Automobili

Utorak, 26.06.2012.

10:58

Tesla S - do pune baterije za 1 sat

Tesla Motors počeo je u junu sa isporukama novog modela S, a u međuvremenu iz te kompanije stižu najave da bi se vreme potrebno za punjenje baterija na ovom električnom automobilu uskoro moglo značajno skratiti.

Izvor: B92

Default images

Prema rečima J.B. Straubela, šefa za razvoj u Tesla Motorsu, nova tehnologija podrazumeva superpunjače od 90 kW, koji će raditi pod naponom od 440 volti.

Pomoću ovih punjača baterije na modelu Tesla S moći će da se potpuno dopune za jedan sat. To u praksi znači da će vozač već nakon jednog sata punjenja moći da automobilom pređe novih 480 km koliko iznosi autonomija kretanja u verziji sa baterijama od 85 kWh, pri brzini oko 90 km/h.

Straubel očekuje da će nova tehnologija punjenja biti dostupna na tržištu u roku od godinu dana.

Jedan od bitnih nedostataka električnih automobila, pored nedovoljno razvijene infrastrukture, upravo je njihov domet, odnosno vreme potrebno za dopunu baterija. Uvođenjem novih punjača u Tesli očekuju da će se interesovanje za ovu vrstu vozila značajno povećati.

U toj kompaniji kažu da su zaključno sa prvim tromesečjem 2012. godine primili 9.800 rezervacija za novi model S.

Pročitajte više o modelu Tesla S.

Pročitajte zašto su elektromobili popularni u Norveškoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: