Ferrari predstavio model California T sa turbo motorom

Italijanski proizvođač izvršio je značajnu promenu na svom najpristupačnijem modelu, koji će od sada u imenu imati i dodatno slovo "T". To znači da je, prema ranijim najavama, California po prvi put dobila turbo-punjeni motor.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 13.02.2014.

09:00

Default images

Ženevski salon ugostio je još jedan novi super-sportski automobil koji stiže iz Italije. Za razliku od svog prethodnika, Ferrari California T dobija pogon od 3.9 litarskog V8 turbo motora sa direktnim ubrizgavanjem.

Ovaj agregat zasnovan je na motoru koji pokreće Maseratijeve modele Quattroporte i Ghibli.
Ferrari je napomenuo da je u odnosu na osnovnu jedinicu koja se koristi u Maseratiju, radna zapremina porasla sa 3.799 na 3.855 ccm. To je omogućilo da se povećaju snaga i maksimalni obrtni moment koji motor isporučuje, i to sa 530 ks i 710 Nm, na 560 ks i 755 Nm.

Maksimalnih 560 "konja" dostupno je na 7.500 o/min. Poređenja radi, aktuelni motor koji za pogon koristi model Ferrari California, 4.3 litarski atmosferski V8, isporučuje 490 ks i 505 Nm.
Ferrari uverava fanove da ne treba da se plaše da će se uvođenjem turbo-punjača izgubiti karakterisrični zvuk motora koji je do sada krasio ovaj model. Osim veće snage, novi agregat omogućiće snažnija ubrzanja, a italijanski proizvođač tvrdi da je potpuno eliminisao turbo-rupu.

Kada je reč o performansama, Ferrari California T do stotke stiže za 3,6 s, što je za 0,2 s bolje vreme u odnosu na prethodnika. Povećana je i maksimalna brzina, sa 312 na 316 km/h.
Jedan od osnovnih razloga zašto se Ferrari odlučio za turbo motor jeste potreba da se zbog novih ekoloških regulativa smanji potrošnja, a samim tim i veliko zagađenje koje proizvode super-sportski automobili.

Zahvaljujući novom motoru, u kompaniji tvrde da je potrošnja niža za 15 odsto i da prema fabričkim podacima automobil u kombinovanom režimu troši 10,5 l/100 km, dok je emisija ugljen-dioksida smanjena za 20 procenata i sada iznosi 250 g/km.

Što se tiče promena u domenu konstrukcije, unapređena je šasija i upravljački sistem, a poboljšan je i sistem oslanjanja koji je dobio najnoviju generaciju Magnaride amortizera. Novi amortizeri imaju za 50 odsto brži odziv u odnosu na one koji se nalaze na aktuelnom modelu.
Kada je reč o dizajnu, Ferrari je izvršio određene kozmetičke promene na automobilu po ugledu na modele F12 berlinetta i FF. Redizajn prednjeg dela uključuje drugačije farove, veću masku hladnjaka i preoblikovan branik, dok je pozadi izmenjen difuzor.

Restilizovana je i kontrolna tabla sa novim, delimično digitalizovanim instrumentima, kao i centralna konzola koja sadrži 6,5 inčni ekran multimedijalnog sistema.

Pogledajte fotografije premijera sa auto-salona u Ženevi.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: