Volkswagen Amarok - veliki vuk

Da počnemo ovako - Volkswagen Amarok je jedan glomazan pick-up. Sa dužinom od 5,25m i širinom i visinom od po 2 metra, teško da ga neko neće primetiti.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2012.

17:52

Default images

Pokreće ga dvolitarski četvorocilindraš u dve verzije, sa jednom turbinom i 122 „konja“ ili Bi-turbo sa 163 konjske snage.

Na našu sreću, ovaj koji je bio na testu je top verzija, kako po pitanju motora, tako i po paketu opreme.

Iza duple kabine (koju naš narod, iz odavno zaboravljenih razloga, i dalje zove „putar“), nalazi se otvoreni tovarni prostor dužine preko metar i po, koji može da ponese 1.150kg.

Euro-paleta bez problema staje između kućišta zadnjih točkova. I to popreko!

Obećana prosečna potrošnja ovog lifestyle teretnjaka je svega 7,8 litara na 100 kilometara, dok je u realnoj gradskoj vožnji i malo maltretiranja po Kosmaju, došla i do 10 litara. Ovaj podatak ne treba da vas uplaši jer je vožnja na testu bila sve osim štedljiva.

Osećaj za upravljačem ovog „kamiončeta“ je fenomenalan. Sedite visoko, iza prostranog poklopca motora i u svakom trenutku osećate da ste u glomaznom vozilu.

Ipak, nema ni blagih nagoveštaja neudobnosti, tromosti i ostalih osobina teretnjaka. Amarok je okretan, stabilan, vrhunski upravljiv i svom vozaču uliva svaku vrstu sigurnosti. Buka moćnog dizelaša jeste nešto što se ponekad može čuti, ali se od radno-transportne mašine i ne očekuje vrhunska tišina.

Dimenzije i oblik ovog velikog Volkswagen-a definitivno upadaju u oči ostalim učesnicima u saobraćaju. Upadljiva je predusretljivost vozača kada im naiđete u susret ili im se pojavite u retrovizoru. Svi vas puštaju da prođete, da se uključite, prave vam mesta... mora se priznati da taj osećaj prija. Ili su saobraćajna kultura i tolerancija na našim ulicama doživele dramatično poboljšanje, od pre nekoliko dana.

Unutrašnjost je iznenađujuće prijatna za jedno vozilo za bespuća i teške zadatke.

Osim robusne i, čini nam se, na sve otporne crne i braon plastike na instrument-tabli i gumenih, lakom čišćenju prilagođenih podova, sve u kabini Amaroka odgovara aktuelnim standardima za putnička vozila i sasvim je prihvatljivo i za duža, udobna putovanja.



Poseduje odličan dvozonski klima uređaj, kvalitetan audio-sistem, jako udobna i višestruko podesiva prednja, kao i sasvim pristojna zadnja sedišta sa Isofix sistemom, držače za čaše, pregrade za sitnice ali i za krupnije stvari su svuda. Selekcija pogona se vrši prostim pritiskom na dugmiće koji se nalaze pored menjača. Preporučljivo je kretati se pogonom na zadnje točkove, kada je manja i potrošnja, a kada vam zatreba pogon na sva četiri, to se odabira pritiskom na pomenuto dugme. Takođe je moguće odabrati i 4x LOW režim rada, za izuzetno teške terene. Tada se prenosni odnosi u menjaču menjaju i postaju izuzetno kratki, a obrtni moment je „koncentrisan“ na vaše vučne zahteve i izlazak iz npr. dubokog blata. Amarok takođe ima i blokadu zadnjeg diferencijala i hil descent kontrol, odnosno uređaj koji ograničava brzinu vašeg kretanja nizbrdo, kada samo koristite volan, ali ne i papučicu gasa.

Kao zaključak, postavljamo pitanja i dajemo odgovore - šta se očekuje od jednog terenskog pick-up-a?

- Da se kreće po svim mogućim i nemogućim terenima?

- Da nosi tonu tereta?

- Da primi 5 putnika?

- Da svoj petorici bude udobno i da budu bezbedni?

- Da ima dovoljno snage?

- Da je napravljen od materijala otpornih na sve i svašta?

- Da se lako održava?

Pa... sve to, da.

I ovaj novi veliki Volkswagen maestralno ispunjava sva ta očekivanja. Ono što nije naročito (ako je i uopšte) bitno za ovu klasu automobila, to je izgled, dizajn, nastup.

Ipak, Amarok nas je i tu prosto očarao. Naročito sa dodatkom, poklopcem tovarnog prostora. Smeli bi da ga koristimo i u svakodnevnoj, gradskoj vožnji.

Možda čak i za večernji izlazak (u macho fazonu) - kada bi imali gde da ga parkiramo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: