Ko bolje parkira?

Naučnici sa nemačkog univerziteta došli su do odgovora na pitanje: da li bolje parkiraju muškarci ili žene?

Automobili

Izvor: B92

Petak, 12.11.2010.

12:10

Default images

Studija ekipe naučnika s nemačkog univerziteta pokazala je da žene vozači paralelno parkiraju auto za minut i po, a muškarcima vozačima treba 42 sekunde manje i još su tri odsto precizniji.

U istraživanju je učestvovalo 17 vozača početnika oba pola i 48 iskusnih vozača i vozačica. Rečeno im je da parkiraju na različite načine, pod uglom, prema napred i paralelno.

Naučnici nisu iznenađeni time što su početnici oba pola bili lošiji od iskusnih vozača. Ali muškarci su u obe kategorije bili bolji od žena, otkrili su psiholozi.

Nemačke naučnike su zainteresovale psihološke implikacije testa parkiranja. Zaključili su da su biološki faktori važni, ali da su važne i društveno uslovljene uloge.

"Studija potvrđuje da muškarci imaju bolju koordinaciju ruku i očiju, kao i da se bolje snalaze u prostoru", kaže vođa istraživanja Onur Gunturkun. "Muškarci bolje ocenjuju trenutni položaj vozila u odnosu na parkirane automobile, kao i šta će se dogoditi kad okrenu volan i pritisnu gas."

Važnu ulogu igra i samopouzdanje za volanom, kaže žena koja je bila jedan od vodiča u istraživanju. "Vozačice za volanom imaju manje samopouzdanja", kaže Claudia C. Wolf. "Vozači teško parkiranje vide kao priliku da pokažu svoje veštine, a vozačice istoj situaciji prilaze sa strahom i vide je kao nešto što bi bilo bolje izbeći."

Wolf smatra veštinu parkiranja kumulativnom veštinom koja se stiče višestrukim uspehom. Zato savetuje ženama da na parkiranje gledaju kao na izazov, a da odbace strah i sumnju. "Kad više puta uspeju, steći će samopouzdanje."

Izvor - tportal

Šta muškarci i žene žele od auta?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: