Automobili

Četvrtak, 10.04.2014.

09:22

SUV vozila nisu toliko bezbedna koliko se misli

Otkako je 2012. godine američki Institut za bezbednost na putevima (IIHS) uveo simulaciju sudara sa malim preklapanjem, vera u pojedne modele koji su se do tada smatrali veoma bezbednim ozbiljno je poljuljana. To se najpre dogodilo limuzinama uglednih svetskih proizvođača, a sada su na red došla i SUV vozila.

Izvor: B92

Default images

IIHS srušio je još jedan mit kada je reč o bezbednosti automobila. Mnogi kupci SUV modela odlučuju se za nabavku ove vrste vozila jer postoji opšteprihvaćeno mišljenje da su ona veoma bezbedna.

SUV modeli, a pogotovu oni većih dimenzija, svojom robustnom pojavom ulivaju dodatnu sigurnost onima koji se u njima nalaze. Takođe, zbog svoje visine, u direktnom sudaru sa drugim, manjim vozilima, SUV se neće "podvući" ispod automobila sa kojim se sudario i tako dodatno ugroziti živote putnika u kabini.

Ipak, kada se ova vrsta vozila podvrgne IIHS testu sudara u nepomičnu prepreku sa malim preklapanjem površina (automobil udara u prepreku sa 25% površine prednjeg dela vozila, brzinom od 64 km/h), rezultati nisu ohrabrujući:



Ukupno je testirano devet SUV modela srednje veličine koji su dostupni na američkom tržištu, a samo dva su dobila zadovoljavajuću ocenu "dobar" (Chevrolet Equinox i GMC Terrain), dok je rezultat koji je postigla Toyota Highlander ocenjen kao prihvatljiv.

Ostalih šest modela: Jeep Grand Cherokee, Toyota 4Runner, Ford Explorer, Kia Sorento, Mazda CX-9 i Honda Pilot, nisu dobili prelaznu ocenu.

IIHS smatra da su testovi sudara sa malim preklapanjem korisni jer ukazuju proizvođačima gde su grešili kada je reč o bezbednosti njihovih modela. Koristeći rezultate testova ovog instituta, auto-kompanije već rade na unapređenju bezbednosti automobila.

Kako su pri sudaru sa malim preklapanjem prošili modeli koji su do sada testirani, možete da pogledate ovde, a u nastavku možete da vidite snimke testova nekoliko SUV modela srednje veličine:













Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: