Ponedeljak, 27.09.2010.

08:39

Obavezne i nalepnice

Izvor: B92

Obavezne i nalepnice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Zeka

pre 13 godina

Samo da dodam nesto: putujem relativno cesto u Hrvatsku, prvih par puta je proslo dobro, potom sam u Bjelovaru zatekao izgreban auto (parkiran ispred suda na 3-4 parking mesta od kucice gde je cuvar) i otad skidam tablice kad god ostavljam auto bez nadzora. U to ime molim sve nadlezne da na registracionu nalepnicu stave sto veci grb Srbije i da obavezno bude skoro nemoguce skinuti je bez ostecenja da, kad ostavim auto i skinem tablice, svi ipak lepo vide odakle sam dosao :(

Oliver

pre 13 godina

Kao prvo,vinjeta je pogresan naziv.Vinjetom se zove nalepnica za putarinu na auto putu,a ova nalepnica koja pokazuje da li je auto registrovan ili ne se naziva "Pickerl" - u prevodu sa nemackog : nalepnica. Zvuci bezveze,ali tako je zovu. Ali OK,svejedno kako je nazivamo.
U razlicitim zemljama je to razlicito izvedeno. U Austriji se lepi na spoljni deo sofersajbne,naspram suvozaca,gore u uglu. Pranjem se nemoze skinuti,sem ako bas ne zelite pa oribate zicom ;) . Inace,briga oko njenog skidanja i lepljenja nove nepostoji,to vam obave tamo gde radite tehnicki,ne primecuje se da je zamenjena. Tehnicki mozete da uradite mesec dana ranije,i imate pravo jedan mesec da zakasnite.
U Nemackoj i Ceskoj se nalazi na tablicama. Ali zato automobili u Nemackoj imaju nalepnicu na sofersajbni koja pokazuje koju eko normu ispunjava motor,tzv eko plaketa. Odredjeni gradovi i delovi gradova imaju zasticene zone,gde mogu uci samo automobili koji ispunjavaju odredjeni eko standard. Kod Ceha je ta plaketa isto na tablici,iznad ili ispod "Pickerla",nisam siguran.
Po meni je sve to u redu i ima smisla. "Pickerl" lakse pokazuje da li je auto registrovan ili ne.Zamislite koliko bi poziva i provera dnevno moralo da bude kako bi se videlo da li je neki auto registrovan.A ima automobila koji duze stoje parkirani.U mojoj ulici stoji jedan Pasat ( nije krs,godiste oko '98. - '00. ) trava je izrasla iz kocke ispod njega jer se ne pomera mesecima. A jos bitnije je to,da li je neki auto registrovan ili ne,je taj sto je neregistrovan auto verovatno i neispravan,pa ako neko sedne da se provoza ugrozice ostale.
Po meni,prvenstveno uvesti vinjete za auto put jer je tako povoljnije i nema cekanja na naplatnim rampama. Pickerl je koristan,samo da ovi nasi ne zakomplikuju i izgube njegov smisao. Eko plakete bolje da ne uvode,s obzirom na prosecnu starost automobila ;) .

Dragan

pre 13 godina

Zasto onda moram da imam saobracajnu dozvolu ako nalepnica na vetrobranskom staklu dokazuje da sam registrovao automobil? Ja znam da veliki broj policajaca ima problema da procita sadrzaj saobracajne dozvole, ali zar nije pametnije izvrsiti strogu kadrovsku selekciju medju njima ili ih bar poslati u neku osnovnu skolu na strucno usavrsavanje?

slobodan

pre 13 godina

slazem se sa mnogima da su obavezne nalepnice pri registraciji vozila veliki promasaj,to smo mi imali u sloveniji nazad par godina pa se nije pokazalo dobro pa sad imamo klasicne saobracajne dozvole.sve smo placali nista nije dzabe,tako ce biti i u srbiji samo da oni pokasiraju i ondak ce ih ukinuti.pozdrav iz slovenije

super_zebra

pre 13 godina

U Engleskoj, gde sam od 95, postoji Tax Disc ili ti nalepnica koja se dobija posto se uradi tehnicki pregled i auto se osigura. To je putna taksa za 12 meseci, i cena zavisi od kolicine CO2 iz izduvnih gasova, moja kosta £180 za Peugeot 406 2.1 TDi.
Sve se radi preko interneta, tako da samo postom stigne pismo 30 dana pre isteka. Ako se ne plati nova taksa, ili se auto ne odjavi stize kazna od £85 na kucnu adresu.

Ali aman ljudi, shvatite da se nalepnica stavlja sa UNUTRASNJE strane stakla.
To nije stalna stvar, nego se lako stavi i jos lakse skine. Koliko komentara ovde pita sta ako slupam soferku? Sta je vama ljudi?

stef

pre 13 godina

Proces ide ovako:

1 - uvodimo nalepnice;
2 - zbog nalepnica poskupljujemo registraciju;
3 - "shvatamo" da su nalepnice promašaj;
4 - ukidamo nalepnice a cenu ne smanjujemo.

Klasika srpskog poslovanja.

SLAVIŠA GACIĆ

pre 13 godina

tablice treba napraviti kao samoleplivu nalepnicu koja bi bila Zalepljena na delu branika ili karoserije NAMENJENE za to i ušteda bi bila velika

Mala razlika

pre 13 godina

Razlika između nas i Slovenije je što tamo POLICIJA NE REGISTRUJE vozila.

U Sloveniji sam četiri puta registrovao vozilo, nikada nisam čekao duže od 10 minuta čak i kod zamene saobraćajne i tablice. Kod njih JESTE problem kada se čeka DUŽE OD 15 MINUTA. Stranka ne sme da čeka!

Utom više su ovde nalepnice potpuna besmislica i totalni promašaj. Ovde sve policija drži u šaci i imaju svu moguću kontrolu nad vozilom i vozačem, nalepnice tu ama baš ničemu ne služe. No, kakva država, ništa čudno.

Ali biće kasno!

pre 13 godina

"Dakle, dajte meni objasnite, kao laiku, kakvu to prednost ima nalepnica i sta olaksava/ubrzava?
(Aleksandar, 27. septembar 2010 10:19)"

Evo, ja ću da vam objasnim. Srbija je lopovska država i kad procenjujete bilo koju odluku vlasti u Srbiji uvek morate da pođete od osnovnog kriterijuma kojim se rukovode likovi koji sede u Vladi i smišljaju razne prevare kojima će da napune svoje džepove (zato se ulazi u Vladu Srbije): "Koliki je moj deo?!!!".

AKo mi znamo da je Slovenačka vlast uzela od svojih građana 250 miliona EUR, onda to znaju i secikese u Vladi Srbije (odavno to znaju). Kada budete saznali kome je poveren posao štampanja i distribucije nalepnica, biće vam sve jasno.

dejan

pre 13 godina

U Fancuskoj to funkcionise ovako:tehnicki pregled se radi na svake dve godine i po zavrsenom tehnickom dobijate nalepnicu na kojoj se vidi mesec i godina dokle vazi tehnicki koji kosta 65-70 eura za dve godine i nalepnica se dobija uz to ne placa se naknadno,i druga nalepnica je od osiguranja(vas izbor kako ce te osigurati auto)koja se takodje ne placa.Nema registracije samo prvi put regustrujes auto dobijes saobracajnu i posle samo radis tehnicki i osiguravas auto.

Billy

pre 13 godina

Obavezno uvesti na tehnickom pregledu tetoviranje saobracajne dozvole na ruci vozaca i hologram na celu, a u predelu genitalija specijalni cip koji ce udarati elektrosokove vozacu mesec dana pre isteka registracije!

Pokojni Toza

pre 13 godina

Ja želim važeću saobraćajnu dozvolu i vozačku dozvolu, a ne neke falsifikate država koje ne postoje. Kada ćete da počnete da učite na tuđim greškama, a ne da iznova pravite iste. Ako nekoga interesuje, tj. policiju neka proveri podatke pre stanice, za šta ih uopšte plaćamo. Lenjivci i džabalebaroši.

Goran 1

pre 13 godina

Stvarno se pitam, sto cekamo istorijske tablice skoro 4 godine !?
U cemu je fora da se tablice toliko dugo cekaju...2 parceta lima,ajde da smo ocekivali od Dacica da se bavi kvantnom fizikom,u redu,covek ne zna,ali za tablice...pa ljudi kakva je BRE ovo drzava kad mora 4 god.da pravi saobracajne tablice !?
Inace se slazem da su vinjete promasaj !

speed4you

pre 13 godina

...aha...a kao do sad nije bio obavezan tehnicki i osiguranje pre registracije nego im treba i nalepnica na kojoj to pise...pa zasta im sluze motorole nego da provere ionako hvataju zjala na ulici i zaustavljaju posten svet iz dosade, neka zarade bre tu svoju platu a ne da nam namecu jos dodatnih troskova

Виктор

pre 13 godina

Ако негде функционише систем, онда је то у Швајцарској. Игром случаја, технички преглед је уписан у саобраћајној, као једином меродавном документу. За регистрацију плаћате порез, уплатница стиже на кућну адресу. Не платите ли у одређеном року стиже опомена и захтев да вратите таблице. Не вратите ли таблице.....

PV

pre 13 godina

Posle ovoga ide potvrda o usaglašenosti tablica i nalepnice, pa onda izdavanje novih modernih vozačkih dozvola sa čipom, pa unifikacija oznake SRB naravno sa hologramom i na kraju verifikacija dubine šare na gumama, kvartalno po godišnjim dobima i to na specijalno zaštićenoj vinjeti da se može očitavati sa vozila u pokretu.

Radovan

pre 13 godina

Pored saobraćajnih tablica, saobraćajnih dozvola, polisa obaveznog osiguranja i vinjeta, predlažem da se uvede: čipovanje automobila, čipovanje motora, identifikacione tablice, deklaracione tablice, identifikacioni brojevi,broj na desnoj ruci vozača, žigosanje automobila, lokator automobila, lokator saobraćajne dozvole, lokator saobraćajnih tablica,.....lokator obaveznog osiguranja, saobraćajna dozvola u papirnom, metalnom i elektronskom izdanju-CD,DVD,USB....i tako dalje, za ove naše državne malograđane.

Zuki

pre 13 godina

Pa kad su mogli slovenci da uzmu 250 milki za 3 godine sto da i ovi nasi ne napune dzepove? Samo sto ovi nasi nece nikada da ih ukinu.

pit

pre 13 godina

Nalepnice se koriste i u Americi, svake dve godine ti njima posaljes $85, a oni tebi posalju nova dokumenta i nalepnicu kao dokaz da je registracija obnovljena.

analiticar amater

pre 13 godina

Vinjete su se pokazale neuspesne samo tamo gde nema cvrste volje da se unapredi drzavna uprava i modernizuje drustvo.
Prvo, nema nikakvog razloga da se policija bakce registracijom vozila, to bi trebalo da radi posebna agencija. Policija juri prestupnike i sprovodi zastitu zakona i poretka, sve drugo je cist visak.
Kako to funkcionise u jednoj normlanoj zemlji.
Recimo kupite polovno vozilo sa placeno vinjetom do kraja meseca x. Naravno podrazumeva se da ste posle kupovine preveli vozilo na svoje ime.
Mesec dana pre isteka vinjete dobijate pismo sa brojem i adresom websajte gde mozete karticom platiti za novu vinjetu.
U trenutku placanja te nove vinjete vas auto mora biti u bazi tehnickih pregleda i bazi osiguranja sto se automatski proverava pre placanja. Kad sve porvere prodju dolazite na ekran placanja, unesete broj kartice i u roku od 5 dana vinjeta vam stize na kucnu adresu.
Dakle, sta bi bili preduslovi za ovaj sistem - da se stanice za tehnicki pregled kompjuterizuju i svaki tehnicki pregled "ubace u sistem" i da se osiguravajuca drustva obavezu da dnevno uploaduju podatke o osiguranju u centralni sistem.
I onda se odmah vidi da li vozilo ima ili nema vinjetu, ako nema, a nalazi se na javnoj povrsini, pauk ga odmah uklanja.
E to tako lepo funkcionise u zemlji koja ima preko 30 miliona rgistrovanih vozila i nikada nema guzve za produzenje "registracije"
I da, ko nije vican internetu, moze da ode u skoro svaku postu sa registracionim listom, potvrdom o tehnickom pregledu i polisom osiguranja i da mu ljubazna sluzbenica odradi sve sto treba.
Nema potrebe da te vinjete budu ekstra zasticene, jedan telefonski poziv policajca u centralu i odmah se vidi da li je vozilo registrovano ili ne, akoga uhvate da falsifikuje vinjetu, par godina zatovra i vise to nece raditi.

Eto tako se to radi, ali onda javnim sluzbenicima izbijate sve adute za korupciju i sprecavate mnog prevare, a znamo da to ne odgovara bas svima.

marko

pre 13 godina

Menjamo tablice i uvek ih palcamo mi, ako drzava resi da ih menja neka iz zameni o svom trosku, a ne da to svremena na vreme bude punjenje budjeta i nekom provizija u dzep...
Za nalepnice nije problem ja cu je zalepiti na svoj auto, ali da li ja moram da je platim?
Nisam ja trazio da je stavim, nego mi je nametnuta!!!!

sasa

pre 13 godina

pitanje br.1:
- kada se razbije staklo i izvrši zamena, šta se dešava?
pitnje br.2:
- šta ako ja želim da uradim tehnički na jednom mestu, a da kupim osiguranje na drugom mestu?

hvala.

Altea

pre 13 godina

Totalno nepotrebno bacanje para, a mislim da treba obavezno ukinuti i oznaku grada na tablici. Policija ako treba lako nadje i cija su i na koga se vode kola, a ne da ti olupaju ili te kazne zbog toga sto si neznam odakle.

Dabbo

pre 13 godina

Ne, mi ne mozemo odmah vinjete nego moramo te nalepnice, pa kad se narod pobuni i shvatimo da one nisu dobre onda cemo da menjamo na vinjete(mada ne znam da li nam i one trebaju). Mi ne smemo da ucimo na tudjim greskama.

dre

pre 13 godina

Iskustvo iz BiH:
Zajedno sa novim tablicama uveli su i naljepnicu koja ide na šoferšajbu i na njoj je samo označen datum do kojeg važi registracija i mislim da je ovo nešto slično kao što planiraju i kod vas (slovenačke vinjete su, čini mi se, odnosile se i na korištenje autoputa, pa je zato bilo dosta skuplje). Što je najzanimljivije, nove tablice sa svim tim 'novinama' izađu jeftinije nego što je ranije bio slučaj (sama naljepnica košta 5 KM = 2,5 EUR).

Zeka

pre 13 godina

"Vinjete su uvedene Zakonom o bezbednosti drumskog saobraćaja 1. maja 1998. godine"

Sem ocigledne cinjenice da kasnimo 12 godina jos par stvari mi pada na pamet:
- kakva je situacija bila u Srbiji sredinom 1998. godine odn. cime smo se mi bavili dok su oni uvodili ovo?
- koliko je Slovenija tada bila ispred danasnje Srbije i da li kasnimo samo 12 godina?

Mislite o tome.

Aleksandar

pre 13 godina

Ja zaista ne vidim poentu u tim nalepnicama.
1) Da bi se ista videla i da bi se sa iste videlo da je validna, vozilo se mora zaustaviti. Kad se vozilo zaustavi, nije nikakav problem traziti i saobracajnu dozvolu.
2) Samo drzava ima pravo da pravi i izdaje registarske tablice (ove nove, kad god ih izdaju, cak imaju i tonu zastita da sprece krivotvorenje) pa samim tim ima u svojoj bazi sve i o vozilu, i o placenim dadzbinama i sl. na osnovu registarske tablice. Jedan upit u bazu je dovoljan da izvuce vise podataka nego sve nalepnice ovog sveta.
3) Ukoliko redovno odrzavate vas automobil, posle svega par meseci pranja stakla nalepnice pocnu da se skidaju, a onda morate za 'duplikat' nalepnice opet da puknete silni novac.

Dakle, dajte meni objasnite, kao laiku, kakvu to prednost ima nalepnica i sta olaksava/ubrzava?

Aleksandar

pre 13 godina

Ja zaista ne vidim poentu u tim nalepnicama.
1) Da bi se ista videla i da bi se sa iste videlo da je validna, vozilo se mora zaustaviti. Kad se vozilo zaustavi, nije nikakav problem traziti i saobracajnu dozvolu.
2) Samo drzava ima pravo da pravi i izdaje registarske tablice (ove nove, kad god ih izdaju, cak imaju i tonu zastita da sprece krivotvorenje) pa samim tim ima u svojoj bazi sve i o vozilu, i o placenim dadzbinama i sl. na osnovu registarske tablice. Jedan upit u bazu je dovoljan da izvuce vise podataka nego sve nalepnice ovog sveta.
3) Ukoliko redovno odrzavate vas automobil, posle svega par meseci pranja stakla nalepnice pocnu da se skidaju, a onda morate za 'duplikat' nalepnice opet da puknete silni novac.

Dakle, dajte meni objasnite, kao laiku, kakvu to prednost ima nalepnica i sta olaksava/ubrzava?

Billy

pre 13 godina

Obavezno uvesti na tehnickom pregledu tetoviranje saobracajne dozvole na ruci vozaca i hologram na celu, a u predelu genitalija specijalni cip koji ce udarati elektrosokove vozacu mesec dana pre isteka registracije!

Zeka

pre 13 godina

"Vinjete su uvedene Zakonom o bezbednosti drumskog saobraćaja 1. maja 1998. godine"

Sem ocigledne cinjenice da kasnimo 12 godina jos par stvari mi pada na pamet:
- kakva je situacija bila u Srbiji sredinom 1998. godine odn. cime smo se mi bavili dok su oni uvodili ovo?
- koliko je Slovenija tada bila ispred danasnje Srbije i da li kasnimo samo 12 godina?

Mislite o tome.

Altea

pre 13 godina

Totalno nepotrebno bacanje para, a mislim da treba obavezno ukinuti i oznaku grada na tablici. Policija ako treba lako nadje i cija su i na koga se vode kola, a ne da ti olupaju ili te kazne zbog toga sto si neznam odakle.

Radovan

pre 13 godina

Pored saobraćajnih tablica, saobraćajnih dozvola, polisa obaveznog osiguranja i vinjeta, predlažem da se uvede: čipovanje automobila, čipovanje motora, identifikacione tablice, deklaracione tablice, identifikacioni brojevi,broj na desnoj ruci vozača, žigosanje automobila, lokator automobila, lokator saobraćajne dozvole, lokator saobraćajnih tablica,.....lokator obaveznog osiguranja, saobraćajna dozvola u papirnom, metalnom i elektronskom izdanju-CD,DVD,USB....i tako dalje, za ove naše državne malograđane.

marko

pre 13 godina

Menjamo tablice i uvek ih palcamo mi, ako drzava resi da ih menja neka iz zameni o svom trosku, a ne da to svremena na vreme bude punjenje budjeta i nekom provizija u dzep...
Za nalepnice nije problem ja cu je zalepiti na svoj auto, ali da li ja moram da je platim?
Nisam ja trazio da je stavim, nego mi je nametnuta!!!!

PV

pre 13 godina

Posle ovoga ide potvrda o usaglašenosti tablica i nalepnice, pa onda izdavanje novih modernih vozačkih dozvola sa čipom, pa unifikacija oznake SRB naravno sa hologramom i na kraju verifikacija dubine šare na gumama, kvartalno po godišnjim dobima i to na specijalno zaštićenoj vinjeti da se može očitavati sa vozila u pokretu.

analiticar amater

pre 13 godina

Vinjete su se pokazale neuspesne samo tamo gde nema cvrste volje da se unapredi drzavna uprava i modernizuje drustvo.
Prvo, nema nikakvog razloga da se policija bakce registracijom vozila, to bi trebalo da radi posebna agencija. Policija juri prestupnike i sprovodi zastitu zakona i poretka, sve drugo je cist visak.
Kako to funkcionise u jednoj normlanoj zemlji.
Recimo kupite polovno vozilo sa placeno vinjetom do kraja meseca x. Naravno podrazumeva se da ste posle kupovine preveli vozilo na svoje ime.
Mesec dana pre isteka vinjete dobijate pismo sa brojem i adresom websajte gde mozete karticom platiti za novu vinjetu.
U trenutku placanja te nove vinjete vas auto mora biti u bazi tehnickih pregleda i bazi osiguranja sto se automatski proverava pre placanja. Kad sve porvere prodju dolazite na ekran placanja, unesete broj kartice i u roku od 5 dana vinjeta vam stize na kucnu adresu.
Dakle, sta bi bili preduslovi za ovaj sistem - da se stanice za tehnicki pregled kompjuterizuju i svaki tehnicki pregled "ubace u sistem" i da se osiguravajuca drustva obavezu da dnevno uploaduju podatke o osiguranju u centralni sistem.
I onda se odmah vidi da li vozilo ima ili nema vinjetu, ako nema, a nalazi se na javnoj povrsini, pauk ga odmah uklanja.
E to tako lepo funkcionise u zemlji koja ima preko 30 miliona rgistrovanih vozila i nikada nema guzve za produzenje "registracije"
I da, ko nije vican internetu, moze da ode u skoro svaku postu sa registracionim listom, potvrdom o tehnickom pregledu i polisom osiguranja i da mu ljubazna sluzbenica odradi sve sto treba.
Nema potrebe da te vinjete budu ekstra zasticene, jedan telefonski poziv policajca u centralu i odmah se vidi da li je vozilo registrovano ili ne, akoga uhvate da falsifikuje vinjetu, par godina zatovra i vise to nece raditi.

Eto tako se to radi, ali onda javnim sluzbenicima izbijate sve adute za korupciju i sprecavate mnog prevare, a znamo da to ne odgovara bas svima.

Виктор

pre 13 godina

Ако негде функционише систем, онда је то у Швајцарској. Игром случаја, технички преглед је уписан у саобраћајној, као једином меродавном документу. За регистрацију плаћате порез, уплатница стиже на кућну адресу. Не платите ли у одређеном року стиже опомена и захтев да вратите таблице. Не вратите ли таблице.....

stef

pre 13 godina

Proces ide ovako:

1 - uvodimo nalepnice;
2 - zbog nalepnica poskupljujemo registraciju;
3 - "shvatamo" da su nalepnice promašaj;
4 - ukidamo nalepnice a cenu ne smanjujemo.

Klasika srpskog poslovanja.

sasa

pre 13 godina

pitanje br.1:
- kada se razbije staklo i izvrši zamena, šta se dešava?
pitnje br.2:
- šta ako ja želim da uradim tehnički na jednom mestu, a da kupim osiguranje na drugom mestu?

hvala.

Ali biće kasno!

pre 13 godina

"Dakle, dajte meni objasnite, kao laiku, kakvu to prednost ima nalepnica i sta olaksava/ubrzava?
(Aleksandar, 27. septembar 2010 10:19)"

Evo, ja ću da vam objasnim. Srbija je lopovska država i kad procenjujete bilo koju odluku vlasti u Srbiji uvek morate da pođete od osnovnog kriterijuma kojim se rukovode likovi koji sede u Vladi i smišljaju razne prevare kojima će da napune svoje džepove (zato se ulazi u Vladu Srbije): "Koliki je moj deo?!!!".

AKo mi znamo da je Slovenačka vlast uzela od svojih građana 250 miliona EUR, onda to znaju i secikese u Vladi Srbije (odavno to znaju). Kada budete saznali kome je poveren posao štampanja i distribucije nalepnica, biće vam sve jasno.

speed4you

pre 13 godina

...aha...a kao do sad nije bio obavezan tehnicki i osiguranje pre registracije nego im treba i nalepnica na kojoj to pise...pa zasta im sluze motorole nego da provere ionako hvataju zjala na ulici i zaustavljaju posten svet iz dosade, neka zarade bre tu svoju platu a ne da nam namecu jos dodatnih troskova

Goran 1

pre 13 godina

Stvarno se pitam, sto cekamo istorijske tablice skoro 4 godine !?
U cemu je fora da se tablice toliko dugo cekaju...2 parceta lima,ajde da smo ocekivali od Dacica da se bavi kvantnom fizikom,u redu,covek ne zna,ali za tablice...pa ljudi kakva je BRE ovo drzava kad mora 4 god.da pravi saobracajne tablice !?
Inace se slazem da su vinjete promasaj !

Zuki

pre 13 godina

Pa kad su mogli slovenci da uzmu 250 milki za 3 godine sto da i ovi nasi ne napune dzepove? Samo sto ovi nasi nece nikada da ih ukinu.

Mala razlika

pre 13 godina

Razlika između nas i Slovenije je što tamo POLICIJA NE REGISTRUJE vozila.

U Sloveniji sam četiri puta registrovao vozilo, nikada nisam čekao duže od 10 minuta čak i kod zamene saobraćajne i tablice. Kod njih JESTE problem kada se čeka DUŽE OD 15 MINUTA. Stranka ne sme da čeka!

Utom više su ovde nalepnice potpuna besmislica i totalni promašaj. Ovde sve policija drži u šaci i imaju svu moguću kontrolu nad vozilom i vozačem, nalepnice tu ama baš ničemu ne služe. No, kakva država, ništa čudno.

Dabbo

pre 13 godina

Ne, mi ne mozemo odmah vinjete nego moramo te nalepnice, pa kad se narod pobuni i shvatimo da one nisu dobre onda cemo da menjamo na vinjete(mada ne znam da li nam i one trebaju). Mi ne smemo da ucimo na tudjim greskama.

pit

pre 13 godina

Nalepnice se koriste i u Americi, svake dve godine ti njima posaljes $85, a oni tebi posalju nova dokumenta i nalepnicu kao dokaz da je registracija obnovljena.

Pokojni Toza

pre 13 godina

Ja želim važeću saobraćajnu dozvolu i vozačku dozvolu, a ne neke falsifikate država koje ne postoje. Kada ćete da počnete da učite na tuđim greškama, a ne da iznova pravite iste. Ako nekoga interesuje, tj. policiju neka proveri podatke pre stanice, za šta ih uopšte plaćamo. Lenjivci i džabalebaroši.

Dragan

pre 13 godina

Zasto onda moram da imam saobracajnu dozvolu ako nalepnica na vetrobranskom staklu dokazuje da sam registrovao automobil? Ja znam da veliki broj policajaca ima problema da procita sadrzaj saobracajne dozvole, ali zar nije pametnije izvrsiti strogu kadrovsku selekciju medju njima ili ih bar poslati u neku osnovnu skolu na strucno usavrsavanje?

dejan

pre 13 godina

U Fancuskoj to funkcionise ovako:tehnicki pregled se radi na svake dve godine i po zavrsenom tehnickom dobijate nalepnicu na kojoj se vidi mesec i godina dokle vazi tehnicki koji kosta 65-70 eura za dve godine i nalepnica se dobija uz to ne placa se naknadno,i druga nalepnica je od osiguranja(vas izbor kako ce te osigurati auto)koja se takodje ne placa.Nema registracije samo prvi put regustrujes auto dobijes saobracajnu i posle samo radis tehnicki i osiguravas auto.

dre

pre 13 godina

Iskustvo iz BiH:
Zajedno sa novim tablicama uveli su i naljepnicu koja ide na šoferšajbu i na njoj je samo označen datum do kojeg važi registracija i mislim da je ovo nešto slično kao što planiraju i kod vas (slovenačke vinjete su, čini mi se, odnosile se i na korištenje autoputa, pa je zato bilo dosta skuplje). Što je najzanimljivije, nove tablice sa svim tim 'novinama' izađu jeftinije nego što je ranije bio slučaj (sama naljepnica košta 5 KM = 2,5 EUR).

Zeka

pre 13 godina

Samo da dodam nesto: putujem relativno cesto u Hrvatsku, prvih par puta je proslo dobro, potom sam u Bjelovaru zatekao izgreban auto (parkiran ispred suda na 3-4 parking mesta od kucice gde je cuvar) i otad skidam tablice kad god ostavljam auto bez nadzora. U to ime molim sve nadlezne da na registracionu nalepnicu stave sto veci grb Srbije i da obavezno bude skoro nemoguce skinuti je bez ostecenja da, kad ostavim auto i skinem tablice, svi ipak lepo vide odakle sam dosao :(

SLAVIŠA GACIĆ

pre 13 godina

tablice treba napraviti kao samoleplivu nalepnicu koja bi bila Zalepljena na delu branika ili karoserije NAMENJENE za to i ušteda bi bila velika

slobodan

pre 13 godina

slazem se sa mnogima da su obavezne nalepnice pri registraciji vozila veliki promasaj,to smo mi imali u sloveniji nazad par godina pa se nije pokazalo dobro pa sad imamo klasicne saobracajne dozvole.sve smo placali nista nije dzabe,tako ce biti i u srbiji samo da oni pokasiraju i ondak ce ih ukinuti.pozdrav iz slovenije

super_zebra

pre 13 godina

U Engleskoj, gde sam od 95, postoji Tax Disc ili ti nalepnica koja se dobija posto se uradi tehnicki pregled i auto se osigura. To je putna taksa za 12 meseci, i cena zavisi od kolicine CO2 iz izduvnih gasova, moja kosta £180 za Peugeot 406 2.1 TDi.
Sve se radi preko interneta, tako da samo postom stigne pismo 30 dana pre isteka. Ako se ne plati nova taksa, ili se auto ne odjavi stize kazna od £85 na kucnu adresu.

Ali aman ljudi, shvatite da se nalepnica stavlja sa UNUTRASNJE strane stakla.
To nije stalna stvar, nego se lako stavi i jos lakse skine. Koliko komentara ovde pita sta ako slupam soferku? Sta je vama ljudi?

Oliver

pre 13 godina

Kao prvo,vinjeta je pogresan naziv.Vinjetom se zove nalepnica za putarinu na auto putu,a ova nalepnica koja pokazuje da li je auto registrovan ili ne se naziva "Pickerl" - u prevodu sa nemackog : nalepnica. Zvuci bezveze,ali tako je zovu. Ali OK,svejedno kako je nazivamo.
U razlicitim zemljama je to razlicito izvedeno. U Austriji se lepi na spoljni deo sofersajbne,naspram suvozaca,gore u uglu. Pranjem se nemoze skinuti,sem ako bas ne zelite pa oribate zicom ;) . Inace,briga oko njenog skidanja i lepljenja nove nepostoji,to vam obave tamo gde radite tehnicki,ne primecuje se da je zamenjena. Tehnicki mozete da uradite mesec dana ranije,i imate pravo jedan mesec da zakasnite.
U Nemackoj i Ceskoj se nalazi na tablicama. Ali zato automobili u Nemackoj imaju nalepnicu na sofersajbni koja pokazuje koju eko normu ispunjava motor,tzv eko plaketa. Odredjeni gradovi i delovi gradova imaju zasticene zone,gde mogu uci samo automobili koji ispunjavaju odredjeni eko standard. Kod Ceha je ta plaketa isto na tablici,iznad ili ispod "Pickerla",nisam siguran.
Po meni je sve to u redu i ima smisla. "Pickerl" lakse pokazuje da li je auto registrovan ili ne.Zamislite koliko bi poziva i provera dnevno moralo da bude kako bi se videlo da li je neki auto registrovan.A ima automobila koji duze stoje parkirani.U mojoj ulici stoji jedan Pasat ( nije krs,godiste oko '98. - '00. ) trava je izrasla iz kocke ispod njega jer se ne pomera mesecima. A jos bitnije je to,da li je neki auto registrovan ili ne,je taj sto je neregistrovan auto verovatno i neispravan,pa ako neko sedne da se provoza ugrozice ostale.
Po meni,prvenstveno uvesti vinjete za auto put jer je tako povoljnije i nema cekanja na naplatnim rampama. Pickerl je koristan,samo da ovi nasi ne zakomplikuju i izgube njegov smisao. Eko plakete bolje da ne uvode,s obzirom na prosecnu starost automobila ;) .

analiticar amater

pre 13 godina

Vinjete su se pokazale neuspesne samo tamo gde nema cvrste volje da se unapredi drzavna uprava i modernizuje drustvo.
Prvo, nema nikakvog razloga da se policija bakce registracijom vozila, to bi trebalo da radi posebna agencija. Policija juri prestupnike i sprovodi zastitu zakona i poretka, sve drugo je cist visak.
Kako to funkcionise u jednoj normlanoj zemlji.
Recimo kupite polovno vozilo sa placeno vinjetom do kraja meseca x. Naravno podrazumeva se da ste posle kupovine preveli vozilo na svoje ime.
Mesec dana pre isteka vinjete dobijate pismo sa brojem i adresom websajte gde mozete karticom platiti za novu vinjetu.
U trenutku placanja te nove vinjete vas auto mora biti u bazi tehnickih pregleda i bazi osiguranja sto se automatski proverava pre placanja. Kad sve porvere prodju dolazite na ekran placanja, unesete broj kartice i u roku od 5 dana vinjeta vam stize na kucnu adresu.
Dakle, sta bi bili preduslovi za ovaj sistem - da se stanice za tehnicki pregled kompjuterizuju i svaki tehnicki pregled "ubace u sistem" i da se osiguravajuca drustva obavezu da dnevno uploaduju podatke o osiguranju u centralni sistem.
I onda se odmah vidi da li vozilo ima ili nema vinjetu, ako nema, a nalazi se na javnoj povrsini, pauk ga odmah uklanja.
E to tako lepo funkcionise u zemlji koja ima preko 30 miliona rgistrovanih vozila i nikada nema guzve za produzenje "registracije"
I da, ko nije vican internetu, moze da ode u skoro svaku postu sa registracionim listom, potvrdom o tehnickom pregledu i polisom osiguranja i da mu ljubazna sluzbenica odradi sve sto treba.
Nema potrebe da te vinjete budu ekstra zasticene, jedan telefonski poziv policajca u centralu i odmah se vidi da li je vozilo registrovano ili ne, akoga uhvate da falsifikuje vinjetu, par godina zatovra i vise to nece raditi.

Eto tako se to radi, ali onda javnim sluzbenicima izbijate sve adute za korupciju i sprecavate mnog prevare, a znamo da to ne odgovara bas svima.

super_zebra

pre 13 godina

U Engleskoj, gde sam od 95, postoji Tax Disc ili ti nalepnica koja se dobija posto se uradi tehnicki pregled i auto se osigura. To je putna taksa za 12 meseci, i cena zavisi od kolicine CO2 iz izduvnih gasova, moja kosta £180 za Peugeot 406 2.1 TDi.
Sve se radi preko interneta, tako da samo postom stigne pismo 30 dana pre isteka. Ako se ne plati nova taksa, ili se auto ne odjavi stize kazna od £85 na kucnu adresu.

Ali aman ljudi, shvatite da se nalepnica stavlja sa UNUTRASNJE strane stakla.
To nije stalna stvar, nego se lako stavi i jos lakse skine. Koliko komentara ovde pita sta ako slupam soferku? Sta je vama ljudi?

Aleksandar

pre 13 godina

Ja zaista ne vidim poentu u tim nalepnicama.
1) Da bi se ista videla i da bi se sa iste videlo da je validna, vozilo se mora zaustaviti. Kad se vozilo zaustavi, nije nikakav problem traziti i saobracajnu dozvolu.
2) Samo drzava ima pravo da pravi i izdaje registarske tablice (ove nove, kad god ih izdaju, cak imaju i tonu zastita da sprece krivotvorenje) pa samim tim ima u svojoj bazi sve i o vozilu, i o placenim dadzbinama i sl. na osnovu registarske tablice. Jedan upit u bazu je dovoljan da izvuce vise podataka nego sve nalepnice ovog sveta.
3) Ukoliko redovno odrzavate vas automobil, posle svega par meseci pranja stakla nalepnice pocnu da se skidaju, a onda morate za 'duplikat' nalepnice opet da puknete silni novac.

Dakle, dajte meni objasnite, kao laiku, kakvu to prednost ima nalepnica i sta olaksava/ubrzava?

Altea

pre 13 godina

Totalno nepotrebno bacanje para, a mislim da treba obavezno ukinuti i oznaku grada na tablici. Policija ako treba lako nadje i cija su i na koga se vode kola, a ne da ti olupaju ili te kazne zbog toga sto si neznam odakle.

Zeka

pre 13 godina

Samo da dodam nesto: putujem relativno cesto u Hrvatsku, prvih par puta je proslo dobro, potom sam u Bjelovaru zatekao izgreban auto (parkiran ispred suda na 3-4 parking mesta od kucice gde je cuvar) i otad skidam tablice kad god ostavljam auto bez nadzora. U to ime molim sve nadlezne da na registracionu nalepnicu stave sto veci grb Srbije i da obavezno bude skoro nemoguce skinuti je bez ostecenja da, kad ostavim auto i skinem tablice, svi ipak lepo vide odakle sam dosao :(

Zeka

pre 13 godina

"Vinjete su uvedene Zakonom o bezbednosti drumskog saobraćaja 1. maja 1998. godine"

Sem ocigledne cinjenice da kasnimo 12 godina jos par stvari mi pada na pamet:
- kakva je situacija bila u Srbiji sredinom 1998. godine odn. cime smo se mi bavili dok su oni uvodili ovo?
- koliko je Slovenija tada bila ispred danasnje Srbije i da li kasnimo samo 12 godina?

Mislite o tome.

sasa

pre 13 godina

pitanje br.1:
- kada se razbije staklo i izvrši zamena, šta se dešava?
pitnje br.2:
- šta ako ja želim da uradim tehnički na jednom mestu, a da kupim osiguranje na drugom mestu?

hvala.

Goran 1

pre 13 godina

Stvarno se pitam, sto cekamo istorijske tablice skoro 4 godine !?
U cemu je fora da se tablice toliko dugo cekaju...2 parceta lima,ajde da smo ocekivali od Dacica da se bavi kvantnom fizikom,u redu,covek ne zna,ali za tablice...pa ljudi kakva je BRE ovo drzava kad mora 4 god.da pravi saobracajne tablice !?
Inace se slazem da su vinjete promasaj !

Ali biće kasno!

pre 13 godina

"Dakle, dajte meni objasnite, kao laiku, kakvu to prednost ima nalepnica i sta olaksava/ubrzava?
(Aleksandar, 27. septembar 2010 10:19)"

Evo, ja ću da vam objasnim. Srbija je lopovska država i kad procenjujete bilo koju odluku vlasti u Srbiji uvek morate da pođete od osnovnog kriterijuma kojim se rukovode likovi koji sede u Vladi i smišljaju razne prevare kojima će da napune svoje džepove (zato se ulazi u Vladu Srbije): "Koliki je moj deo?!!!".

AKo mi znamo da je Slovenačka vlast uzela od svojih građana 250 miliona EUR, onda to znaju i secikese u Vladi Srbije (odavno to znaju). Kada budete saznali kome je poveren posao štampanja i distribucije nalepnica, biće vam sve jasno.

SLAVIŠA GACIĆ

pre 13 godina

tablice treba napraviti kao samoleplivu nalepnicu koja bi bila Zalepljena na delu branika ili karoserije NAMENJENE za to i ušteda bi bila velika

Oliver

pre 13 godina

Kao prvo,vinjeta je pogresan naziv.Vinjetom se zove nalepnica za putarinu na auto putu,a ova nalepnica koja pokazuje da li je auto registrovan ili ne se naziva "Pickerl" - u prevodu sa nemackog : nalepnica. Zvuci bezveze,ali tako je zovu. Ali OK,svejedno kako je nazivamo.
U razlicitim zemljama je to razlicito izvedeno. U Austriji se lepi na spoljni deo sofersajbne,naspram suvozaca,gore u uglu. Pranjem se nemoze skinuti,sem ako bas ne zelite pa oribate zicom ;) . Inace,briga oko njenog skidanja i lepljenja nove nepostoji,to vam obave tamo gde radite tehnicki,ne primecuje se da je zamenjena. Tehnicki mozete da uradite mesec dana ranije,i imate pravo jedan mesec da zakasnite.
U Nemackoj i Ceskoj se nalazi na tablicama. Ali zato automobili u Nemackoj imaju nalepnicu na sofersajbni koja pokazuje koju eko normu ispunjava motor,tzv eko plaketa. Odredjeni gradovi i delovi gradova imaju zasticene zone,gde mogu uci samo automobili koji ispunjavaju odredjeni eko standard. Kod Ceha je ta plaketa isto na tablici,iznad ili ispod "Pickerla",nisam siguran.
Po meni je sve to u redu i ima smisla. "Pickerl" lakse pokazuje da li je auto registrovan ili ne.Zamislite koliko bi poziva i provera dnevno moralo da bude kako bi se videlo da li je neki auto registrovan.A ima automobila koji duze stoje parkirani.U mojoj ulici stoji jedan Pasat ( nije krs,godiste oko '98. - '00. ) trava je izrasla iz kocke ispod njega jer se ne pomera mesecima. A jos bitnije je to,da li je neki auto registrovan ili ne,je taj sto je neregistrovan auto verovatno i neispravan,pa ako neko sedne da se provoza ugrozice ostale.
Po meni,prvenstveno uvesti vinjete za auto put jer je tako povoljnije i nema cekanja na naplatnim rampama. Pickerl je koristan,samo da ovi nasi ne zakomplikuju i izgube njegov smisao. Eko plakete bolje da ne uvode,s obzirom na prosecnu starost automobila ;) .

dre

pre 13 godina

Iskustvo iz BiH:
Zajedno sa novim tablicama uveli su i naljepnicu koja ide na šoferšajbu i na njoj je samo označen datum do kojeg važi registracija i mislim da je ovo nešto slično kao što planiraju i kod vas (slovenačke vinjete su, čini mi se, odnosile se i na korištenje autoputa, pa je zato bilo dosta skuplje). Što je najzanimljivije, nove tablice sa svim tim 'novinama' izađu jeftinije nego što je ranije bio slučaj (sama naljepnica košta 5 KM = 2,5 EUR).

Dabbo

pre 13 godina

Ne, mi ne mozemo odmah vinjete nego moramo te nalepnice, pa kad se narod pobuni i shvatimo da one nisu dobre onda cemo da menjamo na vinjete(mada ne znam da li nam i one trebaju). Mi ne smemo da ucimo na tudjim greskama.

marko

pre 13 godina

Menjamo tablice i uvek ih palcamo mi, ako drzava resi da ih menja neka iz zameni o svom trosku, a ne da to svremena na vreme bude punjenje budjeta i nekom provizija u dzep...
Za nalepnice nije problem ja cu je zalepiti na svoj auto, ali da li ja moram da je platim?
Nisam ja trazio da je stavim, nego mi je nametnuta!!!!

Radovan

pre 13 godina

Pored saobraćajnih tablica, saobraćajnih dozvola, polisa obaveznog osiguranja i vinjeta, predlažem da se uvede: čipovanje automobila, čipovanje motora, identifikacione tablice, deklaracione tablice, identifikacioni brojevi,broj na desnoj ruci vozača, žigosanje automobila, lokator automobila, lokator saobraćajne dozvole, lokator saobraćajnih tablica,.....lokator obaveznog osiguranja, saobraćajna dozvola u papirnom, metalnom i elektronskom izdanju-CD,DVD,USB....i tako dalje, za ove naše državne malograđane.

Dragan

pre 13 godina

Zasto onda moram da imam saobracajnu dozvolu ako nalepnica na vetrobranskom staklu dokazuje da sam registrovao automobil? Ja znam da veliki broj policajaca ima problema da procita sadrzaj saobracajne dozvole, ali zar nije pametnije izvrsiti strogu kadrovsku selekciju medju njima ili ih bar poslati u neku osnovnu skolu na strucno usavrsavanje?

Billy

pre 13 godina

Obavezno uvesti na tehnickom pregledu tetoviranje saobracajne dozvole na ruci vozaca i hologram na celu, a u predelu genitalija specijalni cip koji ce udarati elektrosokove vozacu mesec dana pre isteka registracije!

Pokojni Toza

pre 13 godina

Ja želim važeću saobraćajnu dozvolu i vozačku dozvolu, a ne neke falsifikate država koje ne postoje. Kada ćete da počnete da učite na tuđim greškama, a ne da iznova pravite iste. Ako nekoga interesuje, tj. policiju neka proveri podatke pre stanice, za šta ih uopšte plaćamo. Lenjivci i džabalebaroši.

slobodan

pre 13 godina

slazem se sa mnogima da su obavezne nalepnice pri registraciji vozila veliki promasaj,to smo mi imali u sloveniji nazad par godina pa se nije pokazalo dobro pa sad imamo klasicne saobracajne dozvole.sve smo placali nista nije dzabe,tako ce biti i u srbiji samo da oni pokasiraju i ondak ce ih ukinuti.pozdrav iz slovenije

Zuki

pre 13 godina

Pa kad su mogli slovenci da uzmu 250 milki za 3 godine sto da i ovi nasi ne napune dzepove? Samo sto ovi nasi nece nikada da ih ukinu.

stef

pre 13 godina

Proces ide ovako:

1 - uvodimo nalepnice;
2 - zbog nalepnica poskupljujemo registraciju;
3 - "shvatamo" da su nalepnice promašaj;
4 - ukidamo nalepnice a cenu ne smanjujemo.

Klasika srpskog poslovanja.

pit

pre 13 godina

Nalepnice se koriste i u Americi, svake dve godine ti njima posaljes $85, a oni tebi posalju nova dokumenta i nalepnicu kao dokaz da je registracija obnovljena.

Виктор

pre 13 godina

Ако негде функционише систем, онда је то у Швајцарској. Игром случаја, технички преглед је уписан у саобраћајној, као једином меродавном документу. За регистрацију плаћате порез, уплатница стиже на кућну адресу. Не платите ли у одређеном року стиже опомена и захтев да вратите таблице. Не вратите ли таблице.....

PV

pre 13 godina

Posle ovoga ide potvrda o usaglašenosti tablica i nalepnice, pa onda izdavanje novih modernih vozačkih dozvola sa čipom, pa unifikacija oznake SRB naravno sa hologramom i na kraju verifikacija dubine šare na gumama, kvartalno po godišnjim dobima i to na specijalno zaštićenoj vinjeti da se može očitavati sa vozila u pokretu.

speed4you

pre 13 godina

...aha...a kao do sad nije bio obavezan tehnicki i osiguranje pre registracije nego im treba i nalepnica na kojoj to pise...pa zasta im sluze motorole nego da provere ionako hvataju zjala na ulici i zaustavljaju posten svet iz dosade, neka zarade bre tu svoju platu a ne da nam namecu jos dodatnih troskova

dejan

pre 13 godina

U Fancuskoj to funkcionise ovako:tehnicki pregled se radi na svake dve godine i po zavrsenom tehnickom dobijate nalepnicu na kojoj se vidi mesec i godina dokle vazi tehnicki koji kosta 65-70 eura za dve godine i nalepnica se dobija uz to ne placa se naknadno,i druga nalepnica je od osiguranja(vas izbor kako ce te osigurati auto)koja se takodje ne placa.Nema registracije samo prvi put regustrujes auto dobijes saobracajnu i posle samo radis tehnicki i osiguravas auto.

Mala razlika

pre 13 godina

Razlika između nas i Slovenije je što tamo POLICIJA NE REGISTRUJE vozila.

U Sloveniji sam četiri puta registrovao vozilo, nikada nisam čekao duže od 10 minuta čak i kod zamene saobraćajne i tablice. Kod njih JESTE problem kada se čeka DUŽE OD 15 MINUTA. Stranka ne sme da čeka!

Utom više su ovde nalepnice potpuna besmislica i totalni promašaj. Ovde sve policija drži u šaci i imaju svu moguću kontrolu nad vozilom i vozačem, nalepnice tu ama baš ničemu ne služe. No, kakva država, ništa čudno.