Automobili

Ponedeljak, 02.04.2012.

09:35

BMW i8 Spyder koncept

Dok čekamo da se na tržištu pojavi serijska verzija hibridnog modela i8, BMW je predstavio još jedan koncept sa oznakom “i”. Reč je o roadsteru BMW i8 Spyder koji će svetsku premijeru imati krajem aprila na sajmu automobila u Pekingu.

Izvor: B92

Default images

BMW i8 Spyder zasnovan je na konceptu i8 koji je bavarski proizvođač predstavio na frankfurtskom auto-salonu u septembru 2011. godine.

Za razliku od četvoroseda i8, Spyder ima dva sedišta, otvoren krov i kraće međuosovinsko rastojanje u ukupnu dužinu.
BMW i8 Spyder zadržao je mehanizam vertikalnog otvaranja vrata, dok je na zadnjem delu dobio polu-transparentni poklopac motora i difuzor, a napred laserske farove koje su u nemačkoj kompaniji najavili krajem 2011.

Kao i na prethodnom konceptu, BMW je na i8 Spyder-u u izradi karoserije koristio plastične materijale ojačane ugljeničnim vlaknima.
Zadržan je i plug-in hibridni pogon koji se sastoji od 1.5 litarskog trocilindričnog turbo-benzinca od 223 ks i 300 Nm, smeštenog pozadi, i elektromotora od 132 ks, koji pokreće prednje točkove.

Benzinski agregat snagu prenosi na zadnju osovinu preko menjača sa duplim kvačilom.
Oba motora mogu da funkcionišu nezavisno, a kad rade u tandemu razvijaju ukupnu snagu od 354 ks i maksimalni obrtni moment od 550 Nm.

Hibridni sistem omogućava ovom roadsteru da od 0 do 100 km/h ubrza za 5 sekundi, pre nego što dostigne maksimalnih 250 km/h.

Kada se kreće isključivo na pogon litijum-jonskih baterija, BMW i8 Spyder može da pređe 30 km, dok prosečna potrošnja ovog automobila u kombinovanom režimu vožnje iznosi 3 litra na 100 km.

Pogledajte promotivni video novog BMW-ovog koncepta:



Pročitajte više o konceptima BMW i8 i i3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: