Automobili

Petak, 11.12.2015.

08:15

Amerikanci tvrde: Japanski automobili su najbezbedniji

Japanske automobilske marke dominiraju na listi najbezbednijih modela u 2015.godini, pokazali su rezultati testova koje je sporveo američki Institut za bezbednost na putevima (IIHS).

Izvor: B92

Default images
YouTube Screenshot

Najbezbedniji modeli dobijaju ocenu "Top Safety Pick+", a institut navodi da je u 2015. takvih vozila bilo 48 u odnosu na 2014. kada je najvišu ocenu za bezbednost zaslužulo svega 33 ispitana automobila.

Japanski proizvođači Toyota, Honda i Subaru zajedno imaju 23 modela sa ocenom "Top Safety Pick+", dok je Chrysler 200 jedni američki model koji se našao na listi najbezbednijih.

Među ostalim kompanijama izdvaja se Volvo, sa 5 modela (XC90, S80, S60, V60 i XC60) koji su u 2015. dobili ocenu "Top Safety Pick+", dok je Volkswagen, zajedno sa Audijem ukupno imao 7 automobila na listi 48 najbezbednijih.
Volvo XC90 na IIHS testu
Da bi bila rangirana kao najbezbednija, vozila moraju da osvoje maksimum poena u svih pet testova sudara koje sprovodi institut.

Među njima, najzahtevniji je takozvani test frontalnog sudara sa malim preklapanjem (25% čeone površine).

Predsednik IIHS-a, Adrian Lund, izjavio je da su testovi pooštreni u 2015. da bi se priznao napredak koji neki proizvođači automobila ostvaruju na polju bezbednosti, kao i da bi se drugi proizvođači ohrabrili da slede njihov primer.

Listu najbezbednijih automobila koju objavljuje institut i čiju izradu finansira osiguravajuća industrija, pomno prate i proizvođači i kupci automobila.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: