Kako je Hamond slupao automobil vredan milion $ / VIDEO

Voditelj emisije Grand Tour i dugogodišnja zvezda serijala Top Gear, Ričard Hamond, doživeo je tokom snimanja u Švajcarskoj težak udes dok se nalazio za volanom skupocenog električnog supersportskog automobila Rimac Concept One, hrvatske proizvodnje.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 11.06.2017.

10:13

Kako je Hamond slupao automobil vredan milion $ / VIDEO
Screenshot YouTube

Nesreća se dogodila u subotu 10. juna za vreme snimanja druge sezone serijala Grand Tour kada je Hamond u jednoj krivini izgubio kontrolu nad automobilom čija 4 elektromotora razvijaju preko 1.200 konjskih snaga i izleteo sa puta, da bi se vozilo zatim prevrnulo i zapalilo.

Snimanje je inače trajalo od 5. do 10. juna, a jedan od testova automobila bila je trka uz brdo - brdska trka u Hembergu, tokom koje je i došlo do udesa.

Pogledajte video na kome je zabeležen čitav incident: Hamond je uspeo da sam izađe iz slupanog automobila pre nego što se vozilo zapalilo, a zatim je helikopterom prebačen u bolnicu. Na sreću, prošao je bez težih povreda, piše AP.

"Ričard je bio svestan i razgovarao je i sam je izašao iz automobila pre nego što se zapalio. Odvezen je helikopterom u bolnicu u Sent Galenu, gde je otkriveno da ima naprsnuće kolena", rekao je jedan od producenata emisije Grand Tour.

On je dodao da za sada nije poznat uzrok nesreće i da se ispituju sve okolnosti koje su dovele do udesa.

Hrvatska kompanija čiji je vlasnik Mate Rimac prvi električni Concept One napravila je još 2011. godine, nakon čega je sa ovim vozilom učestvovala na svim velikim svetskim sajmovima automobila, gde su privukli veliku pažnju javnosti.

Prvobitna verzija imala je pogonski sistem koji se sastoji od četiri elektromotora, od kojih svaki pokreće po jedan od točkova. Ukupna kombinovana snaga iznosila je 1.088 ks, a maksimalni obrtni moment 1.600 Nm.

Svetski automobilski sajtovi navode da je Hamond na snimanju vozio unapređeni Concept One iz 2017, sa 1.224 ks. Ovaj automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,5 s, do 200 km/h stiže za svega 6 s, a do 300 na sat za 14 s. Maksimalna brzina iznosi 354 km/h.

Povodom incidenta u Švajcarskoj na Twitteru se oglasio i Mate Rimac koji je potvrdio da Hamond nije teže povređen. Ričard Hamond je uz Džeremija Klarksona i Džejmsa Meja dugi niz godina vodio automobilski šou program Top Gear, da bi nakon prekida saradnje sa Bi-Bi-Si-jem njih trojica počela 2016. da snimaju novi serijal o automobilima (Grand Tour) za kompaniju Amazon. Druga sezona Grand Toura počeće da se emituje u oktobru 2017.

Inače, Hamondu ovo nije prvi teži udes. Bivši voditelj serijala Top Gear slupao se 2006. godine vozeći dragster Vampire koji može da razvije preko 400 kilometara na caš, od čega se uspešno oporavio:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: