Automobili

Sreda, 19.08.2020.

10:00

Premijum, kineske ili obnovljene gume – koje su bolje?

Zanimljivo testiranje sproveli su nemačka organizacija TÜV SÜD i švajcarski magazin Auto-illustratedierte.

Izvor: Izvor: B92, revijahak.hr

Premijum, kineske ili obnovljene gume – koje su bolje?
Foto: Goodyear promo (ilustracija)

Naime, uzeli su premijum gumu Goodyear EfficientGrip Performance 2, kineski proizvod Goodride SA37 Sport te nemačku obnovljenu gumu King-Meiler STREAX.

Dimenzije su 225/45 R 17 W – gume su predviđene za brzine do 270 km/h. Na testnom poligonu podvrgnuli su ih klasičnim naporima kako bi ustanovili koja je bolja.

Naravno, ne treba biti previše pametan da bi se zaključili da će Goodyear iz svega izaći kao pobednik, ali zanimljivo je videti kako su prošle preostale dve gume.

Test je sproveden na novom VW Golfu, a već je kočenje na suvom od 100 km/h do 0 km/h pokazalo razlike – Goodyear pneumatiku je trebalo 36 metara, Goodride gumi 36,8 metara, a King-Maileru 38,3 metara.

Na kočenju po vlažnoj podlozi (80-0 km/h) najkraći zaustavni put je imao Goodyear (35,1 m), pa slede Goodride (40 m) i King-Meiler (40,5 m).

Na jednostavnoj mokroj kružnoj stazi testirana je lateralna izdržljivost – Goodyear je opet bio pobednik i stazu je prešao za 14,33 sekunde, sledi King-Mailer sa 14,77 sekundi, a treći je Goodride sa 14,79 sekundi.

Na testnom poligonu za akvaplaning (dubina vode 8 milimetara) neočekivano je pobedio Goodride – sa kineskim gumama Golf je izgubio kontrolu pri 82,4 km/h, sa Goodyear pneumaticima rezultat je bio 79,3 km/h, a s King-Mailerom 78,2 km/h.

U laboratoriji su sprovedeni testovi izdržljivosti i brzine (270 km/h) i u tom poslednjem testu pukla je guma King-Mailer.

Zbog toga je nakratko prestala prodaja ovih guma. Stručnjaci su morali da provere šta je razlog tome.

Ostali dve gume prošle su oba testa.

Ukupno, u većini parametara premijum Goodyear se očekivano pokazao najboljim.

Rezultat King-Mailera nije bio impresivan, ali na osnovu samo jednog modela ne može se generalizovati o svim obnovljenim gumama.

Da li biste vi koristili protektirane gume, ukoliko biste značajno uštedeli prilikom kupovine?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: