Nedelja, 11.06.2017.

10:13

Kako je Hamond slupao automobil vredan milion $ / VIDEO

Izvor: B92

Kako je Hamond slupao automobil vredan milion $ / VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Silent Bob

pre 6 godina

Čitam komentare kako je nemoguće kočiti elektromotorom. Moraću da vas razočaram, neuke: u režimu generatora e-motori koče efikasnije od onih sa unutrašnjim sagorevanjem.

rog

pre 6 godina

Da li znate koliko bi otprilike kostalo da se zameni baterija nakon sto stara prestane da radi? Da li pricamo o 3 ili 10 hiljada evra?
(Unapred hvala, 12. jun 2017 00:23)

Proveri za nissan leaf u Nemackoj. Ima ih polovnih dosta.

boss

pre 6 godina

Sudeci po snimku upravo je tu zakazao jer se zapalio, doduse i Tesli su dogadjali slicni incidenti
(Ja, 12. jun 2017 07:40)

doduse i Porsche 918 doduse i hrpa drugih...

boss

pre 6 godina

Ovo sa Rimcom je velika za*******ja. Da tehnološki guru, a po struci strojarski tehničar.
(ante jerkovic, 11. jun 2017 23:20)



pa?
kakve veze ima struka...
ne moras imati 5 fakulteta da bi nesto znao...mozes ti ako zelis hrpu toga nauciti i bez fakulteta....
nije ni Bill Gates imao fakultet pa ni hrpa drugih ali su velike face u tehnoloskom smislu....

mali

pre 6 godina

(Pixi, 12. jun 2017 07:50)
Za njegovu konstrukciju upotrebljeni su najsuvremeniji materijali poput chrome-molybden cijevi za izradu njegove šasije, odnosno - kako bismo laički rekli - taj automobil nema samonoseću karoseriju tj. platformu kao konvencionalni automobili nego su svi njegovi pokretni i nepokretni dijelovi ovješeni ili pričvršćeni na tu konstrukciju. Slično kao u trkaćih bolida. Sve je uokvireno i ojačano posebnim konstrukcijama od odlijeva kompozitnih materijala poput karbonskih vlakana i kevlara. Kočnice su također izrađene od kombinacije keramike i ugljičnih vlakana. Dakle, taj je automobil daleko sigurniji prilikom sudara nego bilo koji serijski auto. Samo zbog toga je zvijezda Grand Toura prošla bez ozbiljnijih ozljeda prilikom izlijetanja.

Ethan Hunt

pre 6 godina

Misterija je razrešena. Ovaj poslednji prototip nisu mogli da prodaju nikome pa su izrežirali nesreću kakko bi naplatili od osiguranja štetu. A i sam Hamster je osiguran na visok iznos te je i on dobro namiren.
PS: Neko mora u ćorku.

Ja

pre 6 godina

rimčev prioritet je razvoj auto-baterija, a ne vozila. vozilo mu samo služi ko reklama.
(sr, 11. jun 2017 12:41)

Sudeci po snimku upravo je tu zakazao jer se zapalio, doduse i Tesli su dogadjali slicni incidenti

Pixi

pre 6 godina

Ogromna sila od motora, a slabo razvijena sasija. Recept za los rezultat kada je za upravljac seo agresivniji vozac koji je naviknut na vrhunski inzenjering od velikih giganata (Porsche, Ferrari, McLaren...).

Genije ?!

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1270672#k23780902 Ulaz u desnu blagu krivinu ne mozes videti jer nije u kadru auto tada. Mozes videti prolazak kroz nju i neposredni ulazak a samu pripremu ne sto nije isto. Takodje lezanje/prianjanje automobila deluje bas lose u poredjenju sa nekim drugim super automobilima. Te price o tome kako nema iskustva i ne zna da vozi su ciste budalastine. Covek je verovatno vozio vise sportskih automobila nego svi mi ovde zajedno sve sa "nasviranim" jugicima iz mladjih dana. Naravno moguce je da je pogresio sto verovatno i jeste slucaj ali i auto se malo cudno ponasao a to mu nije bio ni prvi krug. I kakva je to zastita na autu od milion dolara kada slomi nogu tik ispod kolena i kada se posle prevrtanja zapali... Jeste elektricni, jeste i ovo i ono ali to je auto od milion dolara!!!

Unapred hvala

pre 6 godina

Vek automobila sa novom generacijom baterija je bez problema preko 10 godina i preko 250,000km
(mali)

Da li znate koliko bi otprilike kostalo da se zameni baterija nakon sto stara prestane da radi? Da li pricamo o 3 ili 10 hiljada evra?

Iron Man

pre 6 godina

@Tor - Pre svega sam hteo da kazem da samo izletanje nije uzrokovano kvarom na vozilu, vec najverovatnije greskom vozaca. Sto se tice dogadjaja nakon izletanja, baterije su se zapalile 99,9%. Sto se toga tice, krivica je apsolutno na strani Rimca, i na tome definitivno treba raditi. Testiranje ovakvih scenarija za automobil sa ovakvom cenom je ekstremno skupo, a s obzirom da Li-Ion baterije ne sagorevaju nasilno kao nafta u rezervoarima, tj. ne eksplodiraju, malo je verovatno da moze doci do povrede putnika. Mislim da se do sada nikada i nije desilo da je vatra nanela povrede putnicima el. vozila. Takodje, iako nije neko opravdanje, i drugi proizvodjaci super automobila, npr. Lamborghini, su imali veliki problem sa spontanim i na prvi pogled nicim izazvanim sagorevanjem vozila (cak bez ikakve nesrece ili prevrtanja kao u ovom slucaju). Tako da ne verujem da je ovo nesto sto se desilo samo Rimcu i nikome vise, i da to nije neki trivijalan problem koji su svi odavno resili, cak ni proizvodjaci vozila sa SUS motorom. Nadamo se samo da ce oni mnogo toga novog nauciti iz ove situacije, i spreciti da se problem ponovi.

Aca

pre 6 godina

Placena i smisljena reklama. Prvo je potrebno osigurati auto, a zatim naci poznatu licnost koja ce "slupati auto". Scenario po kome novinari slupaju vozilo je dobro proverena strategija.

Teslolog amater

pre 6 godina

@(Mali, 11. jun 2017 21:07)

Veruj mi, vise od tebe bih voleo da si u pravu, ali cinjenice su neumoljive. Uveri se i sam https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/zasto-u-srbiji-nikada-nece-zaziveti-elektricni-automobili.php

I jos jedna napomena, kada bi nekom magijom, preko noci, svi automobili postali elektricni, moralo bi pod hitno da se prave mnogobrojne elektrane ciji generatori bi bili pokretani motorima na benzin ili dizelom, jer ne bi bilo dovoljno struje ni za sta drugo, osim za dopunjavanje baterija, a restrikcije struje bi imali godinama.

Zakon o odrzanju energije je neumoljiv, a u tom duhu neko je odavno lepo konstatovao da elektoautomobili idu u stvari na UGALJ, a ja dodajem i na plutonijum.

Mali

pre 6 godina

Samo da odgovorim na par stvari sto se tice BEV, PHEV i Hibrid autmobila.

"crkavanje" i dotrajavanje baterija - Ima sigurno i onih koji riknu van garantnog roka ali u oba slucaja kombinovano ih ima u dvocifrenim brojkama na desetine hiljada prodatih primeraka. Vek automobila sa novom generacijom baterija je bez problema preko 10 godina i preko 250,000km Elektricni RAV4 EV sa NiMH baterijom su prelazili preko 250,000 i njihove baterije su trajale 10 godina a to je bilo pre 20 godina verovali ili ne, davne 1997.

sporo punjenje - punjenje od sat ili tri nije nikakav problem a brzina punjenja raste svakom novom generacijom. Za dve do tri godine ces za pola sata imati 500km, a danas za pola sata imas 250km

ekologija - ovo je mit, nikako ne moze auto na fosilno gorivo da bude cistiji kada se uvrsti koliko struje potrosi rafinerija plus transport plus operacija benzinskih pumpi.

mala autonomija - autonomija ista kao sa prosecnim benzincem oko 600km

elektro polovnjaci sa kojima ne znas sta ces - polovnjaci su istog ranga kao polovni benzinci, nista im ne fali dok god su odrzavani kako treba

ogromni gubici performansi na niskim temperaturama - ima gubitaka ali nisu ogromni, delimicno tacno sve dok ne dodje sledeca generacija baterija.

ne mogucnost kocenja motorom sto je ovde slucaj itd - motor koji vrti u kontra smeru vec postoji. Ocigledniji benefiti ovoga ce se videti kada jedan motor bude sluzio jedan tocak bez diferencijala.

chat: nick:

pre 6 godina

Bio sam na nekih 100 metara od mesta nesreće i sve dobro video. Sve je izgledalo jako strasno.
Prošao je stazu par puta prije nesreće i vremena koja je imao su malo reci katastrofalna iako ovo auto nije ucestvovalo na zvaničnom treningu.
Prošao je stazu u vremenu od 1:14 minuta dok je čak i najslabija klasa ( Citroen C2 i slični) imala vremena dobro ispod 1:10. Formule su bile na oko 55 sekundi na treningu.

Glavatar

pre 6 godina

Hahahaha zaleteo se ko volina na S pa na lakat krivinu, i uzrok nesrece nije poznat.. pa da je imao sine iskocio bi iz sina ovom brzinom.. dobro je zivu glavu izvukao..

Metropola

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1270672#k23777362STa je konkretno greska vozaca mozes li nam elaborirati? Koje radnje vozaca su dovele do ovoga kada vec tvrdis da je njegova greska?
(Genije, 11. jun 2017 13:24)... evo ja cu ako vec sam ne vidis! Prebrz ulaz u desnu krivinu koja ga je izbacila u krajnje levo pred levu krivinu i tu je vec kasno da proba sa kocnicom pa je pokusao da se izvuce i cao! Ako nije imao neki tehnicki kvar, cista greska vozaca.

HanSolo

pre 6 godina

Ovo je kombinacija mnogo stvari.. Isto kao kad je "The Stig" izleteo sa staze sa Koenigseggom, tako je isti izvor i ovde i još nešto.. Auto ima verovatno lošu šasiju za brzu vožnju ako je to tačno da je prioritet Rimcu da mu auto bude "laboratorija" tehnologije.. Jedna je stvar vožnja 0-300, a druga sa krivinama.. Drugi problem je verovatno to što električni automobil ima vrlo jako "kočenje" elektromotora u stanju kad se oduzme gas.. To znači da loš pritisak prema putu a i ovo električno kočenje u krivini(regeneration punjenje) je kombinacija koja je kobna na vozača.. Na snimku se vidi da auto jednostavno nema nikakav "zagrljaj" puta. Da se razumemo, on verovatno jeste vozio brzo, ali siguran sam da su oni izpitali put pre nego što su počeli da voze.. Ne izgleda da je ovo nešto "teško" za jednog pravog sportskog auta.. Ovo su koeficijenti koji su kobni barem po meni : Šasija, motorno kočenje(ili normalno kočenje) a i velika težina(i kako su mu baterije montirane(visoko ili nisko).. A i na kraju je i Hamster kriv..

Никола

pre 6 godina

Ja razumijem da se snima emisija, da nema saobraćaja koji će smetati.
Ali ne razumijem kako je on mislio ovom brzinom da savlada ovakvu krivinu???
Oni traže uzroke nezgode kao da nije očigledno...

Munze Ljux

pre 6 godina

Otac tog Rimca je po tvrdnji hrvatskih medija maznuo veliku lovu u vreme opste domoljubne pljacke Hrvatske, a slucaj je jos pred hrvatskim sudovima. Mali Ante se igra ocevim (narodnim) parama praveci super automobile.

tutlek

pre 6 godina

Gledao sam Concept One U Zg na HAC-ovom poligonu i mogu reci da se auto drzi kao formula u zavojima a potegne od nule za nevjerovati.. Mozda je ukljucio sport mode,ko zna. To je auto od 1200 konja-bas taj koji je vozio je najnovija verzija i u videu se vidi da je u blagom desnom zavoju trznuo i auto je proklizao i nije mogao svladati lijevi zavoj. Kocnicu nije ni dirnuo jer stop svjetlo nije zasvijetlilo. Mozda je umjesto toga dodao gas.Vjerojatno je mislio da auto radi cuda al sve ima svoje granice. Moze biti i da je prvi desni kotac zablokirao u tom desnom zavoju kod kocenja al onda to znaci da stop svjetlo ne radi.Moze bit milijarda stvari. Hammond ce valjda reci sto je bilo. Njemu je ostalo nezaboravno,mada neugodno i bolno iskustvo,Rimcu je egal a nekog u osiguravajucoj kuci danas cijeli dan boli glava

Ethan Hunt

pre 6 godina

Hteo je da driftom uleti u krivinu, ali on nije ja. Amater... I posle gledajte televiziju. Mi ovo radimo samo kad treba, ne pred kamerama..

optrt

pre 6 godina

Kome uopšte trebaju tako brzi auti? Gde će da ih voze? Tamo gde su krivine i ograničenja brzine? To bi trebalo zakonom zabraniti da se proizvodi. To može samo na trkama da se vozi.

jo

pre 6 godina

Pored svih mana koje se ovde ovde navode, elektroautomobili su optereceni i velikom masom, koja je uslovljena baterijama i konstrukcijom...ne moze se automobil od 2t uciniti aginilnim i upravljivim kao onaj od 1200-300kg, cena se negde uvek placa...

Tor

pre 6 godina

@Iron Man, sve super to sto si naveo za Rimac auto ali vozilo se zapalilo odmah po izletanju i prevrtanju sto ne bi smelo da se dogadja automobilu od milion dolara osim ako ne postoji ograda da je to koncept auto. Takodje, vesto nema snimka kako i odakle se tacno zapalio ili explodirao sto bi reklo mnogo o samom autu. Tolko.

edge

pre 6 godina

Revolucija tek dolazi kad se naprave stabilne baterije koje neće spaliti ceo auto. Takva tehologija se već razvija. Baterija mora da istrpi bušenje, sečenje, cepanje i kidanje prilikom nesreća da bi bilo bezbedno.

Genije

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1270672#k23777362

STa je konkretno greska vozaca mozes li nam elaborirati? Koje radnje vozaca su dovele do ovoga kada vec tvrdis da je njegova greska?

DrE

pre 6 godina

@Potencijalac

Puna podrska za tebe prijatelju, tesko je biti zavisnik, niti znas kako niti zelis da potrazis pomoc jer uvek mislis da je sve pod kontrolom. Nadam se da ce proci vremenom ako nista drugo. Imam drugaricu jednu koja je imala slican problem, i nazalost dok nije zavrsila u komi nije se resila te opake zavisnosti od adrenalina.

seljadin

pre 6 godina

ako je automobil reklama za Rimac tehnologije, koliko je imao onda prihoda a koliko rashoda od prodaje tehnologije tj. proizvodnje automobila koji nece niko da kupi i koji ne moze da proizvede ?

Teslolog amater

pre 6 godina

Od svih brojnih mana koje imaju elektricna vozila i koje se grcevito medijski precutkuju ("crkavanje" i dotrajavanje baterija, sporo punjenje, ekologija,mala autonomija, elektro polovnjaci sa kojima ne znas sta ces, ogromni gubici performansi na niskim temperaturama, ne mogucnost kocenja motorom sto je ovde slucaj itd) najveca mana, koja se najvise zataskava je burno i brzo sagorevanje vozila u slucaju mehanickog ostecenja baterija.

Putnici bukvalno sede na baterijama koje su potencijalne napalm bombe.

Cudi me da su se Top gir-ovci odlucili da se opet bave elektrokolima, jer su uvek imali opravdanu averziju prema istima, ali to je bilo dok su radili za BBC.

Koja kojot genije

pre 6 godina

Oni su vozili sva moguca i nemoguca kola u mogucim i nemogucim uslovima! Okeeej, desilo se, slupao se! Za 30 godina voznje ferarija, lamborginija, astona, bentlija itd da ne nabrajam druge firme im se desi par udesa! Dobro je da je Hamond ziv, a za milion, nije problem! Ipak, Top Gear je to (uvek bio makar se zvao i Grand Tour)!! Kako ce samo da ga Dzeza i Keptn Slou sprdaju naredne sezone za ovo!

e-vozač

pre 6 godina

Rekao bih da kad ne čuješ motor moraš neprekidno da gledaš tablu da bi znao koliko brzo ideš, a to ti sklanja pogled sa puta. Ovaj auto je aždaja koja do 300 stiže kao moj do 100, pa kad ga voziš prvi put sigurno nemaš potpuni osećaj brzine, jer elektro motori ne proizvode zvuk kao motori sa unutrašnjim sagorevanjem.

Hardy

pre 6 godina

Hoce u krivinu 200 na sat. Ocigledno da je iskljucio sve kotrole kada je ovako proklizao. Video sa Concept One na delu mojim ocima, za ono cudo treba iskustva.

Iron Man

pre 6 godina

@seljadin - Rimac Concept One ima Concept u nazivu modela, sto ne znaci da je u pitanju koncept automobil. U pitanju je superautomobil koji kosta skoro milion dolara, proizveden je u seriji od 8 primeraka, i svi su prodati.

Mate Rimac je poceo da se bavi el. automobilima 2007., a kompanija Rimac je zvanicno osnovana 2009. Dakle, kompanija osnovana 2009., i to na Balkanu, je od nule napravila i prodala 8 vozila, i to elektricnih, po ceni od milion dolara po primerku.

Vas komentar odaje utisak da nesto sa automobilom nije bilo u redu u ovom slucaju, ali se to jos uvek ne zna. Zapravo, mnogo je verovatnije da je vozac jednostavno napravio malu gresku koja je bila dovoljna za izletanje sa puta. Da se sve odvijalo na ravnom otvorenom prostoru, verovatno ne bi bilo nikakvih posledica. Takodje, Hamondu je ovo treca ozbiljna nesreca.

Sto se Rimca tice, njihov automobil je u stvari veoma dobar, ali masovna prodaja im nije glavni cilj. Cilj je skupljanje znanja i iskustva u automobilskoj industriji. Jedan od rezultata njihovog rada je i to sto proizvode baterije za dolazeci Aston Martin AM-RB 001.

Ovo je samo jedan primer saradnje, a sigurno ih ima jos mnogo, uzimajuci u obzir Rimac tehnologije kao sto je "torque vectoring" sistem. Dakle, poenta nije u sto brzem i vecem profitu, vec stvaranju necega sto ce da traje, i da bude prepoznato u celom svetu. Znam, to nama ovde zvuci suludo i besmisleno.

Potencijalac

pre 6 godina

Znam dobro taj osećaj. Ritam i bluz krivina... I dupe se omakne, poljubac asvalta, koji struže kožu sa nogu i ruku. Imao sam teška 3 incidenta, i onih 4-5 manjih.
Posle svakog pada 2 dana mislim kraj, razodim se od motora... 3ćeg dana sa zavojima vozim kao da se ništa desilo nije. Ne volim to što sam zavisnik.

Hrvoje

pre 6 godina

Seljadine, Rimac niti ne planira proizvodnju tih automobila. Kako sam kaze, tehnologija ugradena u taj automobil je pokretni billboard kojim on promovira vec spomenute tehnologije izumljene u Hrvatskoj. Potvrdu kvalitete je dobio i od svedskog prozvodaca superautomobila Köenigsegg-a i elektromotor za njihove automobile se proizvodi u Hrvatskoj. Pogledaj Greyp Bikes. Takoder iz Rimceve kuhinje.

Iron Man

pre 6 godina

@seljadin - Rimac Concept One ima Concept u nazivu modela, sto ne znaci da je u pitanju koncept automobil. U pitanju je superautomobil koji kosta skoro milion dolara, proizveden je u seriji od 8 primeraka, i svi su prodati.

Mate Rimac je poceo da se bavi el. automobilima 2007., a kompanija Rimac je zvanicno osnovana 2009. Dakle, kompanija osnovana 2009., i to na Balkanu, je od nule napravila i prodala 8 vozila, i to elektricnih, po ceni od milion dolara po primerku.

Vas komentar odaje utisak da nesto sa automobilom nije bilo u redu u ovom slucaju, ali se to jos uvek ne zna. Zapravo, mnogo je verovatnije da je vozac jednostavno napravio malu gresku koja je bila dovoljna za izletanje sa puta. Da se sve odvijalo na ravnom otvorenom prostoru, verovatno ne bi bilo nikakvih posledica. Takodje, Hamondu je ovo treca ozbiljna nesreca.

Sto se Rimca tice, njihov automobil je u stvari veoma dobar, ali masovna prodaja im nije glavni cilj. Cilj je skupljanje znanja i iskustva u automobilskoj industriji. Jedan od rezultata njihovog rada je i to sto proizvode baterije za dolazeci Aston Martin AM-RB 001.

Ovo je samo jedan primer saradnje, a sigurno ih ima jos mnogo, uzimajuci u obzir Rimac tehnologije kao sto je "torque vectoring" sistem. Dakle, poenta nije u sto brzem i vecem profitu, vec stvaranju necega sto ce da traje, i da bude prepoznato u celom svetu. Znam, to nama ovde zvuci suludo i besmisleno.

e-vozač

pre 6 godina

Rekao bih da kad ne čuješ motor moraš neprekidno da gledaš tablu da bi znao koliko brzo ideš, a to ti sklanja pogled sa puta. Ovaj auto je aždaja koja do 300 stiže kao moj do 100, pa kad ga voziš prvi put sigurno nemaš potpuni osećaj brzine, jer elektro motori ne proizvode zvuk kao motori sa unutrašnjim sagorevanjem.

Hrvoje

pre 6 godina

Seljadine, Rimac niti ne planira proizvodnju tih automobila. Kako sam kaze, tehnologija ugradena u taj automobil je pokretni billboard kojim on promovira vec spomenute tehnologije izumljene u Hrvatskoj. Potvrdu kvalitete je dobio i od svedskog prozvodaca superautomobila Köenigsegg-a i elektromotor za njihove automobile se proizvodi u Hrvatskoj. Pogledaj Greyp Bikes. Takoder iz Rimceve kuhinje.

Hardy

pre 6 godina

Hoce u krivinu 200 na sat. Ocigledno da je iskljucio sve kotrole kada je ovako proklizao. Video sa Concept One na delu mojim ocima, za ono cudo treba iskustva.

edge

pre 6 godina

Revolucija tek dolazi kad se naprave stabilne baterije koje neće spaliti ceo auto. Takva tehologija se već razvija. Baterija mora da istrpi bušenje, sečenje, cepanje i kidanje prilikom nesreća da bi bilo bezbedno.

Koja kojot genije

pre 6 godina

Oni su vozili sva moguca i nemoguca kola u mogucim i nemogucim uslovima! Okeeej, desilo se, slupao se! Za 30 godina voznje ferarija, lamborginija, astona, bentlija itd da ne nabrajam druge firme im se desi par udesa! Dobro je da je Hamond ziv, a za milion, nije problem! Ipak, Top Gear je to (uvek bio makar se zvao i Grand Tour)!! Kako ce samo da ga Dzeza i Keptn Slou sprdaju naredne sezone za ovo!

Glavatar

pre 6 godina

Hahahaha zaleteo se ko volina na S pa na lakat krivinu, i uzrok nesrece nije poznat.. pa da je imao sine iskocio bi iz sina ovom brzinom.. dobro je zivu glavu izvukao..

Teslolog amater

pre 6 godina

Od svih brojnih mana koje imaju elektricna vozila i koje se grcevito medijski precutkuju ("crkavanje" i dotrajavanje baterija, sporo punjenje, ekologija,mala autonomija, elektro polovnjaci sa kojima ne znas sta ces, ogromni gubici performansi na niskim temperaturama, ne mogucnost kocenja motorom sto je ovde slucaj itd) najveca mana, koja se najvise zataskava je burno i brzo sagorevanje vozila u slucaju mehanickog ostecenja baterija.

Putnici bukvalno sede na baterijama koje su potencijalne napalm bombe.

Cudi me da su se Top gir-ovci odlucili da se opet bave elektrokolima, jer su uvek imali opravdanu averziju prema istima, ali to je bilo dok su radili za BBC.

Potencijalac

pre 6 godina

Znam dobro taj osećaj. Ritam i bluz krivina... I dupe se omakne, poljubac asvalta, koji struže kožu sa nogu i ruku. Imao sam teška 3 incidenta, i onih 4-5 manjih.
Posle svakog pada 2 dana mislim kraj, razodim se od motora... 3ćeg dana sa zavojima vozim kao da se ništa desilo nije. Ne volim to što sam zavisnik.

Munze Ljux

pre 6 godina

Otac tog Rimca je po tvrdnji hrvatskih medija maznuo veliku lovu u vreme opste domoljubne pljacke Hrvatske, a slucaj je jos pred hrvatskim sudovima. Mali Ante se igra ocevim (narodnim) parama praveci super automobile.

Metropola

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1270672#k23777362STa je konkretno greska vozaca mozes li nam elaborirati? Koje radnje vozaca su dovele do ovoga kada vec tvrdis da je njegova greska?
(Genije, 11. jun 2017 13:24)... evo ja cu ako vec sam ne vidis! Prebrz ulaz u desnu krivinu koja ga je izbacila u krajnje levo pred levu krivinu i tu je vec kasno da proba sa kocnicom pa je pokusao da se izvuce i cao! Ako nije imao neki tehnicki kvar, cista greska vozaca.

tutlek

pre 6 godina

Gledao sam Concept One U Zg na HAC-ovom poligonu i mogu reci da se auto drzi kao formula u zavojima a potegne od nule za nevjerovati.. Mozda je ukljucio sport mode,ko zna. To je auto od 1200 konja-bas taj koji je vozio je najnovija verzija i u videu se vidi da je u blagom desnom zavoju trznuo i auto je proklizao i nije mogao svladati lijevi zavoj. Kocnicu nije ni dirnuo jer stop svjetlo nije zasvijetlilo. Mozda je umjesto toga dodao gas.Vjerojatno je mislio da auto radi cuda al sve ima svoje granice. Moze biti i da je prvi desni kotac zablokirao u tom desnom zavoju kod kocenja al onda to znaci da stop svjetlo ne radi.Moze bit milijarda stvari. Hammond ce valjda reci sto je bilo. Njemu je ostalo nezaboravno,mada neugodno i bolno iskustvo,Rimcu je egal a nekog u osiguravajucoj kuci danas cijeli dan boli glava

Никола

pre 6 godina

Ja razumijem da se snima emisija, da nema saobraćaja koji će smetati.
Ali ne razumijem kako je on mislio ovom brzinom da savlada ovakvu krivinu???
Oni traže uzroke nezgode kao da nije očigledno...

DrE

pre 6 godina

@Potencijalac

Puna podrska za tebe prijatelju, tesko je biti zavisnik, niti znas kako niti zelis da potrazis pomoc jer uvek mislis da je sve pod kontrolom. Nadam se da ce proci vremenom ako nista drugo. Imam drugaricu jednu koja je imala slican problem, i nazalost dok nije zavrsila u komi nije se resila te opake zavisnosti od adrenalina.

Genije ?!

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1270672#k23780902 Ulaz u desnu blagu krivinu ne mozes videti jer nije u kadru auto tada. Mozes videti prolazak kroz nju i neposredni ulazak a samu pripremu ne sto nije isto. Takodje lezanje/prianjanje automobila deluje bas lose u poredjenju sa nekim drugim super automobilima. Te price o tome kako nema iskustva i ne zna da vozi su ciste budalastine. Covek je verovatno vozio vise sportskih automobila nego svi mi ovde zajedno sve sa "nasviranim" jugicima iz mladjih dana. Naravno moguce je da je pogresio sto verovatno i jeste slucaj ali i auto se malo cudno ponasao a to mu nije bio ni prvi krug. I kakva je to zastita na autu od milion dolara kada slomi nogu tik ispod kolena i kada se posle prevrtanja zapali... Jeste elektricni, jeste i ovo i ono ali to je auto od milion dolara!!!

jo

pre 6 godina

Pored svih mana koje se ovde ovde navode, elektroautomobili su optereceni i velikom masom, koja je uslovljena baterijama i konstrukcijom...ne moze se automobil od 2t uciniti aginilnim i upravljivim kao onaj od 1200-300kg, cena se negde uvek placa...

Mali

pre 6 godina

Samo da odgovorim na par stvari sto se tice BEV, PHEV i Hibrid autmobila.

"crkavanje" i dotrajavanje baterija - Ima sigurno i onih koji riknu van garantnog roka ali u oba slucaja kombinovano ih ima u dvocifrenim brojkama na desetine hiljada prodatih primeraka. Vek automobila sa novom generacijom baterija je bez problema preko 10 godina i preko 250,000km Elektricni RAV4 EV sa NiMH baterijom su prelazili preko 250,000 i njihove baterije su trajale 10 godina a to je bilo pre 20 godina verovali ili ne, davne 1997.

sporo punjenje - punjenje od sat ili tri nije nikakav problem a brzina punjenja raste svakom novom generacijom. Za dve do tri godine ces za pola sata imati 500km, a danas za pola sata imas 250km

ekologija - ovo je mit, nikako ne moze auto na fosilno gorivo da bude cistiji kada se uvrsti koliko struje potrosi rafinerija plus transport plus operacija benzinskih pumpi.

mala autonomija - autonomija ista kao sa prosecnim benzincem oko 600km

elektro polovnjaci sa kojima ne znas sta ces - polovnjaci su istog ranga kao polovni benzinci, nista im ne fali dok god su odrzavani kako treba

ogromni gubici performansi na niskim temperaturama - ima gubitaka ali nisu ogromni, delimicno tacno sve dok ne dodje sledeca generacija baterija.

ne mogucnost kocenja motorom sto je ovde slucaj itd - motor koji vrti u kontra smeru vec postoji. Ocigledniji benefiti ovoga ce se videti kada jedan motor bude sluzio jedan tocak bez diferencijala.

boss

pre 6 godina

Ovo sa Rimcom je velika za*******ja. Da tehnološki guru, a po struci strojarski tehničar.
(ante jerkovic, 11. jun 2017 23:20)



pa?
kakve veze ima struka...
ne moras imati 5 fakulteta da bi nesto znao...mozes ti ako zelis hrpu toga nauciti i bez fakulteta....
nije ni Bill Gates imao fakultet pa ni hrpa drugih ali su velike face u tehnoloskom smislu....

Pixi

pre 6 godina

Ogromna sila od motora, a slabo razvijena sasija. Recept za los rezultat kada je za upravljac seo agresivniji vozac koji je naviknut na vrhunski inzenjering od velikih giganata (Porsche, Ferrari, McLaren...).

Teslolog amater

pre 6 godina

@(Mali, 11. jun 2017 21:07)

Veruj mi, vise od tebe bih voleo da si u pravu, ali cinjenice su neumoljive. Uveri se i sam https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/zasto-u-srbiji-nikada-nece-zaziveti-elektricni-automobili.php

I jos jedna napomena, kada bi nekom magijom, preko noci, svi automobili postali elektricni, moralo bi pod hitno da se prave mnogobrojne elektrane ciji generatori bi bili pokretani motorima na benzin ili dizelom, jer ne bi bilo dovoljno struje ni za sta drugo, osim za dopunjavanje baterija, a restrikcije struje bi imali godinama.

Zakon o odrzanju energije je neumoljiv, a u tom duhu neko je odavno lepo konstatovao da elektoautomobili idu u stvari na UGALJ, a ja dodajem i na plutonijum.

Tor

pre 6 godina

@Iron Man, sve super to sto si naveo za Rimac auto ali vozilo se zapalilo odmah po izletanju i prevrtanju sto ne bi smelo da se dogadja automobilu od milion dolara osim ako ne postoji ograda da je to koncept auto. Takodje, vesto nema snimka kako i odakle se tacno zapalio ili explodirao sto bi reklo mnogo o samom autu. Tolko.

HanSolo

pre 6 godina

Ovo je kombinacija mnogo stvari.. Isto kao kad je "The Stig" izleteo sa staze sa Koenigseggom, tako je isti izvor i ovde i još nešto.. Auto ima verovatno lošu šasiju za brzu vožnju ako je to tačno da je prioritet Rimcu da mu auto bude "laboratorija" tehnologije.. Jedna je stvar vožnja 0-300, a druga sa krivinama.. Drugi problem je verovatno to što električni automobil ima vrlo jako "kočenje" elektromotora u stanju kad se oduzme gas.. To znači da loš pritisak prema putu a i ovo električno kočenje u krivini(regeneration punjenje) je kombinacija koja je kobna na vozača.. Na snimku se vidi da auto jednostavno nema nikakav "zagrljaj" puta. Da se razumemo, on verovatno jeste vozio brzo, ali siguran sam da su oni izpitali put pre nego što su počeli da voze.. Ne izgleda da je ovo nešto "teško" za jednog pravog sportskog auta.. Ovo su koeficijenti koji su kobni barem po meni : Šasija, motorno kočenje(ili normalno kočenje) a i velika težina(i kako su mu baterije montirane(visoko ili nisko).. A i na kraju je i Hamster kriv..

Ja

pre 6 godina

rimčev prioritet je razvoj auto-baterija, a ne vozila. vozilo mu samo služi ko reklama.
(sr, 11. jun 2017 12:41)

Sudeci po snimku upravo je tu zakazao jer se zapalio, doduse i Tesli su dogadjali slicni incidenti

Silent Bob

pre 6 godina

Čitam komentare kako je nemoguće kočiti elektromotorom. Moraću da vas razočaram, neuke: u režimu generatora e-motori koče efikasnije od onih sa unutrašnjim sagorevanjem.

optrt

pre 6 godina

Kome uopšte trebaju tako brzi auti? Gde će da ih voze? Tamo gde su krivine i ograničenja brzine? To bi trebalo zakonom zabraniti da se proizvodi. To može samo na trkama da se vozi.

Ethan Hunt

pre 6 godina

Misterija je razrešena. Ovaj poslednji prototip nisu mogli da prodaju nikome pa su izrežirali nesreću kakko bi naplatili od osiguranja štetu. A i sam Hamster je osiguran na visok iznos te je i on dobro namiren.
PS: Neko mora u ćorku.

seljadin

pre 6 godina

ako je automobil reklama za Rimac tehnologije, koliko je imao onda prihoda a koliko rashoda od prodaje tehnologije tj. proizvodnje automobila koji nece niko da kupi i koji ne moze da proizvede ?

Ethan Hunt

pre 6 godina

Hteo je da driftom uleti u krivinu, ali on nije ja. Amater... I posle gledajte televiziju. Mi ovo radimo samo kad treba, ne pred kamerama..

boss

pre 6 godina

Sudeci po snimku upravo je tu zakazao jer se zapalio, doduse i Tesli su dogadjali slicni incidenti
(Ja, 12. jun 2017 07:40)

doduse i Porsche 918 doduse i hrpa drugih...

Iron Man

pre 6 godina

@Tor - Pre svega sam hteo da kazem da samo izletanje nije uzrokovano kvarom na vozilu, vec najverovatnije greskom vozaca. Sto se tice dogadjaja nakon izletanja, baterije su se zapalile 99,9%. Sto se toga tice, krivica je apsolutno na strani Rimca, i na tome definitivno treba raditi. Testiranje ovakvih scenarija za automobil sa ovakvom cenom je ekstremno skupo, a s obzirom da Li-Ion baterije ne sagorevaju nasilno kao nafta u rezervoarima, tj. ne eksplodiraju, malo je verovatno da moze doci do povrede putnika. Mislim da se do sada nikada i nije desilo da je vatra nanela povrede putnicima el. vozila. Takodje, iako nije neko opravdanje, i drugi proizvodjaci super automobila, npr. Lamborghini, su imali veliki problem sa spontanim i na prvi pogled nicim izazvanim sagorevanjem vozila (cak bez ikakve nesrece ili prevrtanja kao u ovom slucaju). Tako da ne verujem da je ovo nesto sto se desilo samo Rimcu i nikome vise, i da to nije neki trivijalan problem koji su svi odavno resili, cak ni proizvodjaci vozila sa SUS motorom. Nadamo se samo da ce oni mnogo toga novog nauciti iz ove situacije, i spreciti da se problem ponovi.

Genije

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1270672#k23777362

STa je konkretno greska vozaca mozes li nam elaborirati? Koje radnje vozaca su dovele do ovoga kada vec tvrdis da je njegova greska?

mali

pre 6 godina

(Pixi, 12. jun 2017 07:50)
Za njegovu konstrukciju upotrebljeni su najsuvremeniji materijali poput chrome-molybden cijevi za izradu njegove šasije, odnosno - kako bismo laički rekli - taj automobil nema samonoseću karoseriju tj. platformu kao konvencionalni automobili nego su svi njegovi pokretni i nepokretni dijelovi ovješeni ili pričvršćeni na tu konstrukciju. Slično kao u trkaćih bolida. Sve je uokvireno i ojačano posebnim konstrukcijama od odlijeva kompozitnih materijala poput karbonskih vlakana i kevlara. Kočnice su također izrađene od kombinacije keramike i ugljičnih vlakana. Dakle, taj je automobil daleko sigurniji prilikom sudara nego bilo koji serijski auto. Samo zbog toga je zvijezda Grand Toura prošla bez ozbiljnijih ozljeda prilikom izlijetanja.

Aca

pre 6 godina

Placena i smisljena reklama. Prvo je potrebno osigurati auto, a zatim naci poznatu licnost koja ce "slupati auto". Scenario po kome novinari slupaju vozilo je dobro proverena strategija.

Unapred hvala

pre 6 godina

Vek automobila sa novom generacijom baterija je bez problema preko 10 godina i preko 250,000km
(mali)

Da li znate koliko bi otprilike kostalo da se zameni baterija nakon sto stara prestane da radi? Da li pricamo o 3 ili 10 hiljada evra?

rog

pre 6 godina

Da li znate koliko bi otprilike kostalo da se zameni baterija nakon sto stara prestane da radi? Da li pricamo o 3 ili 10 hiljada evra?
(Unapred hvala, 12. jun 2017 00:23)

Proveri za nissan leaf u Nemackoj. Ima ih polovnih dosta.

chat: nick:

pre 6 godina

Bio sam na nekih 100 metara od mesta nesreće i sve dobro video. Sve je izgledalo jako strasno.
Prošao je stazu par puta prije nesreće i vremena koja je imao su malo reci katastrofalna iako ovo auto nije ucestvovalo na zvaničnom treningu.
Prošao je stazu u vremenu od 1:14 minuta dok je čak i najslabija klasa ( Citroen C2 i slični) imala vremena dobro ispod 1:10. Formule su bile na oko 55 sekundi na treningu.

seljadin

pre 6 godina

ako je automobil reklama za Rimac tehnologije, koliko je imao onda prihoda a koliko rashoda od prodaje tehnologije tj. proizvodnje automobila koji nece niko da kupi i koji ne moze da proizvede ?

Ethan Hunt

pre 6 godina

Misterija je razrešena. Ovaj poslednji prototip nisu mogli da prodaju nikome pa su izrežirali nesreću kakko bi naplatili od osiguranja štetu. A i sam Hamster je osiguran na visok iznos te je i on dobro namiren.
PS: Neko mora u ćorku.

Pixi

pre 6 godina

Ogromna sila od motora, a slabo razvijena sasija. Recept za los rezultat kada je za upravljac seo agresivniji vozac koji je naviknut na vrhunski inzenjering od velikih giganata (Porsche, Ferrari, McLaren...).

Potencijalac

pre 6 godina

Znam dobro taj osećaj. Ritam i bluz krivina... I dupe se omakne, poljubac asvalta, koji struže kožu sa nogu i ruku. Imao sam teška 3 incidenta, i onih 4-5 manjih.
Posle svakog pada 2 dana mislim kraj, razodim se od motora... 3ćeg dana sa zavojima vozim kao da se ništa desilo nije. Ne volim to što sam zavisnik.

Genije

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1270672#k23777362

STa je konkretno greska vozaca mozes li nam elaborirati? Koje radnje vozaca su dovele do ovoga kada vec tvrdis da je njegova greska?

Hrvoje

pre 6 godina

Seljadine, Rimac niti ne planira proizvodnju tih automobila. Kako sam kaze, tehnologija ugradena u taj automobil je pokretni billboard kojim on promovira vec spomenute tehnologije izumljene u Hrvatskoj. Potvrdu kvalitete je dobio i od svedskog prozvodaca superautomobila Köenigsegg-a i elektromotor za njihove automobile se proizvodi u Hrvatskoj. Pogledaj Greyp Bikes. Takoder iz Rimceve kuhinje.

Iron Man

pre 6 godina

@seljadin - Rimac Concept One ima Concept u nazivu modela, sto ne znaci da je u pitanju koncept automobil. U pitanju je superautomobil koji kosta skoro milion dolara, proizveden je u seriji od 8 primeraka, i svi su prodati.

Mate Rimac je poceo da se bavi el. automobilima 2007., a kompanija Rimac je zvanicno osnovana 2009. Dakle, kompanija osnovana 2009., i to na Balkanu, je od nule napravila i prodala 8 vozila, i to elektricnih, po ceni od milion dolara po primerku.

Vas komentar odaje utisak da nesto sa automobilom nije bilo u redu u ovom slucaju, ali se to jos uvek ne zna. Zapravo, mnogo je verovatnije da je vozac jednostavno napravio malu gresku koja je bila dovoljna za izletanje sa puta. Da se sve odvijalo na ravnom otvorenom prostoru, verovatno ne bi bilo nikakvih posledica. Takodje, Hamondu je ovo treca ozbiljna nesreca.

Sto se Rimca tice, njihov automobil je u stvari veoma dobar, ali masovna prodaja im nije glavni cilj. Cilj je skupljanje znanja i iskustva u automobilskoj industriji. Jedan od rezultata njihovog rada je i to sto proizvode baterije za dolazeci Aston Martin AM-RB 001.

Ovo je samo jedan primer saradnje, a sigurno ih ima jos mnogo, uzimajuci u obzir Rimac tehnologije kao sto je "torque vectoring" sistem. Dakle, poenta nije u sto brzem i vecem profitu, vec stvaranju necega sto ce da traje, i da bude prepoznato u celom svetu. Znam, to nama ovde zvuci suludo i besmisleno.

Teslolog amater

pre 6 godina

Od svih brojnih mana koje imaju elektricna vozila i koje se grcevito medijski precutkuju ("crkavanje" i dotrajavanje baterija, sporo punjenje, ekologija,mala autonomija, elektro polovnjaci sa kojima ne znas sta ces, ogromni gubici performansi na niskim temperaturama, ne mogucnost kocenja motorom sto je ovde slucaj itd) najveca mana, koja se najvise zataskava je burno i brzo sagorevanje vozila u slucaju mehanickog ostecenja baterija.

Putnici bukvalno sede na baterijama koje su potencijalne napalm bombe.

Cudi me da su se Top gir-ovci odlucili da se opet bave elektrokolima, jer su uvek imali opravdanu averziju prema istima, ali to je bilo dok su radili za BBC.

Aca

pre 6 godina

Placena i smisljena reklama. Prvo je potrebno osigurati auto, a zatim naci poznatu licnost koja ce "slupati auto". Scenario po kome novinari slupaju vozilo je dobro proverena strategija.

Munze Ljux

pre 6 godina

Otac tog Rimca je po tvrdnji hrvatskih medija maznuo veliku lovu u vreme opste domoljubne pljacke Hrvatske, a slucaj je jos pred hrvatskim sudovima. Mali Ante se igra ocevim (narodnim) parama praveci super automobile.

Mali

pre 6 godina

Samo da odgovorim na par stvari sto se tice BEV, PHEV i Hibrid autmobila.

"crkavanje" i dotrajavanje baterija - Ima sigurno i onih koji riknu van garantnog roka ali u oba slucaja kombinovano ih ima u dvocifrenim brojkama na desetine hiljada prodatih primeraka. Vek automobila sa novom generacijom baterija je bez problema preko 10 godina i preko 250,000km Elektricni RAV4 EV sa NiMH baterijom su prelazili preko 250,000 i njihove baterije su trajale 10 godina a to je bilo pre 20 godina verovali ili ne, davne 1997.

sporo punjenje - punjenje od sat ili tri nije nikakav problem a brzina punjenja raste svakom novom generacijom. Za dve do tri godine ces za pola sata imati 500km, a danas za pola sata imas 250km

ekologija - ovo je mit, nikako ne moze auto na fosilno gorivo da bude cistiji kada se uvrsti koliko struje potrosi rafinerija plus transport plus operacija benzinskih pumpi.

mala autonomija - autonomija ista kao sa prosecnim benzincem oko 600km

elektro polovnjaci sa kojima ne znas sta ces - polovnjaci su istog ranga kao polovni benzinci, nista im ne fali dok god su odrzavani kako treba

ogromni gubici performansi na niskim temperaturama - ima gubitaka ali nisu ogromni, delimicno tacno sve dok ne dodje sledeca generacija baterija.

ne mogucnost kocenja motorom sto je ovde slucaj itd - motor koji vrti u kontra smeru vec postoji. Ocigledniji benefiti ovoga ce se videti kada jedan motor bude sluzio jedan tocak bez diferencijala.

HanSolo

pre 6 godina

Ovo je kombinacija mnogo stvari.. Isto kao kad je "The Stig" izleteo sa staze sa Koenigseggom, tako je isti izvor i ovde i još nešto.. Auto ima verovatno lošu šasiju za brzu vožnju ako je to tačno da je prioritet Rimcu da mu auto bude "laboratorija" tehnologije.. Jedna je stvar vožnja 0-300, a druga sa krivinama.. Drugi problem je verovatno to što električni automobil ima vrlo jako "kočenje" elektromotora u stanju kad se oduzme gas.. To znači da loš pritisak prema putu a i ovo električno kočenje u krivini(regeneration punjenje) je kombinacija koja je kobna na vozača.. Na snimku se vidi da auto jednostavno nema nikakav "zagrljaj" puta. Da se razumemo, on verovatno jeste vozio brzo, ali siguran sam da su oni izpitali put pre nego što su počeli da voze.. Ne izgleda da je ovo nešto "teško" za jednog pravog sportskog auta.. Ovo su koeficijenti koji su kobni barem po meni : Šasija, motorno kočenje(ili normalno kočenje) a i velika težina(i kako su mu baterije montirane(visoko ili nisko).. A i na kraju je i Hamster kriv..

Hardy

pre 6 godina

Hoce u krivinu 200 na sat. Ocigledno da je iskljucio sve kotrole kada je ovako proklizao. Video sa Concept One na delu mojim ocima, za ono cudo treba iskustva.

Ja

pre 6 godina

rimčev prioritet je razvoj auto-baterija, a ne vozila. vozilo mu samo služi ko reklama.
(sr, 11. jun 2017 12:41)

Sudeci po snimku upravo je tu zakazao jer se zapalio, doduse i Tesli su dogadjali slicni incidenti

optrt

pre 6 godina

Kome uopšte trebaju tako brzi auti? Gde će da ih voze? Tamo gde su krivine i ograničenja brzine? To bi trebalo zakonom zabraniti da se proizvodi. To može samo na trkama da se vozi.

chat: nick:

pre 6 godina

Bio sam na nekih 100 metara od mesta nesreće i sve dobro video. Sve je izgledalo jako strasno.
Prošao je stazu par puta prije nesreće i vremena koja je imao su malo reci katastrofalna iako ovo auto nije ucestvovalo na zvaničnom treningu.
Prošao je stazu u vremenu od 1:14 minuta dok je čak i najslabija klasa ( Citroen C2 i slični) imala vremena dobro ispod 1:10. Formule su bile na oko 55 sekundi na treningu.

Teslolog amater

pre 6 godina

@(Mali, 11. jun 2017 21:07)

Veruj mi, vise od tebe bih voleo da si u pravu, ali cinjenice su neumoljive. Uveri se i sam https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/zasto-u-srbiji-nikada-nece-zaziveti-elektricni-automobili.php

I jos jedna napomena, kada bi nekom magijom, preko noci, svi automobili postali elektricni, moralo bi pod hitno da se prave mnogobrojne elektrane ciji generatori bi bili pokretani motorima na benzin ili dizelom, jer ne bi bilo dovoljno struje ni za sta drugo, osim za dopunjavanje baterija, a restrikcije struje bi imali godinama.

Zakon o odrzanju energije je neumoljiv, a u tom duhu neko je odavno lepo konstatovao da elektoautomobili idu u stvari na UGALJ, a ja dodajem i na plutonijum.

Genije ?!

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1270672#k23780902 Ulaz u desnu blagu krivinu ne mozes videti jer nije u kadru auto tada. Mozes videti prolazak kroz nju i neposredni ulazak a samu pripremu ne sto nije isto. Takodje lezanje/prianjanje automobila deluje bas lose u poredjenju sa nekim drugim super automobilima. Te price o tome kako nema iskustva i ne zna da vozi su ciste budalastine. Covek je verovatno vozio vise sportskih automobila nego svi mi ovde zajedno sve sa "nasviranim" jugicima iz mladjih dana. Naravno moguce je da je pogresio sto verovatno i jeste slucaj ali i auto se malo cudno ponasao a to mu nije bio ni prvi krug. I kakva je to zastita na autu od milion dolara kada slomi nogu tik ispod kolena i kada se posle prevrtanja zapali... Jeste elektricni, jeste i ovo i ono ali to je auto od milion dolara!!!

e-vozač

pre 6 godina

Rekao bih da kad ne čuješ motor moraš neprekidno da gledaš tablu da bi znao koliko brzo ideš, a to ti sklanja pogled sa puta. Ovaj auto je aždaja koja do 300 stiže kao moj do 100, pa kad ga voziš prvi put sigurno nemaš potpuni osećaj brzine, jer elektro motori ne proizvode zvuk kao motori sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ethan Hunt

pre 6 godina

Hteo je da driftom uleti u krivinu, ali on nije ja. Amater... I posle gledajte televiziju. Mi ovo radimo samo kad treba, ne pred kamerama..

Tor

pre 6 godina

@Iron Man, sve super to sto si naveo za Rimac auto ali vozilo se zapalilo odmah po izletanju i prevrtanju sto ne bi smelo da se dogadja automobilu od milion dolara osim ako ne postoji ograda da je to koncept auto. Takodje, vesto nema snimka kako i odakle se tacno zapalio ili explodirao sto bi reklo mnogo o samom autu. Tolko.

Metropola

pre 6 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1270672#k23777362STa je konkretno greska vozaca mozes li nam elaborirati? Koje radnje vozaca su dovele do ovoga kada vec tvrdis da je njegova greska?
(Genije, 11. jun 2017 13:24)... evo ja cu ako vec sam ne vidis! Prebrz ulaz u desnu krivinu koja ga je izbacila u krajnje levo pred levu krivinu i tu je vec kasno da proba sa kocnicom pa je pokusao da se izvuce i cao! Ako nije imao neki tehnicki kvar, cista greska vozaca.

Unapred hvala

pre 6 godina

Vek automobila sa novom generacijom baterija je bez problema preko 10 godina i preko 250,000km
(mali)

Da li znate koliko bi otprilike kostalo da se zameni baterija nakon sto stara prestane da radi? Da li pricamo o 3 ili 10 hiljada evra?

jo

pre 6 godina

Pored svih mana koje se ovde ovde navode, elektroautomobili su optereceni i velikom masom, koja je uslovljena baterijama i konstrukcijom...ne moze se automobil od 2t uciniti aginilnim i upravljivim kao onaj od 1200-300kg, cena se negde uvek placa...

Glavatar

pre 6 godina

Hahahaha zaleteo se ko volina na S pa na lakat krivinu, i uzrok nesrece nije poznat.. pa da je imao sine iskocio bi iz sina ovom brzinom.. dobro je zivu glavu izvukao..

tutlek

pre 6 godina

Gledao sam Concept One U Zg na HAC-ovom poligonu i mogu reci da se auto drzi kao formula u zavojima a potegne od nule za nevjerovati.. Mozda je ukljucio sport mode,ko zna. To je auto od 1200 konja-bas taj koji je vozio je najnovija verzija i u videu se vidi da je u blagom desnom zavoju trznuo i auto je proklizao i nije mogao svladati lijevi zavoj. Kocnicu nije ni dirnuo jer stop svjetlo nije zasvijetlilo. Mozda je umjesto toga dodao gas.Vjerojatno je mislio da auto radi cuda al sve ima svoje granice. Moze biti i da je prvi desni kotac zablokirao u tom desnom zavoju kod kocenja al onda to znaci da stop svjetlo ne radi.Moze bit milijarda stvari. Hammond ce valjda reci sto je bilo. Njemu je ostalo nezaboravno,mada neugodno i bolno iskustvo,Rimcu je egal a nekog u osiguravajucoj kuci danas cijeli dan boli glava

Никола

pre 6 godina

Ja razumijem da se snima emisija, da nema saobraćaja koji će smetati.
Ali ne razumijem kako je on mislio ovom brzinom da savlada ovakvu krivinu???
Oni traže uzroke nezgode kao da nije očigledno...

Iron Man

pre 6 godina

@Tor - Pre svega sam hteo da kazem da samo izletanje nije uzrokovano kvarom na vozilu, vec najverovatnije greskom vozaca. Sto se tice dogadjaja nakon izletanja, baterije su se zapalile 99,9%. Sto se toga tice, krivica je apsolutno na strani Rimca, i na tome definitivno treba raditi. Testiranje ovakvih scenarija za automobil sa ovakvom cenom je ekstremno skupo, a s obzirom da Li-Ion baterije ne sagorevaju nasilno kao nafta u rezervoarima, tj. ne eksplodiraju, malo je verovatno da moze doci do povrede putnika. Mislim da se do sada nikada i nije desilo da je vatra nanela povrede putnicima el. vozila. Takodje, iako nije neko opravdanje, i drugi proizvodjaci super automobila, npr. Lamborghini, su imali veliki problem sa spontanim i na prvi pogled nicim izazvanim sagorevanjem vozila (cak bez ikakve nesrece ili prevrtanja kao u ovom slucaju). Tako da ne verujem da je ovo nesto sto se desilo samo Rimcu i nikome vise, i da to nije neki trivijalan problem koji su svi odavno resili, cak ni proizvodjaci vozila sa SUS motorom. Nadamo se samo da ce oni mnogo toga novog nauciti iz ove situacije, i spreciti da se problem ponovi.

mali

pre 6 godina

(Pixi, 12. jun 2017 07:50)
Za njegovu konstrukciju upotrebljeni su najsuvremeniji materijali poput chrome-molybden cijevi za izradu njegove šasije, odnosno - kako bismo laički rekli - taj automobil nema samonoseću karoseriju tj. platformu kao konvencionalni automobili nego su svi njegovi pokretni i nepokretni dijelovi ovješeni ili pričvršćeni na tu konstrukciju. Slično kao u trkaćih bolida. Sve je uokvireno i ojačano posebnim konstrukcijama od odlijeva kompozitnih materijala poput karbonskih vlakana i kevlara. Kočnice su također izrađene od kombinacije keramike i ugljičnih vlakana. Dakle, taj je automobil daleko sigurniji prilikom sudara nego bilo koji serijski auto. Samo zbog toga je zvijezda Grand Toura prošla bez ozbiljnijih ozljeda prilikom izlijetanja.

DrE

pre 6 godina

@Potencijalac

Puna podrska za tebe prijatelju, tesko je biti zavisnik, niti znas kako niti zelis da potrazis pomoc jer uvek mislis da je sve pod kontrolom. Nadam se da ce proci vremenom ako nista drugo. Imam drugaricu jednu koja je imala slican problem, i nazalost dok nije zavrsila u komi nije se resila te opake zavisnosti od adrenalina.

Koja kojot genije

pre 6 godina

Oni su vozili sva moguca i nemoguca kola u mogucim i nemogucim uslovima! Okeeej, desilo se, slupao se! Za 30 godina voznje ferarija, lamborginija, astona, bentlija itd da ne nabrajam druge firme im se desi par udesa! Dobro je da je Hamond ziv, a za milion, nije problem! Ipak, Top Gear je to (uvek bio makar se zvao i Grand Tour)!! Kako ce samo da ga Dzeza i Keptn Slou sprdaju naredne sezone za ovo!

boss

pre 6 godina

Sudeci po snimku upravo je tu zakazao jer se zapalio, doduse i Tesli su dogadjali slicni incidenti
(Ja, 12. jun 2017 07:40)

doduse i Porsche 918 doduse i hrpa drugih...

edge

pre 6 godina

Revolucija tek dolazi kad se naprave stabilne baterije koje neće spaliti ceo auto. Takva tehologija se već razvija. Baterija mora da istrpi bušenje, sečenje, cepanje i kidanje prilikom nesreća da bi bilo bezbedno.

boss

pre 6 godina

Ovo sa Rimcom je velika za*******ja. Da tehnološki guru, a po struci strojarski tehničar.
(ante jerkovic, 11. jun 2017 23:20)



pa?
kakve veze ima struka...
ne moras imati 5 fakulteta da bi nesto znao...mozes ti ako zelis hrpu toga nauciti i bez fakulteta....
nije ni Bill Gates imao fakultet pa ni hrpa drugih ali su velike face u tehnoloskom smislu....

Silent Bob

pre 6 godina

Čitam komentare kako je nemoguće kočiti elektromotorom. Moraću da vas razočaram, neuke: u režimu generatora e-motori koče efikasnije od onih sa unutrašnjim sagorevanjem.

rog

pre 6 godina

Da li znate koliko bi otprilike kostalo da se zameni baterija nakon sto stara prestane da radi? Da li pricamo o 3 ili 10 hiljada evra?
(Unapred hvala, 12. jun 2017 00:23)

Proveri za nissan leaf u Nemackoj. Ima ih polovnih dosta.