Aktuelno

Sreda, 19.08.2020.

10:00

Premijum, kineske ili obnovljene gume – koje su bolje?

Izvor: Izvor: B92, revijahak.hr

Premijum, kineske ili obnovljene gume – koje su bolje? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

Bata sveznalica

pre 3 godine

Avionske gume se naduvavaju na ~15 bar-a, vrte se i do 300 km/h, trpe ubrzanja od 0-250 km/h prilikom dodira piste tokom sletanja (što traje 0,2 - 0,6 sec), teške su i po 120kg po komadu i konstantno se protektiraju posle ~300 poletanja i sletanja i to najmanje 10-ak puta. Na isti način kao i automobilska... I ništa im ne fali. Toliko o tome koliko je protektirana guma dobra ili ne...

IG

pre 3 godine

Sto si se ti naljutio...
Ne znam šta misliš kada kažeš premijum gume. Verujem da ne znaš ni ti sam.
Ja živim u beogradu. Nemam kola. Kafa mi treba tu je uvek rent a car. Uglavnom putujem po svetu gde me posao vodi. Trenutno sam na zadatku u argentini. Zbog pandemije ostaću ovde ko zna do kada. Kao stranac, ovde vozim rent a car za koji plaća firma, ali ja sam odgovoran za izbor guma. Za vožnju na jugu zemlje zimske gume su obavezne. Do kraja septembra.
Što se tire rack tiče, ovde je veoma cenjen kao izvor informacija. Kai na drugim mestima. Osim u srbiji kao što ti rece.

Milojko

pre 3 godine

@IG
Kao sto sam i mislio pokondireni "Amer" koji vozi all-season gume i prica o premijum UHP gumama.
Vi u toj Americi pola guma uopste nemate jer tvoji glupavi sunarodnici kao i ti smatraju da je all-season guma vrhunac.
Ne vredi ti ni objasnjavati da ti smesni tirerack americki testovi ne vredi ni pisljiva boba. Da ne bi i dalje ispadao smesan, probaj da izgooglas ADAC ili Autobild ili tyrereviews testove guma.

IG

pre 3 godine

@Milojko:
"...(i ima je i u velicini 18 inca dok je Michelin samo u 19 inca i vise)..."

To se u narodu zove lupetanje - po pitanju velicne guma.

Sto se rejtinga tice, pogledaj linkove ispod:

Letnje gume: https://www.tirerack.com/tires/surveyresults/surveydisplay.jsp?type=MP

All Season:
https://www.tirerack.com/tires/surveyresults/surveydisplay.jsp?type=HPAS

Winter:
https://www.tirerack.com/tires/surveyresults/surveydisplay.jsp?type=W&VT=C#runflat

Michelin je u svim kategorijama u vrhu, verovatno sa razlogom.

Moje licno iskustvo sa PilotSport A/S3, a kasnije sa 3+ je odlicno. Posto vozim na mestu gde zimske gume nisu zakonski propisane, 'All Season' zadovoljavaju i legalne i prakticne aspekte.

Osim Michelina, imam odlicno iskustvo sa Pirelli Scoprion Zero All Season gumama. Jeste da se brze trose - u mom slucaju su trajale 55,000 km, ali sve drugo je bilo izvrsno.

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Promenih dosta setova guma.Raznih marki,uz savet svog vulkanizera...Za zadnji set koji je još na autu, seo sam na komp i izguglao sve tipove guma 225/45/17 tražeći najbolju. "Dunlop- blu response",beše ta...Set je 440 eura, ali vredi svaki cent.Sada,kada se vozim u TIŠINI i znam razliku (-0.5 l na 100km ), samo najbolja guma dolazi u obzir kao sledeća.

GuA

pre 3 godine

Goodyear je 'premijum' auto guma? Interesantno. Mozda u pricama za decu.
(IG, 19. avgust 2020 17:16)

Ma jok Yokohama je.
(Veliko dete, 19. avgust 2020 23:27)

Jos nisam uocio da su modeli premium marki opremljeni Goodyear gumama kao deo OEM opreme.
(IG, 20. avgust 2020 00:59)

OEM ugradnja vise zavisi od ugovora a manje od kvaliteta.

Za sportske utomobile ima samo 3 premijum proizvodjaca: Michelin, GoodYear i Continental.

Za ostale na listu premium guma moze da se dodaju i Pireli, Dunlop i Bridgestone

https://www.youtube.com/watch?v=iv8oMMbrBSw

Milojko

pre 3 godine

@IG
Goodyear gume su u mnogo slucajeva bolje od Michelin-ovih.
Evo ti konkretan primer, apsolutno najbolja (netrkacka) letnja guma koju Michelin proizvodi je Pilot Sport 4S.
E vidis podjednako dobra ako ne i bolja od nje je Goodyear-ova F1 Asymmetric SuperSport. A pritom je solidno jeftinija i neuporedivo duze traje (i ima je i u velicini 18 inca dok je Michelin samo u 19 inca i vise).
A recimo ubedljivo najbolje gume za srednje-evropsku zimu su Continetal-ove a ne Michelino-ove, a sa nordijsku zimu Nokian-ove.
Michelin samo ulaze najvise u sponzorisanje premijum proizvodjaca.

bg

pre 3 godine

Najgore gume koje postoje to su Trayalove gume. Ništa gore ne postoji, da li je moguće da su ove gume prošle testove homologacije?
Dok sam vozio Yugića mislio sam da je normalno da se auto trese pri većim brzinama od 100 km/č.
Kada sam stavio Tigrove gume nisam mogao da verujem koja je to promena. Buklavlno kao da imate dva različita auta.
Tigrove gume sam u davna vremena slučajno video da prodaju u vulkanizerskoj radnji u Londonu. Jeftina guma, pa ko hoće naeka kupi, ipak ne bi takva guma tamo u to vreme smela tek tako da se prodaje, da nije tamo ispunjavala stndarde.


Danas imam bolji auto, leti Kontinentalove gume, a zimi Tigrove. Najveća prednost premjum guma je u veku tranja gume i koliko kilometra možete preći. Onaj ko ne prelazi gidišnje puno kilometara i ne trbaju mu gume za neke specifične terene kupovina premijum guma je bacanje para.

joki

pre 3 godine

U mom slucaju 17'' tigar je 6000din, a neki prosecan miselin, continental 15000din.
(Ivan, 19. avgust 2020 16:43)
Evo ti jedan predlog: ako su ti gume skupe, prodaj svoje felne 17" i kupi 15". Gume su mnogo jeftinije (na sve četiri) i možeš da priuštiš premium kvalitet.
Kada sam kupio svoj auto polovan, dobio sam fensi 17" felne i krš gume na njima. Kada sam video cenu novih guma, prodao sam komplet, uzeo čelične 15" felne i stavio najbolje gume koje sam mogao da kupim.

jo

pre 3 godine

Kineska, i ne samo ona nego i nase gume npr.Tigar, Trayal itd...radi sve sto i ova skuplja a upola jeftinija, pa ne idemo svi na trke, ko mora na trke neka stavi neke baaaaas dobre gume...

WD

pre 3 godine

1. Lično nikada ne bih upotrebio već upotrebljenu gumu , pa bila ona rađena po recepturi čarobnjaka Merlina.
2. Najbolja guma pravi se sa prirodnim kaučukom . Zakon svih zakona gume .Ove gume većinom se upotrebljavaju za trke formule 1 i za sportske automobile . Najviše plantaža prirodnog kaučuka na svetu drži Mišelin .
Iako je osnovan 1888 i proizvodi gume od dampera do spejs šatla - bitno za nas vozače u našoj priči je, ko je zapravo prvi napravio radijali pneumatik . Firma Mishelin prva je napravila 1946 radijalni pneumatik . Najveće iskustvo pravljenja gume ima upravo firma koja je prva i napravila radijalni pneumatik.

Dakle spoj najboljeg materijala u gumi i najvećeg iskustva upravo daju najboljeg proizvođača i njegovog proizvoda. Nezavisno da li taj proizvođač ima firme u Americi pod firmom B.F. Goodrich ili u Srbiji pod nazivom Tigar Tyres on će uvek za najbolju gumu upotrebiti mnogo bolji materijal ,nego što će to uraditi druge firme, i u ovo možete biti sigurni (jer bi i vi isto uradili) .

Za kineske proizvođače guma, šta reći , osim da su veoma mladi u ovoj industriji i da još moraju da uče da bi imali kvalitet , jer im ne manjka kvantitet .

priprema za radio®

pre 3 godine

Vozim oko tri decenije. Imao najpre neke ruske ( jednom), posle Tigar (jednom), Pirelli (jednom), Continental (jednom), Bridgestone (3 puta), Good Year (dva puta) i Michelin (ne bih znao izbrojati, možda 8-10 puta).
Trenutno, kao letnje/zimske gume na dva vozila imam Continental/GoodYear i Bridgestone/Michelin.

Bokan

pre 3 godine

Continental, Dunlop i Goodyear. Ako nemate dovoljno novca za ova tri premium proizvođača, najbolji i apsolutno maksimalni odnos uloženo - dobijeno su Hankook. Ne stavljajte glavu u torbu sa polovnim i nekakvim kineskim "gumama". Gume i kočnice vam čuvaju život, ostalo je sve opciono!
(Frank Vercauteren, 19. avgust 2020 22:48)
Mišelinke si zaboravio. Najbolje od velikih.

Syncro

pre 3 godine

Sasvim slucajno preko poznanika kupim Zeetex ljetnje gume. Oko 180€ sve cetiri, dimenzija 225/45 R17. Prije toga vozio na Michelinu. Uopste ne zaostaju puno.

Marko

pre 3 godine

Juce se vracao sa odmora. U jednom trenutku, na magistralnom putu pri brzini od 90 kmh, kada ja vec krecem u preticanje, gospodin ispred mene naglo koci i skreće levo bez zmigavca. Naglo kocenje i manevar u desno...na kolima Lassa Driveways. Ne znam da li bih bio uspesniji i bezbedniji sa duplo skupljim premium gumama ali Lassa se pokazala odlicno. Dakle, ko ima novca, svakako premium ali za vecinu smrtnika ima odlicnih guma i u nizim segmentima.

Milan

pre 3 godine

Mene voze samo mishelin, dunlop goodyear. Ostali nek koriste jeftine save, henkoke i kineze.
BTW, continental i kumho bi uvek prihvatio po razumnoj ceni

IG

pre 3 godine

Goodyear je 'premijum' auto guma? Interesantno. Mozda u pricama za decu.
(IG, 19. avgust 2020 17:16)

Ma jok Yokohama je.
(Veliko dete, 19. avgust 2020 23:27)

Jos nisam uocio da su modeli premium marki opremljeni Goodyear gumama kao deo OEM opreme.

Frank Vercauteren

pre 3 godine

Continental, Dunlop i Goodyear. Ako nemate dovoljno novca za ova tri premium proizvođača, najbolji i apsolutno maksimalni odnos uloženo - dobijeno su Hankook. Ne stavljajte glavu u torbu sa polovnim i nekakvim kineskim "gumama". Gume i kočnice vam čuvaju život, ostalo je sve opciono!

Ma novo

pre 3 godine

je novo i tu je kraj priče. Ko ima za premium ni ne gleda cenu, ostali se ispruže koliko mogu. Neko je pitao za 17ice, ja lično već dve sezone koristim kelly 205/50/17 i guma je odlična! Nije bučna, odlično koči, ima duboke kanale za izbacivanje vode, a košta 6000. Za auto od 2000 evra su prva liga, mada sam ih video i na par a4 2010-2012 godište...

cholak

pre 3 godine

Kupi komšija skoro novog BMW-a karavana serije3 pre 10ak godina.
Kako ga je platio oko 25.000€ ,rešio da ušpara na gumama. Imao zimske a u julu dolazi na odmor iz Nemačke,kupi letnje polovne i krene kući.Pukne mu zadnja desna na 120km/h i ispretura se na autoputu.
Srećom bio sam i autoput relativno prazan.
Total Šade,kako mi reče on onda :)
Auto bacio.
Na gumama"ušparao" oko 100€.

Pametnom dosta.

iks

pre 3 godine

U Evropi je razlika u ceni izmedju imene i bezimene gume 10-15 evra (za recimo 15"). I to budu cene 45-55 evra. Pogledas kod nas, zlatno i napredno doba, cene od 35 - 95 evra.

jojufff

pre 3 godine

stalno sam imao 2 seta, zimske i ljetne..uvjek sam nove kupovao..do ove godine su stalno bile sava, tigar ili nekakve kineske.
zadnji put kupim nove ljetne i nakon 2 sezone pocne po kiši da proklizuje..na blazu kisu pri kočenju se zna upaliti ABS.
ove godine kupim nove ljetne gume premium proizvođača..samo da kazem nebo i zemlja.
nivo buke dosta manji..auto koci kao ludo u svim uslovima.
ko sebi moze priustiti ne treba puno razmisljati. sigurnost na prvom mjestu.

Pop

pre 3 godine

Ma NARAVNO,

da je nova, kvalitetna, najbolja, ali ako NISTE u prilici da date 50 soma +, za set top brenda, , uzmite što bolje jeftinije, pa i DOBRE polovne, poslužiće SASVIM OK, AKO vozite normalno, iz iskustva tvrdim...

Milos

pre 3 godine

@Sumadinac:
"Само да додам: ово EfficientGrip уопште не звучи охрабрујуће, јер представља гуме са малим отпором котрљања, тј. лошим пријањањем"

Mali otpor kotrljanju ne znaci da nema dobro prijanjanje.

Brabus

pre 3 godine

Na ovu temu se nema sta posebno raspravljati jer u ovom slucaju APSOLUTNO vazi ona stara "koliko para toliko muzike" Uzmite neku narodnu gumu tipa Sava ili Tigar pa zakocite naglo na mokroj podlozi a onda to uradite sa Continentalom i sve ce vam se samo kazati! Ko je u mogucnosti nek UVJEK kupi premium gumu jer tih "par metara" sacuva neciju glavu!

Pragmatik

pre 3 godine

A ovih 5 metara razlike u kočenju po mokrom može koštati koliko već koštaju farovi, maska, vezni lim, blatobrani, hauba itd.
(mostarac, 19. avgust 2020 13:48)

Samo ako brzinu nisi prilagodio uslovima na putu,prijatelju.A to znaci jao tebi ako ti zivot zavisi od vrste gume.

kele®

pre 3 godine

Iz testa se ne vidi parametar trajnosti gume. Kineske gume obično imaju veći procenat silike i mnogo kraće traju u odnosu na recimo Michelin sa kojom se lagano prelazi 50.000km. Iz iskustva poznanika kineske gume traju dve sezone ili max 30.000km. Iako i dalje imaju šaru, postanu plastične.

Vozač

pre 3 godine

Kinezi su opasni. Sećam se kad je u Auto Bildu pukao Nexen na testu. E sad Tigar ili recimo Kontinental, to je večita dilema.Sa Tigrom u bilo kojoj rupi da se ošteti, odmah menjam par, ima ih svugde. Kontija čuvam od rupa jer je duplo skuplji i mora da se čeka.Pri tom vozim manji auto, a znam ljude koji na A8 stave Tigar.

Ivan

pre 3 godine

U mom slucaju 17'' tigar je 6000din, a neki prosecan miselin, continental 15000din. Tako da ta teorija kako su cene slicne ne drzi vodu. Zadnji put sam uzeo konti ali nemam nameru da opet dajem 60000din. Ne mogu da zamislim da je 2.5 puta bolja. Molim predlog za dobar jeftin brend dostupan kod nas.

Ivan

pre 3 godine

Nemojte mi sad s kineskim gumama da pametujete,zna se što znace dobre gume. Polovne gume uvijek kupujem tj u zadnjih par godina kupujem polovne gume premium proizvođača. Pokazale su mi se boljim od ovih što sam do sad kupovao,kupovao nove gume,tipa Zeteks,Sava itd itd Ne kazem nisu loše ali razlika nebo zemlja a ovo polovne gume a ovo nove. Kontinetal,Bridžston,Gudijer i Mišelin,te 4 sam mijenjao i probao,nema što opravdavaju svoju cijenu,čuvaju glavu. Pozdrav.

CrniMika

pre 3 godine

Vozim i vozio sam na svim gumama, premium, nove, polovne, protektirane, Kineske, Turske, Srpske, nikad problema. Dva auta imam, jedan sa 65 KS, drugi sa 250 KS, nikad problema.

хаџија

pre 3 godine

За ове, који возе премијум марку и сипају за црвену, те гледају да пређу што више км. тотално је небитно

Max

pre 3 godine

@Boki

Slažem se sa komentarom naročito u vezi polovnih guma. Ako je frka uzmeš polovne i voziš normalno dok ne stigne više para.
Ovo sa preradjenim gumama ima smisla za kamione ali ne baš za putnička vozila.

Шумадинац

pre 3 godine

Само да додам: ово EfficientGrip уопште не звучи охрабрујуће, јер представља гуме са малим отпором котрљања, тј. лошим пријањањем. Тако да је, у контексту возних особина, далеко од некаквог "premium". Да су тестирали Goodyear Eagle F1, разлика би била "малкице" (тј. 2-3 метра на кочењу) већа.

Код гума је једноставно: ако не знате шта је најбоље, купите шта је најскупље. Eagle F1, Pilot Sport, SportContact, SP Sport Max, P Zero... Разлике између наведених нису велике, али је свака од њих далеко изнад ових "Efficient Eco Бла Трућ", па макар биле и "premium".

Sani Kroket

pre 3 godine

Tolika je ponuda guma i toliko su postale pristupacne da ovakvi testovi uopste nemaju poentu.
Uzmimo recimo 15 ili 16 velicinu kao najcescu. Henkok 15 cena 5600. Trenutno vrhunske gume u toj velicini možete kupiti vec za 6800-7000. Neki Tigar je recimo 4500(kao i Sava zimska). Posto prosecan vozac kod nas prelazi ajde recimo 10-15k godisnje, Znaci gume se kupuju na svakih 5 godina. Nesto sto koristite 5 godina, da li se isplati ustedeti 1000-1500 dinara ako uzmete najjeftiniju opciju ili gumu vise klase? Ili jos gore recimo usteda od 2000din ako uzmete nesto polovno od boga pitaj koga.
Meni je matematika jasna....ali ima nas raznih.
Ovo je bila samo gruba racunica o ceni guma, a da ne pricamo kolika je steta ako ne zakocite dva metra ranije!

Samo premium i poznate marke

pre 3 godine

znaci kinezi su pobedili posto su razlike mizerne a razlika u ceni ogromna. (genijalac, 19. avgust 2020 10:39)

Nimalo, jer razlika u kocenju na mokroj povrsini je 5 metara, 35m prema 40m. To je razlika izmedju zivota i smrti.

magla svuda oko nas

pre 3 godine

kocioni trag pri naglom kocenju sa 100kmh je svega 0.8 metara, razlika u ceni je vise nego dupla, cak se u nekim segmentima ove Kineske pokazale kao bolje, dakle, ovo su parametri zbog kojih sigurno nece odlucivati o zivotu ili smrti kaKo neki pokusavaju da naglase i opravdaju ulaganje i placanju paprene cene za Brendirane proizvodjace, pri normalnoj voznji, to su kocenja sa 80, 90 kmh na 50 - 60 kmh ,razlike gotovo da ne postoje, gume jesu bitne i bitno je da su sto novije ali najbitnije je da prilagodite Brzinu uslovima puta, to je 200% bitnije od stanja guma ili bilo cega ukoliko zelite da putujete i vozite se bezbedno , ajd u zdravlje..

mostarac

pre 3 godine

znaci kinezi su pobedili posto su razlike mizerne a razlika u ceni ogromna.
(genijalac, 19. avgust 2020 10:39)

A ovih 5 metara razlike u kočenju po mokrom može koštati koliko već koštaju farovi, maska, vezni lim, blatobrani, hauba itd.

baja

pre 3 godine

@djunta Ne vređaj Moskviče!
A gume isključivo nove i sezonske leto zima... a ostali neka teoretišu nakon krljanja sa bankinama, jarkovima, drugim vozilima.

Milos

pre 3 godine

Ovakvi testovi donekle daju neku sliku o gumama, ALI se ne vidi kako se guma ponasa nakon godinu-dve ili vise, kada je gazeci sloj istroseniji; ne vidi se kolika je otpornost gume na habanje, a ovde ne mislim samo na to koliko kilometara mogu da predju, vec i na udarne rube i sl.
Mnogo je varijabli, nije tu samo kocenje i drzanje u krivini.

proizvod vs namena...

pre 3 godine

Iz mog ugla samo premium, prelazim 40.000 godišnje i pola Evrope po svim vremenskim uslovima.
Ali iz ugla starijeg Srbina sa prosečnim primanjima, koji vozi auto stariji od 10 godina, uglavnom sam ili sa ženom, i to po svom gradu i jednom godišnje ode na odmor (pričam o vozačima koji prelaze 6.000 do 8.000km godišnje) - za takve osobe ne postoji razlika između ove kineske gume i Goodyear. Videli ste po testovima da veća razlika postoji samo pri kočenju na vlažnom putu, perforamnse Goodyear su bolje za oko 10% u tom slučaju. Sve ostalo je skoro egal, a naravno da većina ljudi sa nižim primanjima (kojih ima mnogo) gledaju cenu.
Jer ako je cena 30-40% niža, a Goodyear nudi bolje performanse samo za 10% i to samo u jednoj kategoriji, odluka je laka ako se uklapate u profil gore opisan. Uvek ću savetovati premium robu jer nemam problem sa novcem, ali oni koji kubure sa prihodima moraju tražiti jeftnija rešenja koja su u nekim slučajevima razuman izbor.

Strokavi mozak

pre 3 godine

Al se napravila nauka od guma u zadnjih nekoliko godina.Sad ce jos malo da uvedu ko hoce da polaze za auto mora prvo u Tigar da radi kao tehnolog najmanje 5 godina.Kod mene u mestu zadnjih nekoliko godina svaka saobracajka ili prebrza voznja ili u konbinaciji sa alkoholom.Ne secam se da se neka desila zbog losih guma.Slazem se da na tome ne treba da se stedi i da,ako vec vozis,imas sve ispravno na autu.Ali dzabe bilmezu i gume od formule 1 ako vozi 90 km/h tamo gde je ogranicenje 50.

Bajk

pre 3 godine

Ajde sto se ljudi zezaju da gumama za auto, ne podrzavam ali u neku ruku mozda i malo razumem, finansije itd.. Ali sto gomila vozaca motora, stavlja polovne gume ili neke leve marke, da sad ne pominjem koje su u pitanju.. Zbog ustede od 100 ili 150€ po paru guma bukvalno stavljaju glavu u torbu jer motor i auto su totalno dva razlicita pojma, auto ako malo klizne i nije strasno, vratis ga lako na putanju, a motor kad klizne....ćao i dovidjenja..game over...

Ccc

pre 3 godine

Premium. Na gumama i kocnicama se ne stedi. Ne kazem da se treba rasipati, ali posto sam vozio razne klase guma, poslednju deceniju samo premium. Razlika je vise nego ocigledna.

Boki

pre 3 godine

Ja kod nas u oglasima nisam primetio da neko prodaje protektirane gume za automobile niti bi ih kupio jer za nove gume npr u velicini 15-16 inča ima da se bira od 35 do 50 evra. Ali da budem iskren u zadnjih 20-godina koliko vozim sam par puta kupovao i polovne gume ali od mog vulkanizera kad mi je bila kriza pa sam ćutao i pazljivije vozio.

vlasta

pre 3 godine

Све су упоредили, осим цене
(ИБАРСКА ЛАСИЦА, 19. avgust 2020 10:28)
Razlika u ceni zna da bude placena glavama putnika. Samo napred sa kalkulacijom..

Mediocritical

pre 3 godine

Princip od kad sedam za upravljače motornih vozila je: Guma i kočnice moraju da budu vrhunske i nove, jer ona desetinka koja će sigurno kad tad odlučivati, nema jeftiniju alternativu.

Djunta

pre 3 godine

Naravno da ne bi. Sad ako neko kaze da nema para za nove, firmirane gume ja cu reci: Bolje i Pachia sa novim, firmiranim gumama nego neka polovnjacha od Audija A8 sa nekim samobistvenim matorim ili kineskim pneumticima. Vozio sam jedan dan Mercedes A sa 160 konja i nekim sugavim gumama. Malo sam ga testiro po krivinama. To je bila katastrofa, samo je klizao i to po suvom. Kao da sam vozio Moskvich.

vlasta

pre 3 godine

Све су упоредили, осим цене
(ИБАРСКА ЛАСИЦА, 19. avgust 2020 10:28)
Razlika u ceni zna da bude placena glavama putnika. Samo napred sa kalkulacijom..

Bajk

pre 3 godine

Ajde sto se ljudi zezaju da gumama za auto, ne podrzavam ali u neku ruku mozda i malo razumem, finansije itd.. Ali sto gomila vozaca motora, stavlja polovne gume ili neke leve marke, da sad ne pominjem koje su u pitanju.. Zbog ustede od 100 ili 150€ po paru guma bukvalno stavljaju glavu u torbu jer motor i auto su totalno dva razlicita pojma, auto ako malo klizne i nije strasno, vratis ga lako na putanju, a motor kad klizne....ćao i dovidjenja..game over...

Ccc

pre 3 godine

Premium. Na gumama i kocnicama se ne stedi. Ne kazem da se treba rasipati, ali posto sam vozio razne klase guma, poslednju deceniju samo premium. Razlika je vise nego ocigledna.

Mediocritical

pre 3 godine

Princip od kad sedam za upravljače motornih vozila je: Guma i kočnice moraju da budu vrhunske i nove, jer ona desetinka koja će sigurno kad tad odlučivati, nema jeftiniju alternativu.

proizvod vs namena...

pre 3 godine

Iz mog ugla samo premium, prelazim 40.000 godišnje i pola Evrope po svim vremenskim uslovima.
Ali iz ugla starijeg Srbina sa prosečnim primanjima, koji vozi auto stariji od 10 godina, uglavnom sam ili sa ženom, i to po svom gradu i jednom godišnje ode na odmor (pričam o vozačima koji prelaze 6.000 do 8.000km godišnje) - za takve osobe ne postoji razlika između ove kineske gume i Goodyear. Videli ste po testovima da veća razlika postoji samo pri kočenju na vlažnom putu, perforamnse Goodyear su bolje za oko 10% u tom slučaju. Sve ostalo je skoro egal, a naravno da većina ljudi sa nižim primanjima (kojih ima mnogo) gledaju cenu.
Jer ako je cena 30-40% niža, a Goodyear nudi bolje performanse samo za 10% i to samo u jednoj kategoriji, odluka je laka ako se uklapate u profil gore opisan. Uvek ću savetovati premium robu jer nemam problem sa novcem, ali oni koji kubure sa prihodima moraju tražiti jeftnija rešenja koja su u nekim slučajevima razuman izbor.

Strokavi mozak

pre 3 godine

Al se napravila nauka od guma u zadnjih nekoliko godina.Sad ce jos malo da uvedu ko hoce da polaze za auto mora prvo u Tigar da radi kao tehnolog najmanje 5 godina.Kod mene u mestu zadnjih nekoliko godina svaka saobracajka ili prebrza voznja ili u konbinaciji sa alkoholom.Ne secam se da se neka desila zbog losih guma.Slazem se da na tome ne treba da se stedi i da,ako vec vozis,imas sve ispravno na autu.Ali dzabe bilmezu i gume od formule 1 ako vozi 90 km/h tamo gde je ogranicenje 50.

Sani Kroket

pre 3 godine

Tolika je ponuda guma i toliko su postale pristupacne da ovakvi testovi uopste nemaju poentu.
Uzmimo recimo 15 ili 16 velicinu kao najcescu. Henkok 15 cena 5600. Trenutno vrhunske gume u toj velicini možete kupiti vec za 6800-7000. Neki Tigar je recimo 4500(kao i Sava zimska). Posto prosecan vozac kod nas prelazi ajde recimo 10-15k godisnje, Znaci gume se kupuju na svakih 5 godina. Nesto sto koristite 5 godina, da li se isplati ustedeti 1000-1500 dinara ako uzmete najjeftiniju opciju ili gumu vise klase? Ili jos gore recimo usteda od 2000din ako uzmete nesto polovno od boga pitaj koga.
Meni je matematika jasna....ali ima nas raznih.
Ovo je bila samo gruba racunica o ceni guma, a da ne pricamo kolika je steta ako ne zakocite dva metra ranije!

magla svuda oko nas

pre 3 godine

kocioni trag pri naglom kocenju sa 100kmh je svega 0.8 metara, razlika u ceni je vise nego dupla, cak se u nekim segmentima ove Kineske pokazale kao bolje, dakle, ovo su parametri zbog kojih sigurno nece odlucivati o zivotu ili smrti kaKo neki pokusavaju da naglase i opravdaju ulaganje i placanju paprene cene za Brendirane proizvodjace, pri normalnoj voznji, to su kocenja sa 80, 90 kmh na 50 - 60 kmh ,razlike gotovo da ne postoje, gume jesu bitne i bitno je da su sto novije ali najbitnije je da prilagodite Brzinu uslovima puta, to je 200% bitnije od stanja guma ili bilo cega ukoliko zelite da putujete i vozite se bezbedno , ajd u zdravlje..

Boki

pre 3 godine

Ja kod nas u oglasima nisam primetio da neko prodaje protektirane gume za automobile niti bi ih kupio jer za nove gume npr u velicini 15-16 inča ima da se bira od 35 do 50 evra. Ali da budem iskren u zadnjih 20-godina koliko vozim sam par puta kupovao i polovne gume ali od mog vulkanizera kad mi je bila kriza pa sam ćutao i pazljivije vozio.

Milos

pre 3 godine

Ovakvi testovi donekle daju neku sliku o gumama, ALI se ne vidi kako se guma ponasa nakon godinu-dve ili vise, kada je gazeci sloj istroseniji; ne vidi se kolika je otpornost gume na habanje, a ovde ne mislim samo na to koliko kilometara mogu da predju, vec i na udarne rube i sl.
Mnogo je varijabli, nije tu samo kocenje i drzanje u krivini.

mostarac

pre 3 godine

znaci kinezi su pobedili posto su razlike mizerne a razlika u ceni ogromna.
(genijalac, 19. avgust 2020 10:39)

A ovih 5 metara razlike u kočenju po mokrom može koštati koliko već koštaju farovi, maska, vezni lim, blatobrani, hauba itd.

Djunta

pre 3 godine

Naravno da ne bi. Sad ako neko kaze da nema para za nove, firmirane gume ja cu reci: Bolje i Pachia sa novim, firmiranim gumama nego neka polovnjacha od Audija A8 sa nekim samobistvenim matorim ili kineskim pneumticima. Vozio sam jedan dan Mercedes A sa 160 konja i nekim sugavim gumama. Malo sam ga testiro po krivinama. To je bila katastrofa, samo je klizao i to po suvom. Kao da sam vozio Moskvich.

cholak

pre 3 godine

Kupi komšija skoro novog BMW-a karavana serije3 pre 10ak godina.
Kako ga je platio oko 25.000€ ,rešio da ušpara na gumama. Imao zimske a u julu dolazi na odmor iz Nemačke,kupi letnje polovne i krene kući.Pukne mu zadnja desna na 120km/h i ispretura se na autoputu.
Srećom bio sam i autoput relativno prazan.
Total Šade,kako mi reče on onda :)
Auto bacio.
Na gumama"ušparao" oko 100€.

Pametnom dosta.

хаџија

pre 3 godine

За ове, који возе премијум марку и сипају за црвену, те гледају да пређу што више км. тотално је небитно

Ivan

pre 3 godine

U mom slucaju 17'' tigar je 6000din, a neki prosecan miselin, continental 15000din. Tako da ta teorija kako su cene slicne ne drzi vodu. Zadnji put sam uzeo konti ali nemam nameru da opet dajem 60000din. Ne mogu da zamislim da je 2.5 puta bolja. Molim predlog za dobar jeftin brend dostupan kod nas.

Samo premium i poznate marke

pre 3 godine

znaci kinezi su pobedili posto su razlike mizerne a razlika u ceni ogromna. (genijalac, 19. avgust 2020 10:39)

Nimalo, jer razlika u kocenju na mokroj povrsini je 5 metara, 35m prema 40m. To je razlika izmedju zivota i smrti.

Pragmatik

pre 3 godine

A ovih 5 metara razlike u kočenju po mokrom može koštati koliko već koštaju farovi, maska, vezni lim, blatobrani, hauba itd.
(mostarac, 19. avgust 2020 13:48)

Samo ako brzinu nisi prilagodio uslovima na putu,prijatelju.A to znaci jao tebi ako ti zivot zavisi od vrste gume.

iks

pre 3 godine

U Evropi je razlika u ceni izmedju imene i bezimene gume 10-15 evra (za recimo 15"). I to budu cene 45-55 evra. Pogledas kod nas, zlatno i napredno doba, cene od 35 - 95 evra.

baja

pre 3 godine

@djunta Ne vređaj Moskviče!
A gume isključivo nove i sezonske leto zima... a ostali neka teoretišu nakon krljanja sa bankinama, jarkovima, drugim vozilima.

Brabus

pre 3 godine

Na ovu temu se nema sta posebno raspravljati jer u ovom slucaju APSOLUTNO vazi ona stara "koliko para toliko muzike" Uzmite neku narodnu gumu tipa Sava ili Tigar pa zakocite naglo na mokroj podlozi a onda to uradite sa Continentalom i sve ce vam se samo kazati! Ko je u mogucnosti nek UVJEK kupi premium gumu jer tih "par metara" sacuva neciju glavu!

jojufff

pre 3 godine

stalno sam imao 2 seta, zimske i ljetne..uvjek sam nove kupovao..do ove godine su stalno bile sava, tigar ili nekakve kineske.
zadnji put kupim nove ljetne i nakon 2 sezone pocne po kiši da proklizuje..na blazu kisu pri kočenju se zna upaliti ABS.
ove godine kupim nove ljetne gume premium proizvođača..samo da kazem nebo i zemlja.
nivo buke dosta manji..auto koci kao ludo u svim uslovima.
ko sebi moze priustiti ne treba puno razmisljati. sigurnost na prvom mjestu.

Max

pre 3 godine

@Boki

Slažem se sa komentarom naročito u vezi polovnih guma. Ako je frka uzmeš polovne i voziš normalno dok ne stigne više para.
Ovo sa preradjenim gumama ima smisla za kamione ali ne baš za putnička vozila.

Bokan

pre 3 godine

Continental, Dunlop i Goodyear. Ako nemate dovoljno novca za ova tri premium proizvođača, najbolji i apsolutno maksimalni odnos uloženo - dobijeno su Hankook. Ne stavljajte glavu u torbu sa polovnim i nekakvim kineskim "gumama". Gume i kočnice vam čuvaju život, ostalo je sve opciono!
(Frank Vercauteren, 19. avgust 2020 22:48)
Mišelinke si zaboravio. Najbolje od velikih.

kele®

pre 3 godine

Iz testa se ne vidi parametar trajnosti gume. Kineske gume obično imaju veći procenat silike i mnogo kraće traju u odnosu na recimo Michelin sa kojom se lagano prelazi 50.000km. Iz iskustva poznanika kineske gume traju dve sezone ili max 30.000km. Iako i dalje imaju šaru, postanu plastične.

Frank Vercauteren

pre 3 godine

Continental, Dunlop i Goodyear. Ako nemate dovoljno novca za ova tri premium proizvođača, najbolji i apsolutno maksimalni odnos uloženo - dobijeno su Hankook. Ne stavljajte glavu u torbu sa polovnim i nekakvim kineskim "gumama". Gume i kočnice vam čuvaju život, ostalo je sve opciono!

Marko

pre 3 godine

Juce se vracao sa odmora. U jednom trenutku, na magistralnom putu pri brzini od 90 kmh, kada ja vec krecem u preticanje, gospodin ispred mene naglo koci i skreće levo bez zmigavca. Naglo kocenje i manevar u desno...na kolima Lassa Driveways. Ne znam da li bih bio uspesniji i bezbedniji sa duplo skupljim premium gumama ali Lassa se pokazala odlicno. Dakle, ko ima novca, svakako premium ali za vecinu smrtnika ima odlicnih guma i u nizim segmentima.

joki

pre 3 godine

U mom slucaju 17'' tigar je 6000din, a neki prosecan miselin, continental 15000din.
(Ivan, 19. avgust 2020 16:43)
Evo ti jedan predlog: ako su ti gume skupe, prodaj svoje felne 17" i kupi 15". Gume su mnogo jeftinije (na sve četiri) i možeš da priuštiš premium kvalitet.
Kada sam kupio svoj auto polovan, dobio sam fensi 17" felne i krš gume na njima. Kada sam video cenu novih guma, prodao sam komplet, uzeo čelične 15" felne i stavio najbolje gume koje sam mogao da kupim.

Milos

pre 3 godine

@Sumadinac:
"Само да додам: ово EfficientGrip уопште не звучи охрабрујуће, јер представља гуме са малим отпором котрљања, тј. лошим пријањањем"

Mali otpor kotrljanju ne znaci da nema dobro prijanjanje.

Vozač

pre 3 godine

Kinezi su opasni. Sećam se kad je u Auto Bildu pukao Nexen na testu. E sad Tigar ili recimo Kontinental, to je večita dilema.Sa Tigrom u bilo kojoj rupi da se ošteti, odmah menjam par, ima ih svugde. Kontija čuvam od rupa jer je duplo skuplji i mora da se čeka.Pri tom vozim manji auto, a znam ljude koji na A8 stave Tigar.

Шумадинац

pre 3 godine

Само да додам: ово EfficientGrip уопште не звучи охрабрујуће, јер представља гуме са малим отпором котрљања, тј. лошим пријањањем. Тако да је, у контексту возних особина, далеко од некаквог "premium". Да су тестирали Goodyear Eagle F1, разлика би била "малкице" (тј. 2-3 метра на кочењу) већа.

Код гума је једноставно: ако не знате шта је најбоље, купите шта је најскупље. Eagle F1, Pilot Sport, SportContact, SP Sport Max, P Zero... Разлике између наведених нису велике, али је свака од њих далеко изнад ових "Efficient Eco Бла Трућ", па макар биле и "premium".

jo

pre 3 godine

Kineska, i ne samo ona nego i nase gume npr.Tigar, Trayal itd...radi sve sto i ova skuplja a upola jeftinija, pa ne idemo svi na trke, ko mora na trke neka stavi neke baaaaas dobre gume...

WD

pre 3 godine

1. Lično nikada ne bih upotrebio već upotrebljenu gumu , pa bila ona rađena po recepturi čarobnjaka Merlina.
2. Najbolja guma pravi se sa prirodnim kaučukom . Zakon svih zakona gume .Ove gume većinom se upotrebljavaju za trke formule 1 i za sportske automobile . Najviše plantaža prirodnog kaučuka na svetu drži Mišelin .
Iako je osnovan 1888 i proizvodi gume od dampera do spejs šatla - bitno za nas vozače u našoj priči je, ko je zapravo prvi napravio radijali pneumatik . Firma Mishelin prva je napravila 1946 radijalni pneumatik . Najveće iskustvo pravljenja gume ima upravo firma koja je prva i napravila radijalni pneumatik.

Dakle spoj najboljeg materijala u gumi i najvećeg iskustva upravo daju najboljeg proizvođača i njegovog proizvoda. Nezavisno da li taj proizvođač ima firme u Americi pod firmom B.F. Goodrich ili u Srbiji pod nazivom Tigar Tyres on će uvek za najbolju gumu upotrebiti mnogo bolji materijal ,nego što će to uraditi druge firme, i u ovo možete biti sigurni (jer bi i vi isto uradili) .

Za kineske proizvođače guma, šta reći , osim da su veoma mladi u ovoj industriji i da još moraju da uče da bi imali kvalitet , jer im ne manjka kvantitet .

bg

pre 3 godine

Najgore gume koje postoje to su Trayalove gume. Ništa gore ne postoji, da li je moguće da su ove gume prošle testove homologacije?
Dok sam vozio Yugića mislio sam da je normalno da se auto trese pri većim brzinama od 100 km/č.
Kada sam stavio Tigrove gume nisam mogao da verujem koja je to promena. Buklavlno kao da imate dva različita auta.
Tigrove gume sam u davna vremena slučajno video da prodaju u vulkanizerskoj radnji u Londonu. Jeftina guma, pa ko hoće naeka kupi, ipak ne bi takva guma tamo u to vreme smela tek tako da se prodaje, da nije tamo ispunjavala stndarde.


Danas imam bolji auto, leti Kontinentalove gume, a zimi Tigrove. Najveća prednost premjum guma je u veku tranja gume i koliko kilometra možete preći. Onaj ko ne prelazi gidišnje puno kilometara i ne trbaju mu gume za neke specifične terene kupovina premijum guma je bacanje para.

Ivan

pre 3 godine

Nemojte mi sad s kineskim gumama da pametujete,zna se što znace dobre gume. Polovne gume uvijek kupujem tj u zadnjih par godina kupujem polovne gume premium proizvođača. Pokazale su mi se boljim od ovih što sam do sad kupovao,kupovao nove gume,tipa Zeteks,Sava itd itd Ne kazem nisu loše ali razlika nebo zemlja a ovo polovne gume a ovo nove. Kontinetal,Bridžston,Gudijer i Mišelin,te 4 sam mijenjao i probao,nema što opravdavaju svoju cijenu,čuvaju glavu. Pozdrav.

Ma novo

pre 3 godine

je novo i tu je kraj priče. Ko ima za premium ni ne gleda cenu, ostali se ispruže koliko mogu. Neko je pitao za 17ice, ja lično već dve sezone koristim kelly 205/50/17 i guma je odlična! Nije bučna, odlično koči, ima duboke kanale za izbacivanje vode, a košta 6000. Za auto od 2000 evra su prva liga, mada sam ih video i na par a4 2010-2012 godište...

Milojko

pre 3 godine

@IG
Kao sto sam i mislio pokondireni "Amer" koji vozi all-season gume i prica o premijum UHP gumama.
Vi u toj Americi pola guma uopste nemate jer tvoji glupavi sunarodnici kao i ti smatraju da je all-season guma vrhunac.
Ne vredi ti ni objasnjavati da ti smesni tirerack americki testovi ne vredi ni pisljiva boba. Da ne bi i dalje ispadao smesan, probaj da izgooglas ADAC ili Autobild ili tyrereviews testove guma.

Pop

pre 3 godine

Ma NARAVNO,

da je nova, kvalitetna, najbolja, ali ako NISTE u prilici da date 50 soma +, za set top brenda, , uzmite što bolje jeftinije, pa i DOBRE polovne, poslužiće SASVIM OK, AKO vozite normalno, iz iskustva tvrdim...

IG

pre 3 godine

Goodyear je 'premijum' auto guma? Interesantno. Mozda u pricama za decu.
(IG, 19. avgust 2020 17:16)

Ma jok Yokohama je.
(Veliko dete, 19. avgust 2020 23:27)

Jos nisam uocio da su modeli premium marki opremljeni Goodyear gumama kao deo OEM opreme.

Milojko

pre 3 godine

@IG
Goodyear gume su u mnogo slucajeva bolje od Michelin-ovih.
Evo ti konkretan primer, apsolutno najbolja (netrkacka) letnja guma koju Michelin proizvodi je Pilot Sport 4S.
E vidis podjednako dobra ako ne i bolja od nje je Goodyear-ova F1 Asymmetric SuperSport. A pritom je solidno jeftinija i neuporedivo duze traje (i ima je i u velicini 18 inca dok je Michelin samo u 19 inca i vise).
A recimo ubedljivo najbolje gume za srednje-evropsku zimu su Continetal-ove a ne Michelino-ove, a sa nordijsku zimu Nokian-ove.
Michelin samo ulaze najvise u sponzorisanje premijum proizvodjaca.

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Promenih dosta setova guma.Raznih marki,uz savet svog vulkanizera...Za zadnji set koji je još na autu, seo sam na komp i izguglao sve tipove guma 225/45/17 tražeći najbolju. "Dunlop- blu response",beše ta...Set je 440 eura, ali vredi svaki cent.Sada,kada se vozim u TIŠINI i znam razliku (-0.5 l na 100km ), samo najbolja guma dolazi u obzir kao sledeća.

CrniMika

pre 3 godine

Vozim i vozio sam na svim gumama, premium, nove, polovne, protektirane, Kineske, Turske, Srpske, nikad problema. Dva auta imam, jedan sa 65 KS, drugi sa 250 KS, nikad problema.

priprema za radio®

pre 3 godine

Vozim oko tri decenije. Imao najpre neke ruske ( jednom), posle Tigar (jednom), Pirelli (jednom), Continental (jednom), Bridgestone (3 puta), Good Year (dva puta) i Michelin (ne bih znao izbrojati, možda 8-10 puta).
Trenutno, kao letnje/zimske gume na dva vozila imam Continental/GoodYear i Bridgestone/Michelin.

Syncro

pre 3 godine

Sasvim slucajno preko poznanika kupim Zeetex ljetnje gume. Oko 180€ sve cetiri, dimenzija 225/45 R17. Prije toga vozio na Michelinu. Uopste ne zaostaju puno.

GuA

pre 3 godine

Goodyear je 'premijum' auto guma? Interesantno. Mozda u pricama za decu.
(IG, 19. avgust 2020 17:16)

Ma jok Yokohama je.
(Veliko dete, 19. avgust 2020 23:27)

Jos nisam uocio da su modeli premium marki opremljeni Goodyear gumama kao deo OEM opreme.
(IG, 20. avgust 2020 00:59)

OEM ugradnja vise zavisi od ugovora a manje od kvaliteta.

Za sportske utomobile ima samo 3 premijum proizvodjaca: Michelin, GoodYear i Continental.

Za ostale na listu premium guma moze da se dodaju i Pireli, Dunlop i Bridgestone

https://www.youtube.com/watch?v=iv8oMMbrBSw

IG

pre 3 godine

@Milojko:
"...(i ima je i u velicini 18 inca dok je Michelin samo u 19 inca i vise)..."

To se u narodu zove lupetanje - po pitanju velicne guma.

Sto se rejtinga tice, pogledaj linkove ispod:

Letnje gume: https://www.tirerack.com/tires/surveyresults/surveydisplay.jsp?type=MP

All Season:
https://www.tirerack.com/tires/surveyresults/surveydisplay.jsp?type=HPAS

Winter:
https://www.tirerack.com/tires/surveyresults/surveydisplay.jsp?type=W&VT=C#runflat

Michelin je u svim kategorijama u vrhu, verovatno sa razlogom.

Moje licno iskustvo sa PilotSport A/S3, a kasnije sa 3+ je odlicno. Posto vozim na mestu gde zimske gume nisu zakonski propisane, 'All Season' zadovoljavaju i legalne i prakticne aspekte.

Osim Michelina, imam odlicno iskustvo sa Pirelli Scoprion Zero All Season gumama. Jeste da se brze trose - u mom slucaju su trajale 55,000 km, ali sve drugo je bilo izvrsno.

IG

pre 3 godine

Sto si se ti naljutio...
Ne znam šta misliš kada kažeš premijum gume. Verujem da ne znaš ni ti sam.
Ja živim u beogradu. Nemam kola. Kafa mi treba tu je uvek rent a car. Uglavnom putujem po svetu gde me posao vodi. Trenutno sam na zadatku u argentini. Zbog pandemije ostaću ovde ko zna do kada. Kao stranac, ovde vozim rent a car za koji plaća firma, ali ja sam odgovoran za izbor guma. Za vožnju na jugu zemlje zimske gume su obavezne. Do kraja septembra.
Što se tire rack tiče, ovde je veoma cenjen kao izvor informacija. Kai na drugim mestima. Osim u srbiji kao što ti rece.

Bata sveznalica

pre 3 godine

Avionske gume se naduvavaju na ~15 bar-a, vrte se i do 300 km/h, trpe ubrzanja od 0-250 km/h prilikom dodira piste tokom sletanja (što traje 0,2 - 0,6 sec), teške su i po 120kg po komadu i konstantno se protektiraju posle ~300 poletanja i sletanja i to najmanje 10-ak puta. Na isti način kao i automobilska... I ništa im ne fali. Toliko o tome koliko je protektirana guma dobra ili ne...

Milan

pre 3 godine

Mene voze samo mishelin, dunlop goodyear. Ostali nek koriste jeftine save, henkoke i kineze.
BTW, continental i kumho bi uvek prihvatio po razumnoj ceni

Шумадинац

pre 3 godine

Само да додам: ово EfficientGrip уопште не звучи охрабрујуће, јер представља гуме са малим отпором котрљања, тј. лошим пријањањем. Тако да је, у контексту возних особина, далеко од некаквог "premium". Да су тестирали Goodyear Eagle F1, разлика би била "малкице" (тј. 2-3 метра на кочењу) већа.

Код гума је једноставно: ако не знате шта је најбоље, купите шта је најскупље. Eagle F1, Pilot Sport, SportContact, SP Sport Max, P Zero... Разлике између наведених нису велике, али је свака од њих далеко изнад ових "Efficient Eco Бла Трућ", па макар биле и "premium".

Ivan

pre 3 godine

Nemojte mi sad s kineskim gumama da pametujete,zna se što znace dobre gume. Polovne gume uvijek kupujem tj u zadnjih par godina kupujem polovne gume premium proizvođača. Pokazale su mi se boljim od ovih što sam do sad kupovao,kupovao nove gume,tipa Zeteks,Sava itd itd Ne kazem nisu loše ali razlika nebo zemlja a ovo polovne gume a ovo nove. Kontinetal,Bridžston,Gudijer i Mišelin,te 4 sam mijenjao i probao,nema što opravdavaju svoju cijenu,čuvaju glavu. Pozdrav.

Pragmatik

pre 3 godine

A ovih 5 metara razlike u kočenju po mokrom može koštati koliko već koštaju farovi, maska, vezni lim, blatobrani, hauba itd.
(mostarac, 19. avgust 2020 13:48)

Samo ako brzinu nisi prilagodio uslovima na putu,prijatelju.A to znaci jao tebi ako ti zivot zavisi od vrste gume.

CrniMika

pre 3 godine

Vozim i vozio sam na svim gumama, premium, nove, polovne, protektirane, Kineske, Turske, Srpske, nikad problema. Dva auta imam, jedan sa 65 KS, drugi sa 250 KS, nikad problema.

Pop

pre 3 godine

Ma NARAVNO,

da je nova, kvalitetna, najbolja, ali ako NISTE u prilici da date 50 soma +, za set top brenda, , uzmite što bolje jeftinije, pa i DOBRE polovne, poslužiće SASVIM OK, AKO vozite normalno, iz iskustva tvrdim...

Milan

pre 3 godine

Mene voze samo mishelin, dunlop goodyear. Ostali nek koriste jeftine save, henkoke i kineze.
BTW, continental i kumho bi uvek prihvatio po razumnoj ceni

Djunta

pre 3 godine

Naravno da ne bi. Sad ako neko kaze da nema para za nove, firmirane gume ja cu reci: Bolje i Pachia sa novim, firmiranim gumama nego neka polovnjacha od Audija A8 sa nekim samobistvenim matorim ili kineskim pneumticima. Vozio sam jedan dan Mercedes A sa 160 konja i nekim sugavim gumama. Malo sam ga testiro po krivinama. To je bila katastrofa, samo je klizao i to po suvom. Kao da sam vozio Moskvich.

vlasta

pre 3 godine

Све су упоредили, осим цене
(ИБАРСКА ЛАСИЦА, 19. avgust 2020 10:28)
Razlika u ceni zna da bude placena glavama putnika. Samo napred sa kalkulacijom..

Syncro

pre 3 godine

Sasvim slucajno preko poznanika kupim Zeetex ljetnje gume. Oko 180€ sve cetiri, dimenzija 225/45 R17. Prije toga vozio na Michelinu. Uopste ne zaostaju puno.

Strokavi mozak

pre 3 godine

Al se napravila nauka od guma u zadnjih nekoliko godina.Sad ce jos malo da uvedu ko hoce da polaze za auto mora prvo u Tigar da radi kao tehnolog najmanje 5 godina.Kod mene u mestu zadnjih nekoliko godina svaka saobracajka ili prebrza voznja ili u konbinaciji sa alkoholom.Ne secam se da se neka desila zbog losih guma.Slazem se da na tome ne treba da se stedi i da,ako vec vozis,imas sve ispravno na autu.Ali dzabe bilmezu i gume od formule 1 ako vozi 90 km/h tamo gde je ogranicenje 50.

Samo premium i poznate marke

pre 3 godine

znaci kinezi su pobedili posto su razlike mizerne a razlika u ceni ogromna. (genijalac, 19. avgust 2020 10:39)

Nimalo, jer razlika u kocenju na mokroj povrsini je 5 metara, 35m prema 40m. To je razlika izmedju zivota i smrti.

cholak

pre 3 godine

Kupi komšija skoro novog BMW-a karavana serije3 pre 10ak godina.
Kako ga je platio oko 25.000€ ,rešio da ušpara na gumama. Imao zimske a u julu dolazi na odmor iz Nemačke,kupi letnje polovne i krene kući.Pukne mu zadnja desna na 120km/h i ispretura se na autoputu.
Srećom bio sam i autoput relativno prazan.
Total Šade,kako mi reče on onda :)
Auto bacio.
Na gumama"ušparao" oko 100€.

Pametnom dosta.

IG

pre 3 godine

Goodyear je 'premijum' auto guma? Interesantno. Mozda u pricama za decu.
(IG, 19. avgust 2020 17:16)

Ma jok Yokohama je.
(Veliko dete, 19. avgust 2020 23:27)

Jos nisam uocio da su modeli premium marki opremljeni Goodyear gumama kao deo OEM opreme.

Ccc

pre 3 godine

Premium. Na gumama i kocnicama se ne stedi. Ne kazem da se treba rasipati, ali posto sam vozio razne klase guma, poslednju deceniju samo premium. Razlika je vise nego ocigledna.

magla svuda oko nas

pre 3 godine

kocioni trag pri naglom kocenju sa 100kmh je svega 0.8 metara, razlika u ceni je vise nego dupla, cak se u nekim segmentima ove Kineske pokazale kao bolje, dakle, ovo su parametri zbog kojih sigurno nece odlucivati o zivotu ili smrti kaKo neki pokusavaju da naglase i opravdaju ulaganje i placanju paprene cene za Brendirane proizvodjace, pri normalnoj voznji, to su kocenja sa 80, 90 kmh na 50 - 60 kmh ,razlike gotovo da ne postoje, gume jesu bitne i bitno je da su sto novije ali najbitnije je da prilagodite Brzinu uslovima puta, to je 200% bitnije od stanja guma ili bilo cega ukoliko zelite da putujete i vozite se bezbedno , ajd u zdravlje..

priprema za radio®

pre 3 godine

Vozim oko tri decenije. Imao najpre neke ruske ( jednom), posle Tigar (jednom), Pirelli (jednom), Continental (jednom), Bridgestone (3 puta), Good Year (dva puta) i Michelin (ne bih znao izbrojati, možda 8-10 puta).
Trenutno, kao letnje/zimske gume na dva vozila imam Continental/GoodYear i Bridgestone/Michelin.

IG

pre 3 godine

@Milojko:
"...(i ima je i u velicini 18 inca dok je Michelin samo u 19 inca i vise)..."

To se u narodu zove lupetanje - po pitanju velicne guma.

Sto se rejtinga tice, pogledaj linkove ispod:

Letnje gume: https://www.tirerack.com/tires/surveyresults/surveydisplay.jsp?type=MP

All Season:
https://www.tirerack.com/tires/surveyresults/surveydisplay.jsp?type=HPAS

Winter:
https://www.tirerack.com/tires/surveyresults/surveydisplay.jsp?type=W&VT=C#runflat

Michelin je u svim kategorijama u vrhu, verovatno sa razlogom.

Moje licno iskustvo sa PilotSport A/S3, a kasnije sa 3+ je odlicno. Posto vozim na mestu gde zimske gume nisu zakonski propisane, 'All Season' zadovoljavaju i legalne i prakticne aspekte.

Osim Michelina, imam odlicno iskustvo sa Pirelli Scoprion Zero All Season gumama. Jeste da se brze trose - u mom slucaju su trajale 55,000 km, ali sve drugo je bilo izvrsno.

proizvod vs namena...

pre 3 godine

Iz mog ugla samo premium, prelazim 40.000 godišnje i pola Evrope po svim vremenskim uslovima.
Ali iz ugla starijeg Srbina sa prosečnim primanjima, koji vozi auto stariji od 10 godina, uglavnom sam ili sa ženom, i to po svom gradu i jednom godišnje ode na odmor (pričam o vozačima koji prelaze 6.000 do 8.000km godišnje) - za takve osobe ne postoji razlika između ove kineske gume i Goodyear. Videli ste po testovima da veća razlika postoji samo pri kočenju na vlažnom putu, perforamnse Goodyear su bolje za oko 10% u tom slučaju. Sve ostalo je skoro egal, a naravno da većina ljudi sa nižim primanjima (kojih ima mnogo) gledaju cenu.
Jer ako je cena 30-40% niža, a Goodyear nudi bolje performanse samo za 10% i to samo u jednoj kategoriji, odluka je laka ako se uklapate u profil gore opisan. Uvek ću savetovati premium robu jer nemam problem sa novcem, ali oni koji kubure sa prihodima moraju tražiti jeftnija rešenja koja su u nekim slučajevima razuman izbor.

Vozač

pre 3 godine

Kinezi su opasni. Sećam se kad je u Auto Bildu pukao Nexen na testu. E sad Tigar ili recimo Kontinental, to je večita dilema.Sa Tigrom u bilo kojoj rupi da se ošteti, odmah menjam par, ima ih svugde. Kontija čuvam od rupa jer je duplo skuplji i mora da se čeka.Pri tom vozim manji auto, a znam ljude koji na A8 stave Tigar.

Milos

pre 3 godine

@Sumadinac:
"Само да додам: ово EfficientGrip уопште не звучи охрабрујуће, јер представља гуме са малим отпором котрљања, тј. лошим пријањањем"

Mali otpor kotrljanju ne znaci da nema dobro prijanjanje.

Max

pre 3 godine

@Boki

Slažem se sa komentarom naročito u vezi polovnih guma. Ako je frka uzmeš polovne i voziš normalno dok ne stigne više para.
Ovo sa preradjenim gumama ima smisla za kamione ali ne baš za putnička vozila.

Ivan

pre 3 godine

U mom slucaju 17'' tigar je 6000din, a neki prosecan miselin, continental 15000din. Tako da ta teorija kako su cene slicne ne drzi vodu. Zadnji put sam uzeo konti ali nemam nameru da opet dajem 60000din. Ne mogu da zamislim da je 2.5 puta bolja. Molim predlog za dobar jeftin brend dostupan kod nas.

Brabus

pre 3 godine

Na ovu temu se nema sta posebno raspravljati jer u ovom slucaju APSOLUTNO vazi ona stara "koliko para toliko muzike" Uzmite neku narodnu gumu tipa Sava ili Tigar pa zakocite naglo na mokroj podlozi a onda to uradite sa Continentalom i sve ce vam se samo kazati! Ko je u mogucnosti nek UVJEK kupi premium gumu jer tih "par metara" sacuva neciju glavu!

Frank Vercauteren

pre 3 godine

Continental, Dunlop i Goodyear. Ako nemate dovoljno novca za ova tri premium proizvođača, najbolji i apsolutno maksimalni odnos uloženo - dobijeno su Hankook. Ne stavljajte glavu u torbu sa polovnim i nekakvim kineskim "gumama". Gume i kočnice vam čuvaju život, ostalo je sve opciono!

jo

pre 3 godine

Kineska, i ne samo ona nego i nase gume npr.Tigar, Trayal itd...radi sve sto i ova skuplja a upola jeftinija, pa ne idemo svi na trke, ko mora na trke neka stavi neke baaaaas dobre gume...

joki

pre 3 godine

U mom slucaju 17'' tigar je 6000din, a neki prosecan miselin, continental 15000din.
(Ivan, 19. avgust 2020 16:43)
Evo ti jedan predlog: ako su ti gume skupe, prodaj svoje felne 17" i kupi 15". Gume su mnogo jeftinije (na sve četiri) i možeš da priuštiš premium kvalitet.
Kada sam kupio svoj auto polovan, dobio sam fensi 17" felne i krš gume na njima. Kada sam video cenu novih guma, prodao sam komplet, uzeo čelične 15" felne i stavio najbolje gume koje sam mogao da kupim.

Mediocritical

pre 3 godine

Princip od kad sedam za upravljače motornih vozila je: Guma i kočnice moraju da budu vrhunske i nove, jer ona desetinka koja će sigurno kad tad odlučivati, nema jeftiniju alternativu.

mostarac

pre 3 godine

znaci kinezi su pobedili posto su razlike mizerne a razlika u ceni ogromna.
(genijalac, 19. avgust 2020 10:39)

A ovih 5 metara razlike u kočenju po mokrom može koštati koliko već koštaju farovi, maska, vezni lim, blatobrani, hauba itd.

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Promenih dosta setova guma.Raznih marki,uz savet svog vulkanizera...Za zadnji set koji je još na autu, seo sam na komp i izguglao sve tipove guma 225/45/17 tražeći najbolju. "Dunlop- blu response",beše ta...Set je 440 eura, ali vredi svaki cent.Sada,kada se vozim u TIŠINI i znam razliku (-0.5 l na 100km ), samo najbolja guma dolazi u obzir kao sledeća.

Milojko

pre 3 godine

@IG
Kao sto sam i mislio pokondireni "Amer" koji vozi all-season gume i prica o premijum UHP gumama.
Vi u toj Americi pola guma uopste nemate jer tvoji glupavi sunarodnici kao i ti smatraju da je all-season guma vrhunac.
Ne vredi ti ni objasnjavati da ti smesni tirerack americki testovi ne vredi ni pisljiva boba. Da ne bi i dalje ispadao smesan, probaj da izgooglas ADAC ili Autobild ili tyrereviews testove guma.

baja

pre 3 godine

@djunta Ne vređaj Moskviče!
A gume isključivo nove i sezonske leto zima... a ostali neka teoretišu nakon krljanja sa bankinama, jarkovima, drugim vozilima.

Sani Kroket

pre 3 godine

Tolika je ponuda guma i toliko su postale pristupacne da ovakvi testovi uopste nemaju poentu.
Uzmimo recimo 15 ili 16 velicinu kao najcescu. Henkok 15 cena 5600. Trenutno vrhunske gume u toj velicini možete kupiti vec za 6800-7000. Neki Tigar je recimo 4500(kao i Sava zimska). Posto prosecan vozac kod nas prelazi ajde recimo 10-15k godisnje, Znaci gume se kupuju na svakih 5 godina. Nesto sto koristite 5 godina, da li se isplati ustedeti 1000-1500 dinara ako uzmete najjeftiniju opciju ili gumu vise klase? Ili jos gore recimo usteda od 2000din ako uzmete nesto polovno od boga pitaj koga.
Meni je matematika jasna....ali ima nas raznih.
Ovo je bila samo gruba racunica o ceni guma, a da ne pricamo kolika je steta ako ne zakocite dva metra ranije!

Bajk

pre 3 godine

Ajde sto se ljudi zezaju da gumama za auto, ne podrzavam ali u neku ruku mozda i malo razumem, finansije itd.. Ali sto gomila vozaca motora, stavlja polovne gume ili neke leve marke, da sad ne pominjem koje su u pitanju.. Zbog ustede od 100 ili 150€ po paru guma bukvalno stavljaju glavu u torbu jer motor i auto su totalno dva razlicita pojma, auto ako malo klizne i nije strasno, vratis ga lako na putanju, a motor kad klizne....ćao i dovidjenja..game over...

Ma novo

pre 3 godine

je novo i tu je kraj priče. Ko ima za premium ni ne gleda cenu, ostali se ispruže koliko mogu. Neko je pitao za 17ice, ja lično već dve sezone koristim kelly 205/50/17 i guma je odlična! Nije bučna, odlično koči, ima duboke kanale za izbacivanje vode, a košta 6000. Za auto od 2000 evra su prva liga, mada sam ih video i na par a4 2010-2012 godište...

Milojko

pre 3 godine

@IG
Goodyear gume su u mnogo slucajeva bolje od Michelin-ovih.
Evo ti konkretan primer, apsolutno najbolja (netrkacka) letnja guma koju Michelin proizvodi je Pilot Sport 4S.
E vidis podjednako dobra ako ne i bolja od nje je Goodyear-ova F1 Asymmetric SuperSport. A pritom je solidno jeftinija i neuporedivo duze traje (i ima je i u velicini 18 inca dok je Michelin samo u 19 inca i vise).
A recimo ubedljivo najbolje gume za srednje-evropsku zimu su Continetal-ove a ne Michelino-ove, a sa nordijsku zimu Nokian-ove.
Michelin samo ulaze najvise u sponzorisanje premijum proizvodjaca.

iks

pre 3 godine

U Evropi je razlika u ceni izmedju imene i bezimene gume 10-15 evra (za recimo 15"). I to budu cene 45-55 evra. Pogledas kod nas, zlatno i napredno doba, cene od 35 - 95 evra.

jojufff

pre 3 godine

stalno sam imao 2 seta, zimske i ljetne..uvjek sam nove kupovao..do ove godine su stalno bile sava, tigar ili nekakve kineske.
zadnji put kupim nove ljetne i nakon 2 sezone pocne po kiši da proklizuje..na blazu kisu pri kočenju se zna upaliti ABS.
ove godine kupim nove ljetne gume premium proizvođača..samo da kazem nebo i zemlja.
nivo buke dosta manji..auto koci kao ludo u svim uslovima.
ko sebi moze priustiti ne treba puno razmisljati. sigurnost na prvom mjestu.

Bokan

pre 3 godine

Continental, Dunlop i Goodyear. Ako nemate dovoljno novca za ova tri premium proizvođača, najbolji i apsolutno maksimalni odnos uloženo - dobijeno su Hankook. Ne stavljajte glavu u torbu sa polovnim i nekakvim kineskim "gumama". Gume i kočnice vam čuvaju život, ostalo je sve opciono!
(Frank Vercauteren, 19. avgust 2020 22:48)
Mišelinke si zaboravio. Najbolje od velikih.

WD

pre 3 godine

1. Lično nikada ne bih upotrebio već upotrebljenu gumu , pa bila ona rađena po recepturi čarobnjaka Merlina.
2. Najbolja guma pravi se sa prirodnim kaučukom . Zakon svih zakona gume .Ove gume većinom se upotrebljavaju za trke formule 1 i za sportske automobile . Najviše plantaža prirodnog kaučuka na svetu drži Mišelin .
Iako je osnovan 1888 i proizvodi gume od dampera do spejs šatla - bitno za nas vozače u našoj priči je, ko je zapravo prvi napravio radijali pneumatik . Firma Mishelin prva je napravila 1946 radijalni pneumatik . Najveće iskustvo pravljenja gume ima upravo firma koja je prva i napravila radijalni pneumatik.

Dakle spoj najboljeg materijala u gumi i najvećeg iskustva upravo daju najboljeg proizvođača i njegovog proizvoda. Nezavisno da li taj proizvođač ima firme u Americi pod firmom B.F. Goodrich ili u Srbiji pod nazivom Tigar Tyres on će uvek za najbolju gumu upotrebiti mnogo bolji materijal ,nego što će to uraditi druge firme, i u ovo možete biti sigurni (jer bi i vi isto uradili) .

Za kineske proizvođače guma, šta reći , osim da su veoma mladi u ovoj industriji i da još moraju da uče da bi imali kvalitet , jer im ne manjka kvantitet .

IG

pre 3 godine

Sto si se ti naljutio...
Ne znam šta misliš kada kažeš premijum gume. Verujem da ne znaš ni ti sam.
Ja živim u beogradu. Nemam kola. Kafa mi treba tu je uvek rent a car. Uglavnom putujem po svetu gde me posao vodi. Trenutno sam na zadatku u argentini. Zbog pandemije ostaću ovde ko zna do kada. Kao stranac, ovde vozim rent a car za koji plaća firma, ali ja sam odgovoran za izbor guma. Za vožnju na jugu zemlje zimske gume su obavezne. Do kraja septembra.
Što se tire rack tiče, ovde je veoma cenjen kao izvor informacija. Kai na drugim mestima. Osim u srbiji kao što ti rece.

Boki

pre 3 godine

Ja kod nas u oglasima nisam primetio da neko prodaje protektirane gume za automobile niti bi ih kupio jer za nove gume npr u velicini 15-16 inča ima da se bira od 35 do 50 evra. Ali da budem iskren u zadnjih 20-godina koliko vozim sam par puta kupovao i polovne gume ali od mog vulkanizera kad mi je bila kriza pa sam ćutao i pazljivije vozio.

kele®

pre 3 godine

Iz testa se ne vidi parametar trajnosti gume. Kineske gume obično imaju veći procenat silike i mnogo kraće traju u odnosu na recimo Michelin sa kojom se lagano prelazi 50.000km. Iz iskustva poznanika kineske gume traju dve sezone ili max 30.000km. Iako i dalje imaju šaru, postanu plastične.

Milos

pre 3 godine

Ovakvi testovi donekle daju neku sliku o gumama, ALI se ne vidi kako se guma ponasa nakon godinu-dve ili vise, kada je gazeci sloj istroseniji; ne vidi se kolika je otpornost gume na habanje, a ovde ne mislim samo na to koliko kilometara mogu da predju, vec i na udarne rube i sl.
Mnogo je varijabli, nije tu samo kocenje i drzanje u krivini.

хаџија

pre 3 godine

За ове, који возе премијум марку и сипају за црвену, те гледају да пређу што више км. тотално је небитно

bg

pre 3 godine

Najgore gume koje postoje to su Trayalove gume. Ništa gore ne postoji, da li je moguće da su ove gume prošle testove homologacije?
Dok sam vozio Yugića mislio sam da je normalno da se auto trese pri većim brzinama od 100 km/č.
Kada sam stavio Tigrove gume nisam mogao da verujem koja je to promena. Buklavlno kao da imate dva različita auta.
Tigrove gume sam u davna vremena slučajno video da prodaju u vulkanizerskoj radnji u Londonu. Jeftina guma, pa ko hoće naeka kupi, ipak ne bi takva guma tamo u to vreme smela tek tako da se prodaje, da nije tamo ispunjavala stndarde.


Danas imam bolji auto, leti Kontinentalove gume, a zimi Tigrove. Najveća prednost premjum guma je u veku tranja gume i koliko kilometra možete preći. Onaj ko ne prelazi gidišnje puno kilometara i ne trbaju mu gume za neke specifične terene kupovina premijum guma je bacanje para.

Marko

pre 3 godine

Juce se vracao sa odmora. U jednom trenutku, na magistralnom putu pri brzini od 90 kmh, kada ja vec krecem u preticanje, gospodin ispred mene naglo koci i skreće levo bez zmigavca. Naglo kocenje i manevar u desno...na kolima Lassa Driveways. Ne znam da li bih bio uspesniji i bezbedniji sa duplo skupljim premium gumama ali Lassa se pokazala odlicno. Dakle, ko ima novca, svakako premium ali za vecinu smrtnika ima odlicnih guma i u nizim segmentima.

GuA

pre 3 godine

Goodyear je 'premijum' auto guma? Interesantno. Mozda u pricama za decu.
(IG, 19. avgust 2020 17:16)

Ma jok Yokohama je.
(Veliko dete, 19. avgust 2020 23:27)

Jos nisam uocio da su modeli premium marki opremljeni Goodyear gumama kao deo OEM opreme.
(IG, 20. avgust 2020 00:59)

OEM ugradnja vise zavisi od ugovora a manje od kvaliteta.

Za sportske utomobile ima samo 3 premijum proizvodjaca: Michelin, GoodYear i Continental.

Za ostale na listu premium guma moze da se dodaju i Pireli, Dunlop i Bridgestone

https://www.youtube.com/watch?v=iv8oMMbrBSw

Bata sveznalica

pre 3 godine

Avionske gume se naduvavaju na ~15 bar-a, vrte se i do 300 km/h, trpe ubrzanja od 0-250 km/h prilikom dodira piste tokom sletanja (što traje 0,2 - 0,6 sec), teške su i po 120kg po komadu i konstantno se protektiraju posle ~300 poletanja i sletanja i to najmanje 10-ak puta. Na isti način kao i automobilska... I ništa im ne fali. Toliko o tome koliko je protektirana guma dobra ili ne...