Veliki iskorak napred: Debitovala nova generacija Dacia modela FOTO/VIDEO

Nakon što je objavio prve fotografije spoljašnjosti, rumunski proizvođač je održao online premijeru i otkrio kako izgleda enterijer nove generacije modela Sandero, Sandero Stepway i Logan.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2020.

13:40

Veliki iskorak napred: Debitovala nova generacija Dacia modela FOTO/VIDEO
Foto: Dacia promo

Dacia je početkom septembra predstavila dizajn nove, treće generacije tria Sandero-Logan-Stepway, a sada smo u prilici da vidimo u kojoj meri je ovaj proizvođač unapredio unutrašnjost vozila, ali i da saznamo prve tehničke detalja tri potkompaktna modela.

Kao što je poznato, nova generacija Dacia vozila postavljena je na modernu CMF mehaničku platformu Renault grupacije, što je omogućilo ugradnju novih motora i prenosinih sistema.

Osim toga, Rumuni su značajno unapredili i dizajn, kako spoljanjosti, tako i putničke kabine.
Foto: Dacia promo
Ovom prilikom, predstavljeni su Sandero, Logan i atraktivni Sandero Stepway, a Dacia nije spomenula karavan verziju Logan MCV.

To znači da je karavan ili ukinut ili će biti predstavljen kasnije.

Krenimo od standardnog Sandera, koji je najpopularniji model u Evropi od ova tri automobila.
Novi Sandero (Foto: Dacia promo)
Osim dinamičnije pojave na putu zahvaljujući novom dizajnu i za 10 mm nižoj karoseriji, Sandero poseduje i šire blatobrane i zakošeniji vetrobran od prethodnika.

Njegova "kros" varijanta Stepway ima za 41 mm veće odstojanje od tla i, kao i do sada, krovne šine, kao i zaštitne dodatke da donjim delovima karoserije (lukovima oko točkova, pragovima, branicima...).

Takođe ima zaštitne elemente ispod prednjeg i zadnjeg branika.
Novi Sandero Stepway (Foto: Dacia promo)
Što se Logana tiče, ova mala limuzina je sada duža za 36 mm u poređenju sa odlazećim modelom, a dodatni centimetri su dobijeni zahvaljujući većem međuosovinskom rastojanju.

Logan deli isti dizajnerski jezik sa preostala dva hečbek modela, sa karakterističnim LED svetlima napred i pozadi.
Novi Logan (Foto: Dacia promo)
Fotografije putničke kabine pokazuju da je Dacia napravila veliki korak napred i kada je reč o dizajnu enterijera.

Komandna tabla izgleda skladnije, a čini se da su poboljšani i ergonomija i materijali u kabini.
Foto: Dacia promo
Jedno od značajnijih unapređenja je novi multimedijalni sistem sa velikim ekranom (u najskupljoj verziji je dijagonale 8 inča), koji se nalazi na vrhu centralne konzole.

Uočljiv je i novi dizajn sedišta i multifunkcionalnog volana, kao i klasične, analogne instrument table, a tu su i nove komande digitalne "klime".

Novi su i otvori za ventilaciju, kao i električna "ručna" kočnica.
Foto: Dacia promo
Nova generacija tri Dacia modela donosi i više komfora u kabini, naročito za putnike koji sede pozadi.

Rumunski proizvođač se pohvalio da će oni imati za 42 mm više prostora za kolena nego u prethodnim verzijama ovih automobila.

Povećan je i prtljažni prostor, pa tako zapremina gepeka u Loganu iznosi 528 litara, a u Sanderu 328 litara.
Foto: Dacia promo
U zavisnosti od paketa opreme, novi Sandero/Stepway/Logan mogu imati i tempomat, automatsko aktiviranje dugih svetala, zadnju kameru, prednje i zadnje parking senzore, automatsko aktiviranje brisača, te pomenuti automatski klima-uređaj i električnu "ručnu".

Grejači prednjih sedišta kao opcija će biti dostupni od aprila 2021, najavljuju iz rumunske kompanije, a kasnije iste godine stiže i elektropokretni stakleni krov.
Foto: Dacia promo
Dacia se u novoj generaciji tri modela u potpunosti lišila dizelaša. Motorizacija će se u početku sastojati od dva benzinca i jedne verzije sa pogonom na tečni naftni gas.

Bazični model će koristiti atmosferski 1.0-litarski SCe 65 sa tri cilindra, uparen sa 5-brzinskim manuelnim menjačem.
Foto: Dacia promo
Pored njega, kupci će moći da izaberu i trocilindarski turbo-benzinac TCe 90 (iste zaporemine), u paru sa 6-brzinskim manuelnim ili CVT automatskim menjačem.

Na kraju, tu je i 1.0 Eco-G 100 turbo, koji osim na benzin može da se kreće i na tečni naftni gas (LPG).

Motor je takođe trocilindarski, a menjač "ručni" sa 6 -stepeni prenosa.
Foto: Dacia promo
Rumunski proizvođač navodi da je zahvaljujući novoj CMF mehaničkoj platformi poboljšana pasivna bezbednost, ali i omogućena ugradnja brojnih savremenih sistema aktivne bezbednosti.

Među njima je AEB (Emergency Brake Assist), kao i eCall sistem za automatsko pozivanje pomoći u slučaju nesreće.
Foto: Dacia promo
Tu su i razni sistemi asistencije vozaču, kao što je upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, pomoć pri parkiranju i pomoć pri polasku na uzbrdici.

Nova generacija modela Sandero/Stepway/Logan u prodajne salone stiže do kraja godine, a cene će biti saopštene naknadno.

U nastavku, pogledajte promotivne video-klipove.

Sandero: Sandero Stepway: Logan:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

164 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: