Kraj za Renault Megane 3 RS

Nakon sedam godina, Renault će okončati proizvodnju sportske verzije modela Megane treće generacije. Naslednik najverovatnije stiže tokom 2017.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2016.

14:20

Kraj za Renault Megane 3 RS
Renault Megane RS 275 Trophy (2015)

Aktuelni Megane RS imao je premijeru 2009, u okviru takmičarskog vikenda trke Formule 1 za Veliku nagradu Monaka. Tokom sedam godina proizvodnje, sa fabričkih traka pogona u španskoj Palensiji sišlo je oko 30.000 automobila, koji su završili u rukama vlasnika iz 30-ak zemalja širom sveta.
Renault je lansirao i nekoliko specijalnih verzija, koje su se prodavale u ograničenim serijama, poput modela 275 Trophy R. Ovaj automobil ostao je upamćen po rekordu iz 2014. kada je postao najbrži serijski automobil sa prednjim pogonom na stazi Nirburgring, sa rezultatom 7 minuta 54,36 sekundi.

U međuvremenu, Megane RS je izgubio ovu titulu, s obzirom da su ga nadmašili najpre Honda Civic Type R (7:50.63) a zatim i aktuelni rekorder VW Golf GTI Clubsport S (7:49.21).
Ipak, Renault neće tek tako prepustiti zvanje najbržeg na Nirburgringu. Titulu bi mogao ponovo da osvoji sa novom generacijom, koja je u razvojnoj fazi.

Novi model bi umesto kupe karoserije trebalo da ima oblik klasičnog hečbeka sa 5 vrata, zasnovan na standardnom Meganu četvrte generacije. Preliminarne informacije govore da će umesto 2.0 turbo motora za pogon biti odabran 1.8 litarski turbo benzinac koji će se koristiti i u novom sportskom modelu Renault Alpine. Ovaj agregat razvijao bi oko 300 ks.

Kako bi zadovoljio svačije ukuse, Renault Sport navodno planira da kupcima ponudi verzije i sa manuelnim menjačem i sa sedmobrzinskim automatikom sa duplim kvačilom.

Premijera nova generacija najsnažnijeg Megana očekuje se 2017. godine, a automobil bi u prodajne salone trebalo da stigne 2018.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: