Subotica - Društvo - B92 Lokal

Obeležena 63. godišnjica Ekonomskog fakulteta u Subotici

U Amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Subotici danas je svečano obeležena godišnjica te visokoobrazovne ustanove, 63 godine njenog razvoja i uspešnog poslovanja.

Izvor: Tanjug Subotica
Podeli
Foto: TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE/ SONJA BABIĆ
Foto: TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE/ SONJA BABIĆ

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević na svečanosti je istakao da su u Trebinju na "Ekonomijadi i menadžerijadi", kojoj je prisustvovao, studenti Ekonomskog fakulteta u Subotici sa ponosom nosili obeležja ove ustanove, koju su predstavili u najboljem svetlu.

"Studenti su ono najbolje što Srbija ima. Svi bi trebalo da budemo ponosni na to koliko je sa ovog fakulteta izašlo dama i gospode i koliko će ih tek izaći", rekao je Ivanišević, uz napomenu da će Pokrajinska vlada i sekretarijati i u narednom periodu svesrdno podržavati Univerzitet u Novom Sadu, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Ekonomski fakultet sa sedištem u Subotici osnovan je 18. maja 1960. godine. Za protekle 63 godine na njemu je diplomiralo više od 16.000 studenata.

Veliki broj diplomaca Ekonomskog fakulteta u Subotici ostvaruje izuzetne poslovne karijere, kao naučni i prosvetni radnici, predsednici skupština i vlada, ministri, uspešni privrednici i menadžeri koji doprinose nacionalnom i internacionalnom privrednom razvoju.

Jedan od zadataka Ekonomskog fakulteta jeste da pripremi univerzitetski kvalifikovane ekonomiste, menadžere i poslovne informatičare za buduću karijeru, dajući značajan doprinos razvoju savremenog društva.

Prema rečima dekana Ekonomskog fakulteta prof. dr Nebojše Gvozdenovića, povezanost istraživanja i obrazovanja je osnovni princip aktivnosti Fakulteta, a sloboda i različitost mišljenja glavna vrednost ove akademske sredine.

Kako je naveo, Ekonomski fakultet je mesto gde se prožimaju tradicija i savremene ideje, odnosno teorija i praksa, a ova obrazovna ustanova ide u korak sa vremenom, edukativnim i poslovnim trendovima.

"Od polupraznog studentskog doma, došli smo u situaciju da je on sada popunjen, a nadamo se da ćemo novim upisom za mesec i po dana uspeti da popunimo i Dom kod Dudove šume. Nadam se da ćemo napraviti sinergiju sa svim relevantnim akterima i iskoristiti potrebe privrede, a Suboticu ćemo promovisati kao divan grad za studiranje, sa bogatim kulturnim nasleđem i kao mesto prepuno sportskih, zabavnih i kulturnih sadržaja", ističe dekan Gvozdenović.

Na svečanosti su se obratili i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

"Profesori Ekonomskog fakulteta u Subotici imaju veliki naučni rejting i izuzetan profesionalni ugled na Univerzitetu u Novom Sadu, u zajednici ekonomskih fakulteta Srbije, međunarodnom okruženju i u široj obrazovnoj i poslovnoj javnosti", naglasio je gradonačelnik Bakić, dodavši da je od velikog značaja i zajednički projekat Fakulteta i Grada – osnivanje Regionalnog inovacionog startap centra Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.