otpada, sistemi za grejanje, meteorološka stanica, postrojenje za solarne panele i druge, zaključuje se u saopštenju Terne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: