Svetska premijera: Mercedes S klase za 2018. / FOTO

Mercedes je restilizovao kompletnu familiju modela S klase. Pored osveženog dizajna, kupcima su ponuđeni novi motori i tehnološka unapređenja.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 19.04.2017.

13:05

Svetska premijera: Mercedes S klase za 2018. / FOTO

S klasa za 2018. u evropske prodajne stalone stiže u julu, sa diskretno promenjenim dizajnom, novim pogonskim agregatima i unapređenim tehnologijama koje ovaj model dovode na korak od potpuno automatizovane vožnje.

Kao što smo već rekli, Mercedes je restilizovao čitavu gamu modela S klase, uključujući i AMG verzije S63 i S65, ali i prestižnu, superluksuznu Maybach varijantu.
Kada je reč o spoljašnjosti, redizajn je obuhvatio masku hladnjaka, nove LED farove koji čine da automobil izgleda savremenije, kao i nova LED stop svetla.

Promenjen je i dizajn prednjeg branika, koji sada ima naglašenije otvore za vazduh pa S klasa za 2018. ima dinamičniji izgled nego ranije – čak i regularna varijanta ima sportski akcenat, poput AMG verzije pre redizajna.

Kupcima je na raspolaganju i sedam tipova alu felni potpuno novog dizajna, čije se dimenzije kreću od 17 do 20 inča.
Najuočljivija promena u kabini je redizajnirani volan. Mnogima je na prethodnoj verziji S klase smetao dvokraki upravljač, pa je Mercedes očigledno poslušao glas javnosti i zamenio ga estetski prihvatljivijim trokrakim volanom.

Druga važna novina je vizuelno povezivanje dva 12,3 inčna displeja u jednu celinu. Naime, u prethodnom modelu digitalni ekran instrument table i multimedijalni displej na centralnoj konzoli bili su razdvojeni. Sada se dobija utisak da je ispred vas jedan ogromni ekran koji zauzima više od polovine komandne table.
Mercedes-AMG S 63
Nove su i komande na multifunkcionalnom volanu koje omogućavaju vozaču da kontroliše većinu sadržaja multimedijalnog sistema, ali i drugih funkcija u automobilu bez potrebe da pomera ruke sa upravljača dok vozi.

Uz nove materijale u enterijeru, Mercedes kupcima nudi i nove dezene i boje presvlaka i tapacirunga.
Mercedes-AMG S 63
Po prvi put u jednom Mercedesovom produkcijskom automobilu, sistematizovane su brojne funkcije koje su zadužene za maksimalan komfor putnika, uključujući klimatizaciju i razne vrste grejanja (poput grejača sedišta i drugih površina u vozilu), ambijentalno osvetljenje, muzičke sadržaje...

Sve je to objedinjeno u ENERGIZING Comfort Control sistem, kako bi se u kabini kreiralo odgovarajuće okruženje prema ličnim afinitetima, u kome će vozač i putnici u potpunosti da uživaju tokom vožnje.

Na raspolaganju je i šest predefinisanih podešavanja: Freshness, Warmth, Vitality, Joy, Comfort i Training, od kojih poslednje uključuje i funkciju za aktivaciju određenih grupa mišića, simulirajući razne fizičke vežbe.
Mercedes-AMG S 63
Kada je u pitanju pogonska gama, treba izdvojiti novu verziju, Mercedes S 560 4MATIC. Ovaj model opremljen je novim V8 bi-turbo motorom sa 469 ks i 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Proizvođač tvrdi da je reč o jednom od najekonomičnijih V8 benzinskih motora današnjice. Agregat troši 10% manje goriva od prethodnika, zahvaljujući sistemu za deaktivaciju 4 od 8 cilindara, kada kompjuter proceni da vozilu nije potrebna maksimalna snaga.
Mercedes-AMG S 65
Novine u dizel paleti predstavljaju dve varijante 3.0 litarskog rednog šestocilindraša: S 350d 4MATIC sa 286 ks i 600 Nm i S 400d 4MATIC sa 340 ks i 700 Nm.

Slabiji dizelaš prema fabričkim podacima prosečno troši 5,5 l/100 km (uz emisiju od 145 g/km CO2), dok snažnija verzija ima prosečnu potrošnju od 5,6 l/100 km (147 g/km CO2).
Mercedes-AMG S 65
Mercedes je najavio još nekoliko novih pogonskih opcija za S klasu, uključujući redni šestocilindraski benzinski motor, kao i Plug-in hibridni model sa autonomijom u vožnji na struju od oko 50 km.

Pored standardnih verzija redizajnirane S klase, predstavljene su i top varijante Mercedes-AMG S 63 4MATIC+ i S 65.
Mercedes-AMG S 65
Kod modela S 63 takođe je došlo do promene u pogonskom sistemu. Stari 5.5 litarski V8 bi-turbo zamenjen je novim 4.0 litarskim V8 bi-turbom koji ima mogućnost deaktivacije cilindara.

Ovaj novi motor isporučuje 612 ks u verziji S 63, što je 27 “konja” više nego u prethodnom modelu, i 900 Nm, pa od 0 do 100 km/h stiže za samo 3,5 s.

Pored novog motora, novi je menjač. Umesto sedmobrzinskog automatika tu je sada devetobrzinski AMG SPEEDSHIFT MCT menjač, koji funkcioniše u sadejstvu sa AMG Performance 4MATIC+ sistemom pogona na sva 4 točka.
Mercedes-Maybach S klase
Top model S 65 je takođe redizajniran, ali je zadržao stari 6.0 V12 bi-turbo sa 630 ks i 1.000 Nm.

Na sajmu automobila u Šangaju prikazan je i osveženi, superluksuzni Mercedes-Maybach S klase, koji je takođe pretrpeo određene kozmetičke promene, kako na spoljašnjosti, tako i u kabini.
Mercedes-Maybach S klase
Kao što je navedeno na početku teksta, redizajnirana S klasa ima unapređene elektronske sisteme asistencije i druge tehnologije koje ovaj model približavaju samovozećnim automobilima budućnosti.

Poboljšan je Mercedesov Intelligent Drive sistem, sa brojnim funkcijama auto-pilota, a tu je i Remote Parking Assist koji omogućava “daljinsko” parkiranje vozila putem smartfona.
Mercedes-Maybach S klase
Mercedes S klase za 2018. u prodaji će se naći tokom leta, a cene za sada nisu objavljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: