Utorak, 10.01.2023.

14:51

Tri nova mosta u Novom Sadu: "Fruškogorski koridor pomaže u zaštiti životne sredine"

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, prisustvovao je danas prezentaciji tri nova mosta u ovom gradu i tom prilikom istakao da će Fruškogorski koridor pomoći da se zaštiti životna sredina.

Izvor: Tanjug

Tri nova mosta u Novom Sadu:
Foto: Shutterstock/Irma eyewink

U Novom Sadu trenutno se gradi most između Kovilja i Petrovaradina koji je deo Fruškogorskog koridora, počeli su pripremni radovi na izgradnji mosta u produžetku Bulevara Evrope i priprema se dokumentacija za izgradnju trećeg novog mosta na temeljima starog Mosta Franca Jozefa.

"Srbija je jedna od retkih zemalja koja nastavlja da ulaže uprkos krizi zbog rata u Ukrajini. Nismo odustali ni od jednog projekta i ulažemo ove godine 3,6 miljardi evra u infrastrukturu. Trenutno nema više ekološkog projekta od Fruškogorskog koridora. Biće mnogo manje saobraćaja u samom gradu", rekao je Vesić na prezentaciji.

Prema njegovim rečima prvi sastanak koji je imao kao ministar bio je o ovim projektima.

"Tražili smo da se postave barijere zbog buke i to će biti urađeno. Radiće se po svim pravilima struke i ekologije", naglasio je Vesić.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, kaže da je ovo istorijski događaj i naveo da trenutno postoje tri mosta, a da se izgradnjom četvrtog ne narušava prirodna vegetacija.

"Gledaćemo da povećamo zeleni fond koji se nalazi u okruženju mostova. Četvrti most u Novom Sadu planiran je još pre 79 godina. Ogroman je značaj za grad, pokrajinu i celu državu. Teški saobraćaj će biti izmešten na Fruškogorski koridor. Omogućićemo da Petrovardinsko podgrađe bude pešačka zona. Pešačcko-biciklistički most će biti turistički,a projektujemo i parking za autobuse, jer će biti mnogo turista", istakao je Đurić.

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović,kaže da treba da budemo zahvalni državi koja je uprkos krizi zbog rata u Ukrajini nastavila da ulaže u infrastrukturu.

"U Novom Sadu će se izgraditi tri mosta, ali se ne zanemaruje nijedna druga oblast, rešavaju se brojna komunalna pitanja, rekonstruišu se instituti, grade škole. Sve ovo ne bi bilo moguće bez opšteg oporavka države.Ovakvi projekti ne bi bili mogući bez strateškog partnerstva sa Narodnom Repubilkom Kinom", naglasio je Mirović.

Ukupna vrednost izgradnje sva tri mosta je 360 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: