I Audi hoće na Mesec

Audi je u saradnji sa grupom nemačkih inženjera napravio svoju verziju lunarnog vozila i tako se uključio u takmičenje Google Lunar X Prize čiji je krajnji cilj uspešno sletanje na Mesec.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 26.06.2015.

12:19

Default images
Foto: Audi

Mesečev Audi quattro uglavnom je izrađen od aluminujuma, a pogon dobija od litijum-jonske baterije koja se napaja preko solarnih panela.

To je verovatno najsporiji Audi u istoriji ovog proizvođača. Pokreću ga četiri elektromotora zahvaljujući kojima teoretski može da razvije maksimalnih 3,6 km/h.
Foto: Audi
Vozilo je opremljeno dvema stereoskopskim kamerama, kao i posebnom kamerom koja služi za istraživačke svrhe, odnosno za vizuelno ispitivanje uzoraka Mesečevog tla.

Ako Audi pobedi na ovom takmičenju, prepoznatljivi simbol "quattro" zasijaće u svemiru 2017. kada bi X Prize fondacija trebalo da lansira robotski svemirski brod koji će se spustiti na Mesec.
Foto: Audi
Da bi osvojio nagradu vrednu 30 miliona dolara, Mesečev automobil treba da se uspešno spusti na površinu našeg prirodnog satelita a zatim da pređe i istraži najmanje 500 m.

Predviđeno je da se sa vozila na Zemlju emituju video i fotografije Mesečeve površine u visokoj rezoluciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: