Sreda, 20.11.2013.

11:08

Eštonova možda posreduje i u BiH

Ako bi se ustanovilo da tri strane u BiH nisu u stanju da otklone neslaganja, onda bi možda visokoj predstavnici EU bilo povereno da pokuša da pokrene dijalog.

Izvor: Beta

Default images

Savet ministara EU je zaključio da evropski komesar Štefan File, još jednom pre nove rasprave u decembru o Bosni i Hercegovini, treba da proveri mogu li se politički vodji u BiH nagoditi o ispunjavanju uslova koji bi toj zemlji uklonili prepreke na putu ka EU.

To se saznaje u dobro obaveštenim izvorima EU, koji su istakli da je takva zamisao iznesena na zasedanju šefova diplomatija Unije u ponedeljak u Briselu.

Zamoljeni da kažu kakav je stav EU prema zahtevima da se menja Dejtonski sporazum, a sutra je 18 godina kako je potpisan, kako bi Bosna i promenom ustavnog ustrojstva mogla da odgovori zahtevima Unije, zvaničnici u Evropskoj komisiji su agenciji Beta preneli da Bosna "iz dejtonske faze mora krenuti u evropsku fazu".

To znači, kako je to političkim prvacima u BiH i predočio File, da je EU s BiH sklopila sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da "svaka ugovorna strana mora sprovoditi svoje obaveze".

"Isključivo na Dejtonskim zakonima se ne mogu sprovesti evropske reforme, već je potrebno usvojiti i propise i zakone EU", rečeno je vođima u BiH.

To, dodali su zvaničnici u EU, znači da i BiH mora prihvatiti eropske norme i propise, baš isto kao i druge zemlje Zapadnog Balkana koje pregovaraju ili očekuju pregovore o članstvu s EU.

Jedan od uslova je i stvaranje "koordinacionog mehanizma" za saradnju s EU u ravni centralne države BiH.

Visoka predstavnica EU je u julu već naložila svojim saradnicima da osmisle moguća rešenja za prevazilaženje "zabrinjavajuće situacije" u BiH, ali je ta inicijativa ostala "u mirovanju", takođe uz ocenu da je to izuzetno teško ostvriti bez ozbiljne političke volje vođa u BiH.

Ssefovi diplomatija Evropske unije su u ponedeljak zaključili da je Bosna i Hercegovina u "zabrinjavajućem zastoju" u reformama i preustrojstvu državnih struktura, što koči njeno približavanje EU i što je primoralo Evropsku komisiju da Bosni obustavi EU pomoć od 47 miliona evra.

Ministri EU upozorili da je ključno važno da BiH u svoje zakone unese odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", čime bi se postigla etnička ravnopravnost i stvorili uslovi da, uz dopune izbornog zakona, u BiH budu u oktobru iduće godine održani valjani izbori.

Ssefovi diplomatija EU su u drugoj raspravi o BiH za poslednjih mesec dana naglasili da se "ne zatvaraju vrata Unije Bosni".

Austrijski ambasador u Političko-bezbednosnom odboru EU Aksel Maršik je ipak predočio da "ako ne bude napretka naročito u izbornoj reformi, Evropska unija može izgubiti interes i moraće da preispita svoju sadašnju politiku" prema toj zemlji.

To se poklopilo i s ovih dana upućenim upozorenjem pomoćnice američkog državnog sekretara za Evropu Viktorije Nuland da, ukoliko vođi u BiH "budu i dalje blokirali put te zemlje ka EU i članstvu u NATO, međunarodni partneri Bosne, uključujući SAD, moraju preispitati svoj pristup".

Zvaničnici koji se u Evropskoj komisiji bave proširivanjem su Beti preneli da je "ipak, teško očekivati neko brzo i naglo isključivanje BiH iz pridruživanja EU, ali velika zabrinutost postoji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: