Cene nekretnina "divljaju": Uvode novi porez

Kanadska pokrajina Britanska Kolumbija želi da uvede porez u visini do 20 odsto na prihod od prodaje stambenih nekretnina unutar dve godine od kupovine, pokazao je budžet za 2024. godinu.

Moj kvadrat

Izvor: B92

Subota, 24.02.2024.

10:29

Cene nekretnina
Ilustracija, foto: Shutterstock/KissCat

Prodavci bi plaćali porez od 20 odsto ako nekretninu prodaju u roku od 365 dana od kupovine. U drugoj godini poreska stopa spuštala bi se na nulu.

Predloženi zakon predviđa izuzeća u slučaju razvoda, smrti, invaliditeta i selidbe.

Britanska Kolumbija porezom želi da suzbije spekulacije koje mogu u kratkom roku rezultovati naglim poskupljenjem stambenih nekretnina.

Predlog mora odobriti parlament Britanske Kolumbije. Kanada je na saveznom nivou već uredila preprodaju nekretnina, u uslovima krize skupog stanovanja čiji koreni leže u snažnoj potražnji i oskudnoj ponudi pod pritiskom visokih troškova gradnje, podseća Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

7 h

Podeli: