Škoda u 2014: Godina za pamćenje

Prvi put u svojoj istoriji, dugoj više od jednog veka, Škoda može da se pohvali da je iz fabrika tog proizvođača izašlo 1.000.000 automobila u jednoj kalendarskoj godini. Takođe po prvi put, u 2014. godini biće prodato rekordnih milion Škoda.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

15:18

Default images

Škoda, koja je počela da se bavi proizvodnjom automobila daleke 1905, tokom prvih 86 godina postojanja ukupno je napravila nešto više od 5 miliona vozila.

Preokret u proizvodnji i uspon kompanije usledio je nakon pada Berlinskog zida, kada je 1991. uz pomoć Volkswagena počela transformacija Škode.

Dvadesetak godina kasnije, Škoda u svojim fabrikama godišnje izrađuje preko milion vozila, što je rezultat porasta broja modela, trenutno ih u gami ima 7, sa 40-ak različitih podvarijanti, ali i osvajanja novih tržišta.
Pošto je decenijama bila fokusirana na prodaju u istočnoj i centralnoj Evropi, Škoda je proširila prisustvo najpre na ceo evropski kontinent, a zatim i izvan njega.

Danas prodaje svoje modele u preko 100 zemalja širom sveta, dok se njeni automobili osim u Češkoj izrađuju i u Kini, Rusiji, Indiji, Kazahstanu, Ukrajini i Slovačkoj.

Jubilarna milionita Škoda u 2014. godini je bela Fabia 1.2 TSI, koja je sišla sa proizvodnjih traka pogona Mlada Boleslav u Češkoj.

Škoda će 2014. postaviti novi rekord i po broju prodatih vozila, s obzirom da će prvi put u istoriji isporučliti više od milion automobila u jednoj kalendarskoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: