Subaru sada nudi i spoljni vazdušni jastuk FOTO

Za sada je ova opcija dostupna samo na japanskom tržištu.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 18.07.2021.

09:46

Subaru sada nudi i spoljni vazdušni jastuk FOTO
Foto: Subaru promo

Desetak godina nakon što je Volvo na modelu V40 predstavio spoljni vazdušni jastuk koji treba da zaštiti pešake u slučaju udara, Subaru je sličnu tehnologiju ponudio na domaćem tržištu na modelu Levorg.

Ovaj karavan je dostupan u nekoliko atraktivnih varijanti, a pojedine verzije na spisku opreme imaju i spoljni vazdušni jastuk. Kao i u pomenutom V40, njegova namena je zaštita pešaka.

U slučaju naletanja vozila na pešaka ovaj jastuk se aktivira u donjem delu A stuba i tako smanjuje mogućnost povrede lica koje je udareno.

Aktivacija vazdušnog jastuka zavisi od brzine automobila pri sudaru, odnosno od jačine udarca vozila u "prepreku".
Foto: Subaru promo
Ovo nije jedini tip spoljnog vazdušnjog jastuka u auto-industriji.

Naime, firma ZF predstavila je 2019. bočni spoljni vazdušni jastuk koji štiti automobil i putnike u njemu u slučaju udara drugog vozila sa strane.

Ova kompanija radila je čitavu deceniju na razvoju novog sistema vazdušnih jastuka. Kako objašnjavaju u ZF-u, bočni sudari spadaju među najopasnije saobraćajne nezgode. Samo u Nemačkoj u udesima ove vrste godišnje pogine skoro 700 ljudi, što je trećina od ukupnog broja smrtno stradalih na putevima u toj zemlji.

U ZF-u smatraju da bi uvođenje spoljnih bočnih vazdušnih jastuka sačuvalo brojne živote i pomoglo da se znatno ublaže povrede putnika.

Prema njihovim rečima, ovaj tip vazdušnog jastuka smanjuje prodiranje jednog vozila u drugo za do 30%.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: