Urbanističkim planovima pokrivena cela teritorija Subotice?

Preduslov za svako buduće ulaganje u razvoj grada je kvalitetna i dobra pokrivenost planskom dokumentacijom.

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2023.

12:32

Urbanističkim planovima pokrivena cela teritorija Subotice?
Ilustracija/Foto: RossHelen/Shutterstock

Svesni važnosti ovog posla, JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje je godinu iza nas posvetio izradi i dopuni urbanističkih planova kojima su pokrivena područja koja do sad još nisu bila razrađivana, ali i prostori koji su od velikog značaja za grad Suboticu i buduće razvojne projekte, prenosi subotica.com.

Jedan od najznačajnih, koji je trenutno aktuelan, je izgradnja brze pruge Beograd- Subotica- Državna granica Kelebija, koji značajno utiče na grad u pogledu rešavanja buduće saobraćajne mreže.

U tom smislu prioritet izrade i donošenja planske dokumentacije u proteklom periodu imali su planovi kojima se omogućava usklađivanje gradskih prostora i celina u neposrednom okruženju trase brze pruge. U svakom slučaju time se rešavaju ciljevi od strateškog značaja za grad.

Dva plana koja se tiču ovih prioriteta, a koji su u potpunosti završeni su PDR za deo prostora od Majšanskog mosta do bivšeg kompleksa livnice sa jedne i Ulice Arsenija Čarnojevića i Aleje maršala Tita i izmena PDR centra grada Subotice – zona 1.

"Ova dva plana su od velike važnosti za grad. Naime, usvajanjem prvog plana rešava se saobraćajno čvorište oko Majšanskog mosta u smislu njegovog usklađivanja sa projektom brze pruge Beograd- Subotica- Državna granica Kelebija. Na ovaj način se stiču uslovi da se izgradnja kružnog toka kod mosta sprovede zajedno sa izgradnjom nove pruge. To znači da se veoma značajan infrastrukturni objekat za naš grad ovim uvrštava u celokupni projekat od državnog značaja", objašnjava Karolj Terteli, šef Službe za urbanizam u JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje.

"Izmenom PDR-a za deo centra grada prevashodno je rešavana evidentirana neusklađenost katastarskog stanja koja se pojavila na delu regulacije Ulice Bose Miličević uz Gradsko klizalište, a u vezi sa budućim projektom njegovog natkrivanja. Problem je nastao zato što deo prostora na kome je izgrađeno klizalište pripada "Železnici Srbije", a to je dovelo do toga da je bilo kakva izgradnja i rekonstrukcija klizališta onemogućena iz čisto pravno imovinskih razloga. Nakon usvajanja plana, celokupan prostor ispod "Stadiona malih sportova" je konačno izdvojen i time je omogućeno da Grad preuzme vlasništvo čime će se steći uslovi za ulaganje u obnovu klizališta, a Grad će imati osnova da započne projekat natkrivanja klizališta", dodao je Tertelj.

Završen je i PDR za deo prostora između Ulice Jovana Mikića i železničke pruge koji do sada nije bio urbanistički razrađen usled neposrednog okruženja i uticaja projekta brze pruge. Usvajanjem plana stekli su se uslovi da se konačno razgraniči prostor javnog od ostalog zemljišta uz buduću prugu i da se kroz planirano rešenje prostor prenameni i komercijalizuje u poslovne sadržaje primerene ovom delu grada.

Usvojen je Plan generalne regulacije IV za zonu banjskog turizma "Palić" i delove zona "Novi Grad" i "Aleksandrovo", koji definiše regulacione linije obalnog pojasa I i II sektora Palićkog jezera koji do sada nije bio planski realizovan, a na nivou već izrađenog GUP-a nije mogao biti dovoljno sagledan. Time je konačno u potpunosti definisano razgraničenje planiranog obalnog pojasa namenjenog javnoj upotrebi. Takođe je značajno napomenuti da je ovim planom razrađen gradski prostor južno od jezera Palić koji do sada nije bio detaljno planski razrađivan", rekao je Tertelj.

Kako je delatnost preduzeća i izrada planova za treća lica i to uglavnom za veće privredne subjekte, urađen je PDR solarne elektrane "Bikovo“, čiji je investitor preduzeće "Untermolo“ čime je načinjen prvi korak ka izgradnji prvog solarnog parka i elektrane na teritoriji Grada Subotice.

U proceduri je izrada planske dokumentacije za naselje Bački Vinogradi, koja do sada nije postojala, privodi se kraju izrada PGR VIII za zone "Železničko naselje“, "Makova sedmica“, deo zone "Mali Radanovac“ i izmena PGR-a za naselje Novi Žednik.

"Izradom PGR-a VIII za zone "Železničko naselje“, "Makova sedmica“, deo zone "Mali Radanovac“ prioritet je usklađivanje saobraćajnog rešenja sa rešenjima Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora Beograd-Subotica-državna granica Kelebija, a koji se tiču denivelisanih pružnih prelaza i njihovog povezivanja na planirane i postojeće saobraćajnice. Što se tiče PGR za Novi Žednik prioritet je bio smanjenje građevinskog područja u svrhu očuvanja poljoprivrednog zemljišta, jer je na istočnom delu naselja nekada planirana industrijska zona, koja nikada nije zaživela, te je parcele bilo potrebno vratiti prvobitnoj nameni", objašnjava dalje Terteli.

U godini za nama donete su odluke o izradi izmene PDR za deo prostora oivičenog ulicama Maksima Gorkog, Beogradski put, Blaška Rajića i Senćanski put (jugozapadni i severoistočni deo) i izmena PDR-a između ulica Frankopanske, Sep Ferenca, Aleje maršala Tita i Petra Lekovića. Usvajanjem pomenutih planova steći će se uslovi za redefinisanje urbanističkih parametara koji se tiču maksimalno definisanih visina planiranih stambenih objekata i maksimalne spratnosti, a na osnovu tadašnje zakonske regulative.

Kako se u praksi pokazalo da takav način definisanja visinskih regulacija objekata ostavlja mogućnosti za zloupotrebe, ovim izmenama PDR-a najveća dozvoljena visina novih objekata definisaće se isključivo maksimalnom spratnošću, a u skladu sa važećim izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: