Koja boja automobila je bila najpopularnija?

Hemijska grupa BASF je objavila koje su najpopularnije boje novih automobila na svetu.

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2023.

18:00

Koja boja automobila je bila najpopularnija?
Foto: BASF

Iznenađenje je da se dodaje sve više posebnih boja, poput ‘ljubičaste’.

Kod prve tri, stvari su ostale iste jer se već godinama na vrhu menjaju crna, bela i siva. Učešća akromatskih boja, podeljenih na belu, crnu, sivu i srebrnu, rastu u odnosu na prošlu godinu. Bela je porasla sa 37 na 39 posto ukupnog broja u 2022., što je čini daleko najpopularnijom bojom automobila na svetu.

Crna je završila na drugom mestu i s ukupno 18 posto. Siva je takođe nešto popularnija nego pre sa 16 posto, dok je srebrna uspela da zadrži svoj udeo od 8 posto.

Ukupno, tri boje čine 81 posto ukupnog broja vozila, odnosno više od tri četvrtine svih novih automobila. U 2021. to je bilo 77 posto, navodi Revija HAK.

Ukupan udeo boja poput crvene, plave i zelene se smanjuje s 23 na 19 posto. Ipak, BASF vidi svetlu tačku, jer kreativnije boje u ovoj kategoriji dobijaju određenu popularnost. Prvi put se pojavljuje ljubičasta boja na karti boja automobila.

Bela boja dominira u Evropi, Bliskom istoku i Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: