Evropa: Dobro se prodaju premijum modeli ali i Dacia

Evropsko automobilsko tržište i dalje se sporo oporavlja od krize. Iako se već 15 meseci zaredom beleži rast isporuka novih automobila na godišnjem nivou, povećanje prodaje u novembru iznosilo je samo 1%.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

12:26

Default images

U Evropi je u novembru registrovano 989.457 novih vozila, a prodaja u prvih 11 meseci skočila je 6 odsto u poređenju sa istim periodom 2013. Iako rezultati pokazuju da ima mesta za optimizam, analitičari kažu da se još uvek ne treba previše radovati.

Podaci o prodaji otkrivaju da rast tržišta prevode proizvođači premijum automobila ali i niskodužetne marke. Tako je, na primer, Dacia u novembru postigla rast prodaje od 11 odsto, u poređenju sa istim mesecom 2013, i doprinela skoku prodaje matične kompanije Renault od 4%.

Seat, čija je prodaja porasla za 10%, pomogao je da se isporuke grupacije Volkswagen kojoj pripada povećaju za 3%.
Na drugom kraju spektra, upešni su i proizvođači luksuznih automobila. BMW je povećao prodaju u novembru za 9, Mercedes za 10, Audi za 4 a Volvo za 9 procenata.

Za 2015. prognozira se slična situcija, s obzirom da će tržište u Velikoj Britaniji stagnirati, dok će trenutni rast prodaje u Nemačkoj i Francuskoj usporiti, a u Italiji će prodaja novih automobila verovatno ponovo doživeti pad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: