Automobili

Nedelja, 05.06.2016.

20:17

Seksistički parking podelio javnost

Za neke pozitivna diskriminacija, za druge seksistički potez - specijalna parking mesta za žene uzburakla su kinesku javnost.

Izvor: B92

Seksistički parking podelio javnost
Foto: B92 arhiva (ilustracija)

Na jednom parkingu u kineskom gradu Hangžu, nedavno su ružičastom farbom obeležena posebna mesta predviđena za automobile kojima upravljaju žene. Pored toga što se razliku po boji, ova parking mesta su i 1,5 puta šira od "muških".

"Veća parking mesta su namenjena ženama vozačima koje nisu toliko vešte prilikom parkiranja", kaže Pan Tietong, menadžer u lokalnom parking servisu. On objašnjava da ta mera ustvari pokazuje "humanost prema ženama".

Međutim, reakcije na kineskoj društvenoj mreži Sina Weibo pokazuju da se mnogi Kinezi ne slažu sa ovom konstatacijom, uz tvrdnju da je u pitanju demonstracija opšteprisutnog stereotipa prema kome su muškarci generalno bolji vozači od žena.

"U pitanju je čist seksizam, pod plaštom brige prema ženama", kaže jedan od korisnika ove mreže i dodaje da to da li neko ume da parkira automobil ili ne zavisi od njegove/njene vozačke veštine, a ne od pola kome pripada. Drugi korisnik objašnjava da bi menadžment parkirališta umesto što je šira parking mesta namenio isključivo ženama, trebalo takva mesta da obeleži za sve vozače početnike koji još uvek nisu vešti u parkiranju.

Tietong je za Šangaj dejli izjavio da je od 361 parking mesta osam namenjeno ženama vozačima, a svoju odluku brani time da su upravo žene to zahtevale. On je rekao i da ženama niko ne brani da parkiraju svoj automobil na bilo koje mesto, ako smatraju da imaju dovoljno samopouzdanja, i dodao da svako "žensko" parking mesto dnevno koristi i po petnaestak žena.
Jedno od 'ženskih' parking mesta u kineskom gradu Hangžu (Foto: Weibo.com)
Međutim, nisu svi Kinezi protiv ovih parking mesta. U stvari, jedna anketa pokazala je da 67% ispitanih ocenjuje odluku da se ona uvedu - kao pozitivnu.

Inače, Kina nije prva zemlja koja se dosetila da naprave posebna mesta za parkiranje za pripadnice lepšeg pola. U glavnom gradu Južne Koreje, Seulu, od 2014. iscrtano je čak 5.000 širih parking mesta, takođe namenjenih ženama.

U Nemačkoj su pojedine lokalne samouprave donele odluku da i do 30 odsto parking mesta treba da bude namenjeno ženama vozačima.

Da li smatrate da su ženama potrebna posebna, veća parking mesta, ili ih treba iscrtati za sve one koji su nesigurni prilikom parkiranja, bez obzira na pol?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: