Šta voze komšije: Dve najsiromašnije zemlje EU, a na putevima Ferrari, Lamborghini, Rolls-Royce

Prema potrošnji i BDP-u po glavi stanovnika, Hrvatska i Bugarska zauzimaju dva poslednja mesta u Evropskoj uniji. Međutim, sudeći prema voznom parku, u ove dve države žive i oni koji bez problema mogu da izdvoje stotine hiljada evra za automobil.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Veèernji list

Ponedeljak, 29.06.2020.

09:45

Šta voze komšije: Dve najsiromašnije zemlje EU, a na putevima Ferrari, Lamborghini, Rolls-Royce
Foto: Rolls-Royce promo

Statistika beleži da u Hrvatskoj, između ostalog, ima 18 registrovanih Aston Martina, 40 Ferrarija, 35 vozila marke Bentley i 17 automobila superluksuznog proizvođača Rolls-Royce.

Međutim, prema broju skupocenih automobila, Hrvatska zaostaje za Bugarskom, najsiromašnijom zemljom u Uniji, piše Večernji list.

Poznato je da je Hrvatska prema potrošnji i BDP-u po glavi stanovniku na nezavidnom pretposlednjem mestu u Evropskoj uniji, što je premijer Andrej Plenković nedavno opravdao time što je ova zemlja poslednja postala članica EU.

Iza Hrvatske je samo Bugarska. A upravo je bugarski premijer Bojko Borisov prozvao bugarske preduzetnike u jeku koronakrize da pre otpuštanja radnika razmisle o prodaji svojih skupih automobila i objavio koliko u najsiromašnijoj državi EU ima takvih skupocenih vozila.

U "bednoj" i "siromašnoj" Bugarskoj trenutno su registrovana tri Bugattija

Foto: Ferrari promo
Postoji i 241 automobil marke Bentley, 123 Ferrarija, 54 Maybacha, 22 McLarena, 87 Lamborghinija, 311 Maseratija, 84 automobila marke Rolls-Royce, oko četiri hiljade Jaguara i više od pet hiljada Porschea.

Umesto otpuštanja radnika i smanjivanja njihovih plata, vlasnici ovih limuzina mogu se u ovoj krizi zbog epidemije barem odreći dela svog skupocenog voznog parka – poručio je poslodavcima Borisov dodajući da veruje da su po tim brojevima možda i prvi u Europi.

A kako po tom pitanju stoji druga najsiromašnija članica Evropske unije - Hrvatska? Ako se gleda prema broju superluksuznih automobila, debelo zaostaje za Bugarskom.

U Hrvatskoj uopšte nema Bugattija, jednog od najskupljih automobila na svetu. Prema podacima MUP-a, u toj zemlji je registrovano 35 vozila marke Bentley, čija je početna cena novih modela u Hrvatskoj oko 1,9 miliona kuna (250.000 evra).

Ipak, među najskupljim i najluksuznijim vozilima, čija je cena novih modela sa svim porezima u Hrvatskoj veća od 2 miliona kuna (260.000 evra), najčešći je izbor Ferrari.

Omiljen je među fudbalerima, pa se tako zna da Ferrari voze reprezentativci Šime Vrsaljko i Dejan Lovren, kao i bivši fudbalski reprezentativac Vedran Ćorluka.
Foto: Bentley promo
Međutim, najviše je Ferrarija u Hrvatskoj sa osječkim tablicama u vlasništvu kolekcionara skupocenih automobila, Branka Ostovića, bivšeg bankara i filantropa, koji se pre 14 godina povukao iz biznisa i deo svoje imovine pretvorio u vozni park vredan milione evra, kome se nalaze modeli marki Bentley, Rolls-Royce, Ferrari...

Ostović je 2018. godine kupio vrlo redak Rolls-Royce Phantom, koji u najjeftinijoj varijanti košta najmanje 3,5 milion kuna (460.000 evra).

Kako je ovaj biznismen vlasnik kolekcije Ferrarijevih modela, fabrički serviseri iz Maranela su često znali da dođu u Osijek iz Italije kako bi servisirali neki od automobila Branka Ostovića.

Hrvati ipak najviše voze "narodni auto"

Foto: Mercedes promo
Interesantno je da je jedan od "hrvatskih" Ferrarija bio u vlasništvu Željka Keruma, a splitski političar je bio vlasnik i skupocenog Maybacha koji je svojevremeno platio više od 5 miliona kuna (660.000 evra).

Bentley Continental GT kabriolet u Dinamovoj plavoj boji, vredan oko 2 miliona kuna (260.000 evra) svojevremeno je vozio i Zdravko Mamić.

U Hrvatskoj je registrovano i 18 Aston Martina, 17 automobila marke Rolls-Royce, šest Lamborghinija, tri Maybacha kao i jedan McLaren.

Statističari su izbrojali i 1.367 Porschea, 1051 Jaguar i 73 Maseratija.
Foto: VW promo
Prosečan Hrvat takođe voli premijum automobile i kupuje one koje može da priušti, a to su većinom polovnjaci marki Mercedes, BMW i Audi iz Nemačke.

Već godinama je nemačka premijum trojka među šest najtraženijih marki automobila koje se uvoze u Hrvatsku iz EU. Oni se dobro kotiraju i u ukupnom broju registrovanih vozila u Hrvatskoj, 78.315 je Mercedesa, Audija ima 75.221, a BMW-a 63.455.

U Hrvatskoj su trenutno registrovana 1.722.963 automobila prosečne starosti 13,48 godina.

Daleko najviše vozila je marke Volkswagen – čak 289.191. Slede Renault sa 179.643 registracija, Opel sa 185.748, Peugeot sa 104.816, pa Škoda (93.356), Fiat (82.261), Citroën (80.938) i Ford (80.001).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: