Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Zbog izgradnje podzemne garaže došlo do sleganja objekta Skupštine Vojvodine: Predložene mere sanacije

Fakultet tehničkih nauka – Departman za građevinasrtvo i geodeziju izradio je elaborat o nastaloj šteti i merama sanacije na delu zgrade Skupštine AP Vojvodine u vezi sa izgradnjom podzemne garaže u neposrednoj blizini.

Izvor: eKapija Novi Sad
Podeli
Foto: Shutterstock/magico110
Foto: Shutterstock/magico110

Objekat Skupštine APV je makroskopski pregledan, prikupljena su geodetska snimanja njegovog sleganja u periodu od septembra do novembra, kao i merenja pomeranja na mestima dilatacije (zapadno krilo – centralni deo) u periodu od 3. novembra do 8. decembra, navodi se na sajtu Vlade Vojvodine, piše eKapija.

Na osnovu analize se navodi da ne postoje indikacije koje bi ukazivale na to da je objekat Skupštine AP Vojvodine nebezbedan, osim lifta čije je korišćenje zabranjeno do završetka radova na sanaciji.

U elaboratu se zaključuje da je na osnovu rezultata merenja došlo do sleganja dela objekta usled radova na izgradnji podzmene garaže, te da je nakon izrazitijeg sleganja u oktobru dalje sleganje stabilizovano, odnosno nije se povećavalo do vremena izrade ovog elaborta.

Na osnovu rezultata merenja sleganja, zaključeno je da je u oktobru ove godine došlo do naglog povećanja sleganja u zapadnom krilu objekta Skupštine APV, najbliže podzemnoj garaži, kao i u jugozapadnom uglu centralnog dela.

Predlaže se sanacija oštećenih delova objekta u zoni dilatacije i lifta. U vreme izrade ove analize nisu uočene nikakve indikacije oštećenja konstrukcije objekta Skupštine AP Vojvodine.

Kako se navodi u elaboratu, potrebno je u narednom periodu (i do godinu dana nakon puštanja podzemne garaže u rad) kontinuirano pratiti merenje sleganja objekta.

Nadležna Uprava za zajedničke poslove AP Vojvodine, koja upravlja objektom, naložiće narednih dana sanaciju kancelarija i lifta u objektu o trošku investitora podzemnih garaža i sa nalazima elaborata upoznaće Zavod za zaštitu spomenika kulture i nadležne inspekcijske službe, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.